Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Csitítja a kedélyeket a Színmű rektora a viharos kancellárcsere után

M. Tóth Géza szerint nem is volt bajuk a kedden kemény szavak kíséretében lemondott Papp Csillával. Az új kancellár, Vonderviszt Lajos szerint akár India felé is fordulhat a Színművészeti, egyelőre pedig nem bocsátanak el senkit, de a későbbiekben ezt sem zárja ki. A VS.hu cikke.


Bemutatták a a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) új kancellárját azt követően, hogy a posztra eredetileg kinevezett Papp Csilla kedden visszavonta pályázatát. Papp Csilla a személyével kapcsolatban kialakult hangulattal, a vele szemben folytatott méltatlan és jogszerűtlen eljárással, valamint a személyét és a családját ért támadásokkal indokolta döntését. Bár M. Tóth Géza rektor és Solti Péter, az Emmi főosztályvezetője nem akarták kommentálni, hogy miféle támadások érték az előző kancellárt, sajtóértesülések szerint az egyetem a Fidesz túlzott befolyását látta a kancellárjelöltben, és függetlenségének elveszítésétől tartott. Ahogy az Index összegezte, Papp Csillának sem az oktatásban, sem a gazdaság területén nincs tapasztalata, eddig csupán Zugló és a Pest megyei önkormányzat jegyzőjeként volt ismert, valamint a Fidesz elnöki kabinetjében dolgozott egy évtizedig.

Papp Csilla nevét ezenkívül egy szentendrei korrupciós üggyel hozták kapcsolatba, valamint kiderült, hogy a férje jelenleg a Vidnyánszky-féle Magyar Teátrumi Társaság titkára és a Nemzeti Színház kommunikációs tanácsadója. Az értesülések szerint az egyetem vezetősége attól tarthatott, hogy a Fidesz a kancellár segítségével vinné véghez az intézményen belül azt a konzervatív fordulatot, amelyet Kerényi Imre már több nyilatkozatában is emlegetett.
 
 

VIDNYÁNSZKYVAL IS MEGBESZÉLIK

Mindezeket az aggályokat azonban hárította az SZFE rektora a csütörtöki sajtótájékoztatón.
 
Bár Pappnak január 5-én kellett volna hivatalba lépnie, a rektor nem írta alá időben a kinevezését. Ezt M. Tóth azzal indokolta, hogy a szenátus még a munkaviszony életbelépése előtt beszélni akart a kancellárral, és ugyan erre január 2. óta több szenátusi ülésen is kísérletet tettek, ezek az ülések valójában nem voltak jogszerűek. Így egy kis jogi vita alakult ki az egyetem és az azt fenntartó Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) között, amelyet rendezni kellett, ám a rektor szerint szó sem volt szakmai kételkedésről.
 
A rektor cáfolta azt is, hogy a miniszterelnök által kinevezett kancellárra nyomást akartak volna gyakorolni az elbeszélgetéssel, habár elképzelhetőnek tartotta, hogy Papp ettől még érzékelhette nyomásként a szenátusi üléseket. „A hétfői egy hosszú beszélgetés volt, ráadásul a tanárok és a művészek másmilyen beállítottságú emberek, mint egy a hivatali életben jártas ember” – fogalmazott M. Tóth, aki szerint ebből a helyzetből fakadhattak ugyan nézetkülönbségek, de ezek semmi esetre sem voltak bántóak.
 
A rektor azt is kijelentette: nem tartottak attól, hogy Papp Csillán keresztül csempészné be a Fidesz az egyetemre a konzervatív fordulatot, de azért jövő hétfőn találkozni fog Vidnyánszkyval, hogy ha már hírbe hozták a Nemzeti igazgatóját az egyetemet érintő kérdésekben, beszéljenek ezekről, illetve a vélt sérelmekről. Azt már nem fejtette ki, hogy mik ezek a sérelmek.
 
 

„Kancellárként az a feladatom, hogy áttekintsem az egyetem igényeit, megteremtsem az igények gazdasági feltételeit attól függően, hogy bizonyos elvárások reálisak-e, vagy sem, majd az igényeknek megfelelően szeretnék forrásokat bevonni”– nyilatkozta Vonderviszt Lajos, aki szerint neki nem tiszte az egyetem művészi és oktatási tevékenységének meghatározása, és az Emmitől sem kapott utasítást arra, hogy beleszóljon ezekbe a tevékenységekbe.


 
 

Solti Péter, M. Tóth Géza, Vonderviszt Lajos


EGYELŐRE NEM RÚGNAK KI SENKIT, DE AZTÁN LEHET

Az első fontos feladatának azt tartja, hogy „stratégiai dokumentumok szülessenek, amelyek fényében eldönthető, hogy egy adott fejlesztési igény jogos, vagy nem jogos.” Jó stratégiai iránynak tartja az M. Tóth Géza által is említett intenzívebb részvételt a nemzetközi piacon, vagyis bővíteni a nemzetközi képzési lehetőségeket. „Ez most csak egy felvetés, de gondolkodhatnánk azon, hogy mi a megcélzott piac: a nyugati világ vagy a keleti? Fordulhatnánk, mondjuk, Hollywood helyett a második legnagyobb, ha nem a legnagyobb piac felé, India felé is akár. De ez csak egy példa a számtalan lehetőség közül.”

 
Szerinte mindehhez pályázatokból és az államtól is lehet majd forrásokhoz jutni. „Ha egy tervet üzletileg jól alá lehet támasztani, akkor biztosan lehet hozzá pénzt szerezni. Mindig van olyan, aki azt mondja, hogy én ebbe bele tudom tenni a pénzt. És nem feltétlenül magánvállalkozásra gondolok, hanem az államra is.”
 
Papp Csillával kapcsolatban az is felmerült, hogy az intézmény gazdasági nehézségeit részben elbocsátásokkal oldaná meg, Vonderviszt viszont azt mondta, hogy ő nem azzal a céllal jött az egyetemre, hogy bárkit is kirúgjon. Ugyanakkor hozzátette: nem zárja ki, hogy a célkitűzésének, a hosszú távú gazdasági racionalizálásnak része legyen az elbocsátás. 

Forrás: Országos Széchényi Könyvtár
 
Vonderviszt Lajos

Vonderviszt Lajos


EGYETEMI EMBER, NÉMI ÜZLETI TAPASZTALATTAL

Arra a kérdésre, hogy az üzleti kapcsolatok kiépítésének terén vannak-e tapasztalatai, Vonderviszt azt válaszolta, hogy vannak ugyan üzleti kapcsolatai, de nem biztos, hogy olyanok, akik filmeket akarnak finanszírozni. „De ez nem baj, mert az SZFE-nek megvannak az erős emberei, akik rendelkeznek a megfelelő kapcsolatokkal” – fejtette ki az új kancellár, aki közvetlenül sem a filmezés, sem a gazdaság területén nem tevékenykedett korábban. A veszprémi egyetemen volt kilenc évig oktató, az ELTE-n az informatika szakot vezette, aztán a hírközlési hatóságnál dolgozott öt évig, és az Országos Széchényi Könyvtár e-szolgáltatási igazgatója volt.

Bár Vonderviszt már hivatalban van, csütörtök délután Papp Csillához hasonlóan őt is meghallgatja az egyetem szenátusa.
 
VS.hu, 2015. január 15.