Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Tanévnyitó és díszdiploma átadó ünnepség 2016

Szeptember 4-én Jubileumi oklevelet adtak át az ötven, hatvan és hatvanöt éve diplomázott művészeknek és köszöntötték az elsőéves növendékeket az SZFE 151. tanévnyitóján.


Szeptember 4-én jubileumi oklevelet adtak át az ötven, hatvan és hatvanöt éve diplomázott művészeknek és köszöntötték az elsőéves növendékeket  az SZFE  151. tanévnyitó ünnepségén, melyet ezúttal – rendhagyó módn – az Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében rendeztek meg.
Hazánk legrégebbi művészeti felsőoktatási intézménye idén 151 éves, legendás színészek, rendezők, híres tévés személyiségek, nemzetközileg is elismert művészek kerültek ki innen. “A kreativitás és az inspiráció ebben az intézményben ölt leginkább testet” – mondta Dr. Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, hozzátéve: a szellemi műhely, a gyakorlatorientált tehetséggondozó munka példát mutathat a többi intézménynek is. Az egyetem a hagyományt és a megújulást egyaránt szolgálja.
Az SZFE az elmúlt években az európai művészeti felsőoktatás meghatározó részévé vált. Az egyetemen folyó képzést a minőség és szakmaiság jellemzi – emelte ki.
Az SZFE fejlesztési céljai között szerepel az egyetem infrastrukturális megújítása. “Ahol szándék van, ott út is van. Az egyetem részéről a szándék az látszik, útra fogunk találni” – fogalmazott az államtitkár.
Az SZFE új campusának tervével kapcsolatban Dr. M. Tóth Géza, az egyetem rektora beszélt a tárgyalássorozatról, amelyet a fenntartóval folytattak arról, hogy miként lehet korszerűbb, hatékonyabb, gazdaságosabb, fenntarthatóbb képzési környezetet létrehozni az egyetem számára.
A tehetség az egyik legnagyobb érték, meg kell becsülni, akkor is, ha a miénk, akkor is, ha a másé” – jelentette ki a rektor a képzés szakszerű és korszerű feltételeinek biztosítását hangsúlyozva.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy az egyetemnek nemcsak ezen a területen kell megfelelnie az igényeknek, hanem folyamatosan meg kell újítani képzési kínálatát, támogatói körét, hazai és külföldi szakmai és felsőoktatási kapcsolatrendszerét, kommunikációját is. Mint mondta, a Magyar Nemzeti Filmalap szakmai képzési pályázati felhívására 15 új képzésre adtak be pályázatot. Egyúttal újra kezdeményezték a minisztérium és a Filmalap képviselőivel a rendszeres szakmai párbeszédet a mozgóképes területek művész- és szakemberképzésének aktuális kérdéseiről.
Arról is beszámolt, hogy több új MA szak és szakirányú továbbképzés akkreditálását vagy indítását is előkészítették, és nyáron megújították a Film- és Médiaintézet televízió stúdióját, és az egyetem honlapját is.
Kiemelte: az idén rekordszámú, 1739 felvételiző közül 85-en nyertek felvételt, van olyan szakuk, ahol 56-szoros volt a túljelentkezés. A 151. tanévre 35 osztályban összesen 441 hallgatóval készülnek.
A rektor az elsőéveseknek azt tanácsolta: mindig a feladatukat vegyék komolyan, soha ne saját magukat. Ne a korábbi sikerekre, rutinokra akarjanak építeni, hanem legyenek készek a folyamatos megújulásra. Minden nap, amikor nem szabnak a tehetségüket próbára tévő feladatot saját maguknak, visszalépést jelent a pályájukon – mondta.

Az elsőévesek köszöntése és fogadalomtétele mellett a tanévnyitón átadták a jubileumi okleveleket, az arany-, a gyémánt- és a vasdiplomákat. Az egykori hallgatókat Huszti Péter színművész, rendező köszöntötte, aki szintén aranydiplomás lett.
Aranydiplomát kapott: Csernák Árpád, Dőry Virág, Huszti Péter, Konrád Antal, Kovács István, Újréti László, Vajda Márta és Voith Ági színművész, Babarczy László, Félix László és Kerényi Imre színházrendező, Fazekas Lajos, Gyarmathy Lívia, Kárpáti György dr. és Sándor Pál filmrendező, Dobray György, Kende János és Lukács Lóránt filmoperatőr, Esztergályos Károly és Horváth Ádám televízió rendező, Baranyi István és Szabados Tamás TV operatőr.

Gyémánt diplomás lett: Kutas József (színész) és Széplaky Gyula (filmoperatőr)

Vas diplomát vehetett át: Gyurkovics Zsuzsa (színész) és Orosz György (filmoperatőr)

FOTÓ: KERTÉSZ GÁBOR