Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Elhunyt Haumann Péter

81 éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze. Méltósággal viselt hosszú betegsége után május 28-án délután hunyt el. Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre […]

81 éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth-díjas színész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja, a nemzet színésze.
Méltósággal viselt hosszú betegsége után május 28-án délután hunyt el.
Haumann Péter 1973-ban került a Madách Színházhoz, ahol számos jelentős szerepet játszott, és a társulat vezető művésze lett. 1988-ban a Nemzeti Színházhoz, majd az Arizona Színházhoz, egy évre a Radnóti Színházhoz szerződött, 1994-től 2016-ig a Katona József Színház tagja volt. Utána a Pesti Magyar Színházban játszott.

A Kossuth-díjas színészt olyan darabokban láthatták a nézők, mint a Szókratész védőbeszéde, A fösvény, Az eltört korsó, Az ügynök halála, az Őrült nők ketrece és a Macskák. Játszott többek közt a III. Richárd, a Woyzeck, a Szenvedély, a Szürkület, az Indul a bakterház vagy a Kalandorok című filmekben, és olyan rendezőkkel dolgozott együtt, mint Ádám Ottó, Szirtes Tamás, Valló Péter, Zsámbéki Gábor, Jancsó Miklós, Fehér György és Dömölky János.

Kossuth-díjjal 1985-ben tüntették ki.

2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetést, 2009-ben a Prima Primissima díjat, 2010-ben a nemzet színészévé választották.

Haumann Péter az egyik legnagyszerűbb és leginkább szeretett magyar színész volt.

Fotó: MTVA / Zih Zsolt 

Forrás: MTI