30 éves a beregszászi színház

2023 október 17., kedd 15:14.
Share

Különös, hányatott sorsú, ám a nehézségekből mindig erőt merítő társulata van a most három évtizede működő beregszászi színháznak. A soknemzetiségű Kárpátalján, a történelem során hol ide, hol oda csapódó magyar közösségből nőtt ki ez a mindent túlélő teátrum, amely még ma, a háborús körülmények ellenére sem hagyja elveszni értékeit. A 10. MITEM programjának részeként a következő napokban az emblematikus előadások mellett filmvetítéseken és beszélgetéseken is megismerhetik az érdeklődők ezt a három évtizedes, kalandos történelmet, és a beregszásziak mai helyzetét.

 

fotó: Eöri Szabó Zsolt

A beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház, mostani hivatalos nevén: Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház műhelyének sorsa bővelkedik az izgalmakban, hiszen a rendszerváltás hajnalán létrejött fiatal intézménynek egészen más a történelme, mint más határon túli színházaké, például Kolozsvárott, vagy Kassán, ahol több mint két évszázados múltú teátrumok működnek. A történelem, mondhatni, nem kötötte gúzsba ezt a színházat, s ez meg is látszott azon, hogy már a kilencvenes években feltűnést keltettek a magyarországi és a nemzetközi szcénában is friss, kísérletező, sajátos hangvételű produkcióikkal, amelyeket a markáns színházszervező alapító, Vidnyánszky Attila állított színpadra.

 

A teljes cikk itt olvasható

fotó: Eöri Szabó Zsolt

Október 18., 18 óra, Kaszás Attila Terem – Film: Színház a határon

Beregszász városa alig pár kilométerre fekszik a trianoni határ ukrán oldalán. A Kárpátalján működő színház nem csupán földrajzi és kisebbségi, hanem művészi értelemben is a „határon” működik: a magyar és az orosz-ukrán, a magyar és határon túli színházi világ között. Ezt járja körül a 2005-ben készült dokumentumfilm.

Október 18., 19 óra, I. emeleti előcsarnok – Kiállítás: Színház-kép

Ilovszky Béla évtizedek óta fotografálja a határon túli magyar színházak előadásait és művészeit. Kamerájával a kezdetektől követte a beregszászi társulat produkcióit is. Szerepek, előadások, arcok – a beregszászi színházi évtizedek kimerevített pillanatai.

A Szarvassá változott fiú című film, és az annak felhasználásával készült színházi előadás kulisszái mögé Eöri Szabó Zsolt képein keresztül pillanthatunk be.

Október 21., 16 óra, Kaszás Attila terem  – Film: Piknik az Út szélén

2005-ben Sztalker néven nemzetközi fesztivált rendezett a beregszászi színház. A meghívottak között volt a budapesti Bárka és az Új Színház, Pályi János, a New York-i In Parenthesis társulat, a kijevi DAH Színház és a Hattyúdal Színház. Találkozások, közös élmények – Oláh László Olivér filmje.

 

2022.03.03. Budapest. A beregszászi színház tagjai a Nemzeti Színházban játszanak. Fotó: Kurucz Árpád

 

Október 21., 17 óra, Kaszás Attila terem  – 30 színházi év

Kerekasztal-beszélgetés a beregszászi színházról. Résztvevők: Brenzovics László, Bérczes László, Verebes Ernő, Pál Lajos, Vidnyánszky Attila. / Moderátor: Kozma András

Október 21., 21 óra, Nagyszínpad – Fedák Sári-díj

A Tóték előadását követően adják át a Fedák Sári-díjat. Az elismerést a beregszászi társulat alapítója és máig aktív tagja, Szűcs Nelli hívta életre 2022-ben.

Október 22., 18 óra, Kaszás Attila Terem – Film: Szarvassá változott fiú

Vidnyánszky Attila 2003-ban állította színpadra Juhász Ferenc hatalmas költeményét. 2013-ban mutatták be az előadás nyomán készült játékfilmet Törőcsik Mari és Trill Zsolt főszereplésével. Költészet, színház, film és egy társulat történte – erről is beszélgetnek majd a szereplők és rendező. / Moderátor: Kornya István

fotó: Eöri Szabó Zsolt

Egyéb hírek

Húsvéti üdvözlet

Áldott Húsvéti Ünnepeket kívánunk!

Színházi Világnap - Jon Fosse üzenete: A művészet béke

A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) üzenete a Színházi Világnap alkalmából 2024. március 27-én. Az üzenet szerzője: Jon Fosse norvég író, drámaíró, a tavalyi év irodalmi Nobel-díjasa.

Legjobb csapat díját kapta az SZFE a 15. Szín-Tár Fesztiválon

Hétvégén véget ért a 15. jubileumi Szín-Tár Fesztivál, amelynek eredményéről nemrégiben döntött a négytagú zsűri. A legjobb csapatnak járó MMA-díjat az SZFE fizikai színházi rendező és koreográfus osztálya kapta. Az idei díj sorozatban a harmadik elismerés, amit az SZFE a fesztiválon kapott.

Sütő András új filmszerepben

Befejeződött a Reménytelenül című magyar film forgatása, amely József Attila pszichoanalízisének folyamatát dolgozza fel. A költő szerepében Sütő Andrást láthatjuk majd, aki 2023-ban szerzett drámainstruktor diplomát az SZFE-n. József Attiláról és a forgatás élményeiről beszélgettünk vele.

Elkezdődött a 15. Szín-Tár Fesztivál

Különleges programokkal készül a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház a jubileumi Szín-Tár Fesztiválra a jubileumi Színművészeti Egyetemek Találkozója alkalmából.

 

 

Rektori interjú a Kossuth Rádióban

A Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora, Prof. Dr. habil. Sepsi Enikő a Kossuth Rádióban beszélt az egyetem képzéseiről, az új szakokról, a Színházak Éjszakájáról és a ma elindult Szín-Tár Fesztiválról.

Rangos elismerést vett át Berzsenyi Krisztina

Berzsenyi Krisztina díszlet- és jelmeztervező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem Zsigmond Vilmos Mozgóképművészeti Intézetének oktatója a Magyar Érdemrend lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetésében részesült. Szívből gratulálunk oktatónknak!

Új dimenziók a filmes képzésben

A Színház- és Filmművészeti Egyetem március 14-én tartotta az RRF-2.1.2-21-2022-00024 azonosító számú, “Digitális és gyakorlati oktatási infrastruktúra fejlesztése a Színház- és Filmművészeti Egyetemen” című projektjének záró sajtótájékoztatóját. Az egyetem történetének legnagyobb volumenű fejlesztése új dimenziókat nyit a filmes képzésben, megteremtve egy olyan egyedülálló, világszínvonalú oktatási infrastruktúrát, amely egész Európában egyedülálló  a felsőoktatási intézmények között.

Több betöltése Több betöltése