Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az Ódry Színpad adott helyszínt a 3. BIDF nyitórendezvényének

Szeptember 24-én este az Ódry Színpadon rendezett hivatalos nyitórendezvénnyel elindult a 3. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a BIDF. A rendezvényen adták át Sára Sándornak a BIDF életműdíját. Sára műveiből egyébként retrospektív válogatást tekinthetnek meg az érdeklődők a fesztivál ideje alatt.


A nyitófilm, A Színpadon Princess Shaw (Presenting Princess Shaw) vetítésén jelen volt a főszereplő, Samantha Montgomery is, aki egyenesen az izraeli Academy Awards-ról érkezett a BIDF színpadára és a vetítés után rövid koncertet adott Torres Danival közösen.

dsc_9851

Samantha Montgomerry, Torres Dániel

A házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem nevében Almási Tamás, egyetemi tanár, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr köszöntötte a fesztivál résztvevőit.

dsc_9742

Almási Tamás

A fesztiválon 17 európai nemzet (magyar, belga, lengyel, holland, cseh, brit, francia, olasz, orosz, svájci, svéd, finn, dán, norvég, német, litván, bosnyák) és öt Európán kívüli ország (Izrael, Dél-Korea, Egyiptom, USA, Argentína) dokumentumfilmjei mutatkoznak be. A közel 40 versenyfilm mellett, melyben helyet kapott az SZFE-s Meggyes Kriszta és Molvay Norbert filmje is, számos versenyen kívüli alkotás és kísérővetítés gazdagítja a kínálatot, köztük több SZFE-s alkotás is. A fesztivál programjában 10 nap alatt összesen 80 film szerepel 3+1 szekcióban. A vetítések és a hozzájuk kapcsolódó beszélgetések Budapest négy helyszínén, a Premier Kultcaféban (régi Vörösmarty mozi), az Ódry Színpadon, valamint a Budapesti Olasz Kultúrintézetben, és a Kazimír Étteremben zajlanak,

dsc_9660

Balogh Rita (a fesztivál szervezője), Sára Sándor (a fesztivál életmű díjasa), Sós Ágnes (a fesztivál szervezője), Vonderviszt Lajos (egyetemünk kancellárja)