Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Átadták a Filmkritikusok Díját

Az Ostrom a 33 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és ...


Az Ostrom a 33 éves Kovács István diplomafilmje volt a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol Enyedi Ildikó, Janisch Attila és Szász János voltak a tanárai. A 23 perces alkotás a Filmalap támogatásával készült. Az Ostrom nemzetközi premierje a szarajevói filmfesztiválon volt nyáron; a budapesti Friss Hús fesztiválon a zsűri elismerő oklevelét, majd a BuSho fesztiválon a legjobb magyar rövidfilm díját nyerte el. Szeptember közepén az Amerikai Filmakadémia Diák Oscar-díjjal tüntette ki a magyar diplomafilmet, októberben pedig közönségdíjat nyert a luxemburgi CinEast filmfesztiválon.

Az Ostrom az Inforg-M&M Film (Mécs Mónika, Mesterházy Ernő, Alföldi Nóra producerek) és az SZFE (Bosnyák Miklós producer) gyártásában, a Film Force Team (Hutlassa Tamás, Hutlassa Barna producerek), a Filmfabriq (Osváth Gábor producer) és a Vision Team koprodukciójában készült. A forgatókönyvet Gasztonyi Kálmán írta, az operatőr Dévényi Zoltán, a vágó Duszka Péter Gábor, a látványtervező Rajk László, a hangmérnök Balázs Gábor volt, a line producer D’Intino Patrícia, gyártásvezető Hegyi Nóra volt.

2018-ban is taroltak az SZFE-filmek. Akkor a legjobb kisfilmnek Dudás Balázs Welcome című filmjét választották, míg a legjobb egyetemi vizsgafilmes díjon Kis Hajni (Last Call) és Freund Ádám (Földiek) osztoztak.

Az idei díjkiosztón tanáraink és volt hallgatóink is taroltak. A legjobb dokumentumfilmnek Zurbó Dorottya Könnyű leckék c. filmjét választották, Szilágyi Zsófia: Egy nap c. flmje elnyerte a Filmkritikusok B. Nagy László díját, Szamosi Zsófiát pedig a filmben nyújtott alakításáért a legjobb főszereplőnek választották. Tálas Zsófi lett a legjobb vágó (Rossz versek); Rajk László a legjobb látványtervezés díját kapta (Napszállta); Máthé Tibor pedig operatőri díjar kapott A hentes, a kurva és a félszemű c. film képi világáért – ugyanezen alkotásban nyújtott alakításáért Hegedűs D. Géza kapta a legjobb férfi főszereplő díját. Schwechtje Mihály kapta a legjobb forgatókönyv és a legjobb elsőfilm díját (Remélem legközelebb sikerül meghalnod:)), míg a legjobb rendezőnek Kenyeres Bálintot választották (Tegnap). Ragályi Elemér Kossuth-díjas operatőrt életműdíjjal tüntették ki.