Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Báb szakirányosaink itthon és külföldön

Az idén másodéves báb szakirányú színművész- és rendezőhallgatóink nyáron a kilencedik International Festival for Puppetry Schools-ra kaptak meghívást a lengyelországi Byalistok-ba.


A diákok, amellett, hogy számos főként kelet- és közép-európai bábhallgató előadása által inspirálódhattak, maguk is felléptek “Here We Stand” című műsorukkal, amit két alkalommal játszottak, és igen nagy sikert arattak vele a fesztiválon részt vevő diákok és tanárok körében.
Az ötvenperces előadás részét képezték az első két félévben készült rendhagyó etűdök (báb- és zenésmesterség órákról), valamint az osztály nagysikerű produkciója az egyetemi gólyabálról, melynek alapjait egy januári síkbáb kurzuson sajátíthatták el Lénárt András vezetésével.
A két osztály teljesítményéről a fesztiválnak otthont adó Akademia Teatralna Byalistok honlapján ezt olvashatjuk:
“SKILLS = TECHNIQUE AND VERSATILITY
I am here, You are here, they are here, we are here. The actor as the creator of stage reality. I have just experienced it while watching the performance “Here we stand” directed by first year students from the University of Theatre and Film in Budapest (acting and directing specialization). Thanks to cooperation of those two specializations, the students were able to achieve skills but also try the teamwork, which in case of directors and actors is one of the most important things in theatre. It was a kind of a laboratory. The students presented their abilities while working with their bodies, their creativity, sense of humor, but most of all worked as a team, which was visible in the fluency of the presentation.”
“KÉPESSÉGEK – TECHNIKA ÉS SOKOLDALÚSÁG
Itt vagyok, itt vagy, itt vannak, itt vagyunk. A színész, mint a színpadi valóság megteremtője. Ezeket tapasztaltam a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem elsőéves színész- és rendezőhallgatóinak “Itt állunk mi” című előadását nézve. E két szak közös munkája a diákok számára lehetővé tette, hogy bizonyos képességek elsajátítása mellett a csapatmunkát is kipróbálhassák, ami színész és rendező között a legfontosabb. Olyan volt, mint egyfajta műhelymunka. A hallgatók megmutatták, mire képesek a testükkel, a kreativitásukkal, a humorérzékükkel dolgozva, de elsősorban, hogy hogyan működnek csapatként, ami az előadás gördülékenységében is érzékelhető volt.”
A szakmai lehetőség és siker mellett szórakozásra és ismerkedésre is remek alkalom volt a byalistok-i kirándulás, szeretettel várják vissza egyetemünk hallgatóit.
(Hivatalos beszámoló, melyben hallgatóink is nyilatkoznak: https://m.youtube.com/watch?feature=youtu.be&v=PfOg1sDoTdw)
Bábosaink idén ősszel sem unatkoznak: a Színházak Éjszakáján a Budapest Bábszínházban láthattuk a “Kuflimesék”-et, mely a második féléves bábmesterség vizsga részét képezte, és ami felkerült a Pagony Könyvkiadó novemberi fesztiváljának műsorára is, október 3-7. között pedig, Kecskeméten a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján mutatkoztak be a hazai bábszakma krémje előtt az egyetemen készült etűdjeik válogatásával.