Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az Ódry Színpad következő bemutatója

piroska

PIROSKÁVAL MINDIG BAJ VOLT november 30., 22.30 óra, Ódry Színpad PIROSKÁVAL MINDIG BAJ VOLT Rubin Szilárd Aprószentek című regénye, A jövő nyáron című forgatókönyve, Legát Tibor cikksorozata, valamint a per anyagai nyomán a szöveget írta Dyssou Bona. 1953-54-ben Törökszentmiklóson öt tizenéves kislánynak veszett nyoma. A Szolnok megyei bíróság 1954-ben tárgyalta Jancsó Ladányi Piroska törökszentmiklósi lakos […]

PIROSKÁVAL MINDIG BAJ VOLT

november 30., 22.30 óra, Ódry Színpad

PIROSKÁVAL MINDIG BAJ VOLT

Rubin Szilárd Aprószentek című regénye, A jövő nyáron című forgatókönyve, Legát Tibor cikksorozata, valamint a per anyagai nyomán a szöveget írta Dyssou Bona.

1953-54-ben Törökszentmiklóson öt tizenéves kislánynak veszett nyoma.

A Szolnok megyei bíróság 1954-ben tárgyalta Jancsó Ladányi Piroska törökszentmiklósi lakos bűnperét, akit ötrendbeli gyilkossággal és egy gyilkossági kísérlettel vádoltak. A nyomozás és a megyei bíróság megállapította, hogy Jancsó Ladányi Piroska – 40 holdas kulák lánya-züllött erkölcsű nő, aki erkölcstelen életét már gyermekkorában elkezdte. A megyei bíróság Jancsó Ladányi Piroskát halálra ítélte.

Rubin Szilárd 12 évvel később, fotó alapján beleszeretett a lányba. Kétségek merültek fel benne Piroska bűnösségét illetően – negyven éven át nyomozott, és dolgozott a bűneset irodalmi feldolgozásán. Műve befejezetlen maradt.

Rubin Szilárd, Farkas András – Ficza István

Jancsó Piroska – Wrochna Fanni

Jancsó Borbála, Kalocsainé Erzsébet, lányka – Enyedi Éva

Kalocsai Marika, Kalocsai Julcsi, Dobos Katóka, Simon Irén – Kovács Vecei Fanni

Bettig, Apa, Csótányos – Bölkény Balázs

Nyikolaj Bogacsov, Grün, Weisz Jóska, Jancsó Misi – Göndör László

Czene Ilka, Balázsiné, Szőke Katalin – Hermányi Mariann

díszlet: Koncz Eszter, Bátory Péter

vetítés: Bátory Péter

jelmez: Koncz Eszter

rendező: Dyssou Bona

Köszönjük Németh Gábor segítségét.