Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Színház- és Filmművészeti Egyetem által felajánlott legjobb hangért járó PRIMASOUND díjat Nina Gantz: Edmond című alkotása kapta a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Fesztiválon

Az október 24-án zárult Primanimát 2012 óta rendezik meg. Versenyprogramjában diák- és elsőfilmes animációs alkotások mutatkoznak be. A gyerekfilmek külön kategóriában indulnak. A rendezvényt az SZFE is támogatja, egyetemünk adja a legjobb hangnak járó PrimaSound díjat. A kategória zsűrijében helyet foglalt az SZFE két tanára Balázs Gábor és Zányi Tamás is.


A zsűritagok fontosnak tartották elmondani, hogy nagyon kevés fesztivál van, ahol külön hangi díjat is kiosztanak, pedig a hang a film realizmusához gyökeresen hozzátartozik, az animációs filmekkel kapcsolatban pedig még inkább fontos, hiszen bármit felhasználhatnak a hangi világ megteremtéséhez.

Leszögezték, hogy jó hang nincs jó film nélkül. Külön megemlítették a kiváló hangi hatás megteremtésével kapcsolatban a Vezetés (Nate Theis: Driving), a Nyomás (Markus Tervola: Pressure), a Sellőkonzerv (Darabos Éva) és a Siessünk (Margot Reumont: Hurry up!) című alkotásokat. A zsűri azt tapasztalta, hogy a bábfilmeknek különösen gazdag és kidolgozott akusztikai világot készítenek az alkotók, ebből a szempontból emelték ki a Csupasz tájkép ‒ Porcelán történetek (Lea Vidakovic: The Vast Landscape ‒ Porcelain Stories) és az Edmond című filmet. A zsűri tetszését elnyerte A fekete sziget (Nino Christen: The Black Island), az Alienation (Laura Lehmus) és a Nagymama hangvilága is, melyek főként az atmoszférateremtéssel segítették a filmeket, ezek mellett megemlítették még a Farkasvakság (Reza Riahi: The Twilight Hour) és aMező utca 1. (Király Krisztián) című alkotásokat, melyekben a hangnak dramaturgiai szerepet szántak. Végül külön örömüket fejezték ki azért, hogy tapasztalatuk szerint a magyar versenyfilmek hangi világa nagy igényességgel készült el, különösen szerették a Mese (Bertóti Attila), a Limbo-Limbo Travel (Krief Zsuzsanna, Zétényi Borbála), a Passionpanther (Lovrity Anna Katalin) és a Social Animals (Buda Flóra Anna, Gyulai Anna, Koska Zoltán, Szász Enikő, Tímár Anna) című magyar rövidfilmeket.

A nyertes filmet a különösen érzékenyen felépített, a főhőssel való azonosulást segítő hangi világáért választották ki – áll a fesztivál záróközleményében.