Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Hároméves a Déryné Program

Idén három éve, hogy Vidnyánszky Attila kezdeményezésére, Kis Domonkos Márk vezetésével útjára indult a Déryné Program. Ebből az alkalomból a program misszióját követve „A jövő színháza, a színház jövője” címmel Lakitelken szakmai konferenciát tartott, melynek elsődleges célja a múltbéli tapasztalatok, a jövőbeli lehetőségek és a kulturális sokszínűség lehetséges irányainak megvitatása volt. Vidnyánszky Attila megnyitó beszédében […]

Idén három éve, hogy Vidnyánszky Attila kezdeményezésére, Kis Domonkos Márk vezetésével útjára indult a Déryné Program.

Ebből az alkalomból a program misszióját követve „A jövő színháza, a színház jövője” címmel Lakitelken szakmai konferenciát tartott, melynek elsődleges célja a múltbéli tapasztalatok, a jövőbeli lehetőségek és a kulturális sokszínűség lehetséges irányainak megvitatása volt.

Vidnyánszky Attila megnyitó beszédében személyes emlékét idézte fel 2007-ből, mikor szembesült azzal a ténnyel, hogy a vidéki emberekhez mennyire nehezen vagy egyáltalán nem jut el minőségi színházi előadás. Ez a szembesülés ösztönözte arra, hogy megoldást keressen erre a jelentős problémára. A számok elrettentőek, közel négymillió ember él hazánkban úgy, hogy egyáltalán nem, vagy csak alig-alig van lehetősége a színházat választani. A Déryné Program küldetése nem más, mint minél több embert bevonzani a színház világába, mindezt azzal a hittel, hogy a színház varázsa és bűvköre szebbé és boldogabbá, talán kicsit könnyebbé is teszi az emberi életet. Minderre szükségünk is van egy olyan világban, ahol hirtelen minden bizonytalanná és zavarossá vált.

A Program igazgatója Kis Domonkos Márk köszöntő beszédében bemutatta a Program alprogramjait: az egyik legfontosabb a Barangoló, ahol a fiatal, pályájuk elején lévő kőszínházon kívüli társulatok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A programba bekerült társulatok munkáját neves mentorok segítik Kulcsár Edit, Lukácsy György és Kozma András személyében. Anyagi támogatás és próbaterem is a rendelkezésükre áll, s innen tovább lépve van lehetőségük a társulatoknak előadásukat az Országjárás programban bemutatni. A Déryné társulat idén 16 főre bővült, a Vándorszínház alprogram ezzel a társulattal járja az országot. Mindezeken túl nagy vállalása még a Déryné Programnak, hogy a kaposvári színművész hallgatók és az SZFE-s hallgatók vizsgaelőadásait „felöltözteti”, azaz jelmezt és díszletet biztosít annak érdekében, hogy nyáron a hallgatók előadásaikat utaztathassák, pénzt keressenek vele, s ami ennél sokkal több: színészi gyakorlatra tegyenek szert, s ismerjék meg a vidéki közönségüket.

Idén második alkalommal hirdették meg az első darabos fiatal drámaírók részére a Drámaíró Műhelyt. Az érdeklődés kiemelkedően nagy volt, hiszen ötvenegy pályamű érkezett. A Barangoló programban résztvevő társulatoknak lehetőségük van a Drámaíró Műhely keretében megszületett darabok közül választani, így ezek az új kortárs drámák nem kerülnek a fiók mélyére. Természetesen a fiatal írópalánták sem maradnak segítség nélkül, hiszen a Barangoló alprogram mentoraihoz fordulhatnak minden szakmai kérdésükkel.

Dr. Antal Zsolt a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettese, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet vezetője előadásában kiemelte: „A konferencia mottója, ’A színház jövője, a jövő színháza’ tekintetében a Déryné program útmutatóként szolgál minden közintézmény számára. A közjó megvalósítását szolgálja azzal, hogy a globalizáció negatív hatásaival szemben közreműködik a kultúra nemzeti karakterének megőrzésében. Alapvető szerepet játszik az értékmegőrzésben, az értékteremtésben és az értékeink továbbadásában. Személyesen elviszi a kultúrát, a színházat az emberekhez. Emellett komoly teljesítmény mutat fel azzal is, hogy a modern technológia eszközeit felhasználva a hagyományos média mellett és az újmédiatérbe is eljuttatja tartalmait, ezzel is bővítve a színházat szerető és követő közönséget”

B. Török Fruzsina