Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Magyar Rektori Konferencia közleményéhez

Meghívtak A Magyar Rektori Konferencia esedékes elnökségi ülésére, amelynek egyik napirendi pontja az SzFE helyzete. Elfogadtam a meghívást, természetesnek vettem, hogy az MRK – mint az egyetemi autonómia intézményes honi védelmezője – végre érdemben foglalkozik az ügyünkkel. Bár korábban tette volna! Az MRK közleményében az áll, hogy egyeztetést kezdeményez az alapítványi fenntartó és az egyetem […]

Meghívtak A Magyar Rektori Konferencia esedékes elnökségi ülésére, amelynek egyik napirendi pontja az SzFE helyzete. Elfogadtam a meghívást, természetesnek vettem, hogy az MRK – mint az egyetemi autonómia intézményes honi védelmezője – végre érdemben foglalkozik az ügyünkkel. Bár korábban tette volna!

Az MRK közleményében az áll, hogy egyeztetést kezdeményez az alapítványi fenntartó és az egyetem vezetése között. A fenntartóval való egyeztetésnek-egyezkedésnek az eddigiek alapján sok esélyt nem adok, erre nem is vállalkoznék.

Két hónapja az MRK plenáris ülésén a teljes rektori kar előtt fejtettem ki, hogy

az egyetemi autonómiát komolyan veszélyezteti a modellváltás;

a sürgetés, az erőltetett menet ellehetetleníti a körültekintő munkát;

az átállást „igazoló” támadások pedig súlyosan sértik egyetemünk 155 éves hagyományait és jelenlegi közösségét.

Felszólalásom akkor teljesen visszhangtalan maradt.

A mostani meghívást azért fogadtam el, mert továbbra is úgy gondolom, hogy a Magyar Rektori Konferenciának természetes feladata állást foglalni a magyar egyetemek autonómiája, tehát az SzFE ügyében is.

A hivatalos napirendben az áll: „A Színház- és Filmművészeti Egyetem helyzetének megvitatása.”

Ezt remélem ettől a találkozástól.

Upor László

felmondási idejét töltő rektorhelyettes