Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A diák Oscar jelölés után „felnőtt” Oscar-kvalifikáló fesztiválon és egy rangos európai seregszemlén kezdi meg nemzetközi hódítását Freund Ádám diplomafilmje, a Földiek

A Chicago International Children's Film Festival versenyprogramjába a Színház- és Filmművészeti Egyetemről idén két film is meghívást kapott. Az élőszereplős rövidfilmek között Freund Ádám Földiek című alkotása, míg a dokumentumfilmes szelekcióban Fekete Tamás Mélyvíz című 20 perces alkotása lesz látható az október 27. és november 5. között megrendezésre kerülő rangos filmfesztiválon.


Az 1983-ban alapított chicagói fesztivál jelentőségét az is adja, hogy ez volt Észak-Amerika első olyan filmes rendezvénye, melynek programjában gyerekfilmek versenyeztek, és máig ez a legnagyobb ilyen jellegű esemény. Korábban két magyar sikernek örülhettünk itt: 1994-ben Puszt Tibor A gólyák mindig visszatérnek című filmje nyerte el a fődíjat, míg tavaly a kisfilmek kategóriájában Deák Kristóf Mindenki című alkotása kapta a felnőtt zsűri díját, és az ezzel járó Oscar-kvalifikációt. Erre most a Földieknek is esélye lesz.

földiek3A Földiek nyerte meg idén a Friss Hús magyar szekciójának fődíját, pár héttel ezelőtt pedig a miskolci Cinefest CineNewWave szekció különdíját ítélték a filmnek. Az európai premierre Svédországban, az október 23-29. között, 36. alkalommal megrendezésre kerülő Uppsala-i Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon kerül sor. Az egyik legfontosabb európai rövidfilmes  fesztiválon korábban olyan magyar rendezők alkotásai szerepeltek, mint Mundruczó Kornél, Kocsis Ágnes, Török Ferenc vagy Schilling Árpád. A Földiek a „Fantastisk Film” nevű válogatásban kap helyet, ahol 9 másik olyan kisfilmmel együtt vetítik, amelyek tartalmaznak sci-fi vagy fantasy elemet.

Trailer: https://vimeo.com/219059001

A másik chicagói magyar film Fekete Tamás még elsőévesként forgatott vizsgafilmje, a Mélyvíz, mely az elmúlt két évben már 16 nemzetközi fesztiválra kapott meghívást, köztük a DokLeipzigre vagy a Tbilisi-i CinéDoc-ra, és 3 díjat nyert mindezidáig. Tamás diplomafilmjével, az Asszóval a Friss Hús Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon a legígéretesebb 30 alatti rendezőnek járó OTP Junior díjat nyerte el.mélyvízben