Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Vaskakas bábszínházban mutatkoznak be a bábrendező szakos egyetemisták

Először mutatkozik be a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábszínházi rendező szakos osztálya. A hallgatók a győri Vaskakas Bábszínházban 11 etűdöt állítanak színpadra La Fontaine meséiből. Bemutató november 30-án. A 7 óra 7 cikke.


A bábszínházi rendező képzés a 2008/09-es tanévben indult az SZFE-n a színházrendező szak szakirányaként – többek között Fige Attila (Budapest Bábszínház, Csokonai Nemzeti Színház), Kovács Petra (Bóbita Bábszínház) vagy Halasi Dániel (Miskolci Csodamalom Bábszínház) rendezőkkel. Idén a második bábrendező osztály (2013-2017) is elérkezett a nyilvános bemutatkozáshoz. A Vaskakas Bábszínház művészeinek előadásában tizenegy La Fontaine-történet elevenedik meg a legkülönfélébb bábtechnikákkal, a harmadéves bábrendező hallgatók rendezésében, november 30-án.

 

Images_20559
Vaskakas Bábszínház, Győr

 

Az SZFE képzésében nagy hangsúlyt fektetnek a társművészetekkel való szoros kapcsolat kialakítására és a báb szerves beilleszkedésére is. Ennek megfelelően egyre több progresszív, újító produkció születik, amelyek nem csak eszközhasználatukban vagy formájukban törekednek a másságra, de arra is odafigyelnek, hogy ne specifikus gyerek- vagy felnőttelőadások szülessenek, hanem egyaránt szóljanak a különböző korosztályokhoz.

Jean de La Fontaine meséi a halála óta eltelt több mint három évszázadban mit sem veszítettek népszerűségükből – az egyszerűségükben nagyszerű történetek számos generáció számára szolgálnak szórakoztató okulásul.

A Vaskakas 2013-ban 22. évadát kezdi Győr szívében. A színház szakmai színvonalát jellemzi, hogy 2002-ben a magyar társulatok közül az elsők között kapta meg a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA nagydiplomáját. A Csató Kata és Csizmadia Tibor osztályával való együttműködés a színházi évad érdekes színfoltjának ígérkezik. Az osztályvezető tanárok munkáját Nánay István és Tengely Gábor konzulensek segítették.

A bemutatkozó hallgatók: Lázár Helga, Markó Róbert, Szenteczki Zita, Szilágyi Bálint és Varsányi Péter.

 

7 óra 7, 2014. november 30.