Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Görögországban debütál a Légmell

Megkezdődött a legnagyobb görög rövidfilmes seregszemle Drama városában, ahol Fatér Ambrus diplomafilmje képviseli Magyarországot.


40. alkalommal rendeznek a görögországi Drama városában filmfesztivált. A kezdetben csak helyi mezőnyt felvonultató seregszemle 1995 óta nemzetközi eseménnyé vált, és mára ez Görögország elsőszámú rövidfilmes fesztiválja.

A fesztivál jelentőségét az is emeli, hogy ez az egyik olyan fesztivál, amely az Európai Filmakadémia (EFA) kisfilmes díjának jelöltjét adja, 14 másik fesztivál mellett. Már több SZFE-s film is szerepelt ezen a fesztiválon az elmúlt években, többek között Kenyeres Bálint: Before Dawn, Kárpáti György Mór: Erdő, Mundruczó Kornél: Kis apokrif no.2. című filmje. Szimler Bálint Itt vagyok című alkotása pedig itt nyerte el 2010-ben az EFA-jelölést.

Idén 48 ország 54 kisfilmje lesz látható a szeptember 18-23. között zajló fesztivál a nemzetközi szelekciójában. Magyarországot Fatér Ambrus Légmell című filmje képviseli.

A film egy középkorú, magányos orvos (Horváth Lajos Ottó) történetét meséli el, aki egy napon orvosi kötelességből Legmell_Still4ellát egy súlyos beteg idős szír menekültet, és a fokozatosan alakuló kényszerbarátság által átértékeli saját életét.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem tavaly végzett 6×6-os évfolyamán készült diplomafilm a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jöhetett létre, a Cinema-Film és az SZFE gyártásában, a Filmfabriq és a Sunny Studio koprodukciójában. A film forgatókönyvírója Daoud Dániel, operatőre Kóródi Dániel, látványtervezője Nyitrai Anna, vágója Gorácz Vanda és Rudas Mariann, gyártásvezetője Majoros Zsolt, míg a hangutómunkáért Bohács Tamás és Kristóf Márton felelt.

A Légmell hazai fesztiválpremierje az idei Friss Húson volt, ahol különdíjat nyert.

Részlet a filmből: https://vimeo.com/234709836