Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Színházi intézet decemberi bemutatói

Anima, Kohlhaas Mihály, Médeia Decemberben három új bemutatóra készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a sort 11-én a harmadéves bábszínész osztály Anima című előadása nyitja. A Budapest Bábszínház élére frissen kinevezett Ellinger Edina osztálya már bemutatkozott az októberben megrendezett X. BÁBU Fesztiválon, ám most a Színmű egyik legkülönlegesebb játékterében, a Padláson is debütál a […]

Anima, Kohlhaas Mihály, Médeia

Decemberben három új bemutatóra készülnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, a sort 11-én a harmadéves bábszínész osztály Anima című előadása nyitja. A Budapest Bábszínház élére frissen kinevezett Ellinger Edina osztálya már bemutatkozott az októberben megrendezett X. BÁBU Fesztiválon, ám most a Színmű egyik legkülönlegesebb játékterében, a Padláson is debütál a darab. A végtelenül intim és izgalmas előadásban négy fehér bábfigura kel életre, amelyek személyiséget kapnak, majd saját létük okát, az emberekhez/mozgatókhoz való viszonyukat próbálják meg értelmezni. A játsszók: Ács Petra, Bánky Sára, Bartha Bendegúz, Bartos Ágnes, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Horgas Ráhel, Tóth Mátyás m.v. Kedves Csaba, L. Nagy Attila, Podlovics Laura és Szekeres Máté.

Ezt követi december 17-én a Heinrich von Kleist elbeszéléséből Komán Attila és Antal Bálint által jegyzett darab, a Kohlhaas Mihály. Az 1810-ben íródott kisregény egy brandenburgi lócsiszárról szól, „aki a maga korában a legderekabb és legszörnyűbb emberek közé tartozott.” Hogy erényei mely ponton csaptak át gonoszságba? Akkor, amikor igazságérzete a józan esze fölé kerekedik, amely rablóvá és gyilkossá teszi a férfit. Antal Bálint rendezésében színpadra lép Andrássy Máté, Kőszegi Mária, Hevesi László, Georgita Máté Dezső , Domokos Zsolt, Lestyán Attila, Bánki Gergely, Gyabronka József, Béres Bence, Cseke Lilla Csenge, Börcsök Olivér és Mari Dorottya.

A 2019-es bemutatók sorát Euripidész drámája, a Médeia zárja, melynek szövegét Karsai György és Térey János fordította. A címszereplő és Iaszón szerelme talán a világirodalom egyik legtöbbször feldolgozott kapcsolata, nem véletlen, hiszen egy folyamatosan aktuális témát jár körbe: a történet azt kíséri végig, hogy a nő hogyan követel egyenjogúságot magának a férfival szemben. Az előadást játssza Pálya Pompónia, Viktor Balázs, Epres Attila, Lábán Katalin és Szitás Balázs, a rendező Benkő Claudia.

Deszkavízió/Malik Andrea

https://deszkavizio.hu/izgalmas-premierek-a-szinmun-decemberben/?fbclid=IwAR0rW5k9roWnvrfj_zqbvr2NfLPwzqO9LIm_2cVaepjUDvOSC6gLLQbuvcc