Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Az SZFE június 16-án elküldött levele Dr. Palkovics László miniszternek

Dr. Palkovics László miniszter Innovációs és Technológiai Minisztérium BudapestBudapest, 2020. június 16.Tisztelt Miniszter Úr! Ígéretünkhöz híven csatoltan küldöm a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőbeni vagyonkezelői alapítványának kuratóriumába, illetve felügyelő bizottságába javasolt tagok névsorát. Az Ön által is ismert szakmai szempontjaink alapján kiválasztott kiemelkedő személyiségek mindannyian vállalták a jelölést, és hozzájárultak nevük nyilvánosságra hozatalához.Tisztelt Miniszter Úr! […]

Dr. Palkovics László

miniszter

Innovációs és Technológiai Minisztérium

Budapest

Budapest, 2020. június 16.

Tisztelt Miniszter Úr!

Ígéretünkhöz híven csatoltan küldöm a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőbeni vagyonkezelői alapítványának kuratóriumába, illetve felügyelő bizottságába javasolt tagok névsorát. Az Ön által is ismert szakmai szempontjaink alapján kiválasztott kiemelkedő személyiségek mindannyian vállalták a jelölést, és hozzájárultak nevük nyilvánosságra hozatalához.

Tisztelt Miniszter Úr!

A jövőbeni várható folyamatok egyeztetése céljából arra kérem, fogadja az egyetem vezetését és a hallgatók képviselőit.

Az elmúlt hetek fejleményei széles körben aggodalmat és egyre nehezebben kezelhető feszültségeket keltenek. A szolidaritási hullám szorosan összefügg az átállás sürgetésével és a nyugtalanító fenntartói kommunikációval, amely az egyetem éthoszát rongálja és ezzel megkérdőjelezi az intézmény magyar nemzeti kultúrában betöltött kivételes szerepét.

A modellváltás jogszabályi környezete olyan lehetőségeket rejt magában, amelyek komolyan veszélyeztethetik az egyetem alapértékeit, ezért kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy a kurátorok kiválasztási folyamatában egyeztetési és egyetértési joga lehessen az egyetem szenátusának, illetve a hallgatók képviseletének.

Az eddigi államtitkári találkozók inkább egyoldalú tájékoztatásnak nevezhetők, hiszen egyetlen érvünk és kérésünk sem talált célt, még csak megfontolás tárgyát sem képezte. Ezért is tartjuk elfogadhatatlannak, hogy a minisztérium az egyetem kihagyásával szervezett a mai napra egy szakmai megbeszélést az intézmény jövőjéről, ahol elhangzottak olyan érvek is, amelyekre érdemi választ a mi kompetenciánk volna adni.

Mindezek miatt különösen fontosnak tartom a személyes találkozót.

Pozitív válaszában bízva, üdvözlettel

Upor László

rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes


A Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségének javaslatai a majdani vagyonkezelői alapítvány kuratóriumának és felügyelő bizottságának összetételére

A Kuratórium tagjaira vonatkozóan kiemelten fontos szempontnak tartjuk, hogy együttesen az intézményben oktatott valamennyi diszciplínát képviseljék, az intézmény oktatási, művészeti és tudományos kutatási feladatait, értékrendjét és hagyományait egyaránt szem előtt tartsák, legyen közöttük olyan személy, aki komoly oktatási, intézményvezetési, alapítványműködtetési tapasztalattal rendelkezik, továbbá, hogy legalább két nő kerüljön a leendő kuratóriumba.

Javaslataink a kuratórium tagjaira:

Droppa Judit Munkácsy-díjas textilművész, a magyar művészeti felsőoktatás egyetemi emancipációját elősegítő oktatáspolitikus több évtizedes tapasztalattal. 1999 és 2006 között a MOME rektora. Egy időben a Művészeti Egyetemek Rektori Székének, illetve a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Művészeti Bizottságának elnöke. Jelenleg a Metropolitan Egyetem rektori tanácsadója.

Eötvös Péter világhírű zeneszerző, karmester és zenepedagógus. Kossuth-díjas, Budapest díszpolgára, számos egyéb magyar és nemzetközi díj birtokosa. Alapítványaival fiatal zeneszerzőket és karmestereket támogat.

Kovalik Balázs rendező, Érdemes művész. 1997-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem operatanszakát vezette, 2003-tól több éven át a Budapesti Őszi Fesztivál művészeti vezetője, 2007 és 2010 között a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, 2012-től a müncheni August Everding Bayerische Theaterakademie Opera/Master tanszék vezetője.

Novák Eszter Jászai Mari-díjas színházrendező, a nagyváradi Szigligeti Színház művészeti vezetője. Huszonöt éve a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, kidolgozta a zenés színművész oktatás új szemléletű módszertanát Selmeczi Györggyel. Jelenleg oktatási rektorhelyettes.

Pataki Ági Balázs Béla-díjas filmproducer, a közönségfilmek piacán és az ún szerzői filmek terén egyaránt jelentős sikereket elért FilmPartners társtulajdonosa. Kiemelten fontosnak tartja a filmes utánpótlás-nevelést. Az SZFE vizsgafilmjeinek önzetlen támogatója, nagy hangsúlyt fektet a dokumentumfilmes képzés támogatására. Részt vesz az NFI inkubátor programjában, producerként rendszeresen készít “elsőfilmeket”.

hrig Géza Kossuth-díjas színész, író, költő, bibliaoktató, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori hallgatója, az Oscar-díjas Saul fia című film főszereplője

Simó György üzletember, médiamenedzser, kockázati tőkebefektető. (Simó Sándor filmrendező, az SZFE legendás tanárának fia.) A Tilos Rádió és az Origó alapítója, a Magyar Narancs és a Filmvilág egykori munkatársa. Részt vett a Matáv/Telekom internet- és tartalomszolgáltatási üzletágának felépítésében, 2006 után a T-Com vezérigazgatója lett. A Day One Capital alapító partnereként egész Közép-és Kelet-Európában keresi az ígéretes technológiai startupokat. Elkötelezett híve a vállalkozói kultúra és mentalitás magyarországi elterjesztésének.

Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Színészi pályája, életműve a magyar film- és színházművészetben megkerülhetetlen. 2002 óta a Nemzeti Színház társulatának tagja.

A Felügyelő Bizottságba ajánlottak listáját szintén a színház, a film és az oktatás világához közeli, ugyanakkor részben a finanszírozáshoz, számvitelhez jól értő tekintélyekből állítottuk össze.

Javaslataink a Felügyelő Bizottság tagjaira:

Csóti József gazdasági szakember, jelenleg az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatója, korábban a Thália Színház, a Radnóti Színház, majd a Vígszínház gazdasági vezetője volt. Munkásságát 2017-ben Budapestért Díjjal ismerték el.

Havas Ágnes filmes és televíziós szakember. Az HBO, a Spektrum, majd a TV3 műsorigazgatója volt. 2011 és 2019 között a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója. 2018-ban a Variety hollywoodi magazin, a szórakoztatóipar 50 legbefolyásosabb női személyisége közé sorolta.

Dr. Jákfalvi Magdolna Egyetemi tanár, nemzetközileg elismert színháztörténész, számtalan fontos publikáció szerzője, szerkesztője. 2002 óta tanít a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Egy ideig oktatási rektorhelyettes volt, jelenleg a Doktori Intézet PhD-programjának vezetője.

Polgár András közgazdász végzettségű üzletember, mecénás. Az általa kezdeményezett és döntően finanszírozott szervezetek a társadalmi igazságosság érvényesülését és újító színházi programok elterjedését szolgálják.