Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Erasmus+ a művészképzésben külföldi oktatókkal

Nyolc nagy hírű egyetem rektorai és oktatói léptek szoros partnerkapcsolatba a Színház és Filmművészeti Egyetemen (SZFE) tartott három napos megbeszélés eredményeként. A három évre szóló, Erasmus+ program az operatőr- és bábművész képzés, valamint az alkalmazott színház területén tesz lehetővé szakmai együttműködést. A Népszava cikke.


A 150 éve sikeresen működő SZFE hét nagy múltú európai egyetem rektorát és vezető munkatársait látta vendégül a múlt héten. A brit, norvég, cseh, szlovák, lengyel, ír, észt és magyar egyetemi oktatók, miután a közös Erasmus+ programjukról egyeztettek, lefektették a 2014-17 időszakra vonatkozó szakmai együttműködés alapjait.

M. Tóth Géza, az SZFE rektora szerint a felsőoktatási intézmények akkor teljesítik küldetésüket, ha ellátják regionális katalizátor szerepüket is. A nemzetközi beágyazottság növelése fontos feladat, ennek érdekében az SZFE több angol nyelvű képzés kidolgozásába kezd.Az egyetemek oktatói az operatőr- és bábművész képzésben, valamint az alkalmazott színház területen fejlesztenek ki képzési tervet.

Eközben fontos információkat gyűjtenek egymás működéséről, ugyanakkor kölcsönösen tanulnak egymás eredményeiből. Megállapodtak abban is, hogy az új oktatási módszereket és tartalmakat tesztképzések formájában is kipróbálják majd. Az együttműködés eredményeként a hallgatók mesterképzésük egy részét a közösen megvalósuló kurzusok keretében külföldi egyetemeken folytathatják.

A programban egyebek mellett szerepel két nemzetközi konferencia is, ezeken a partnerintézmények oktatói osztják majd meg kutatásaik eredményét a művészeti felsőoktatás aktuális kérdéseiről. A konferencia anyagait kiadvány formájában is közzé teszik majd. M. Tóth Géza rektor a munka lényegét úgy fogalmazta meg, „célunk, hogy Budapesten továbbra is világszínvonalú legyen a színház- és filmművészeti képzés.”

A projekt az Európai Unió finanszírozásával valósul meg. A nyertes Erasmus+ pályázat eredményeként a részvevő intézmények stratégiai partnerség keretében majdnem 4000 ezer euro uniós támogatást nyertek el.

Népszava, 2014. november 10.

forrás: http://nepszava.hu/cikk/1038978-erasmus-a-muveszkepzesben-kulfoldi-oktatokkal