Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Isten hozott Manchesterben! Berecz Péter vizsgafilmje az ATV műsorán

Berecz Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakos hallgatójával a múlt év végén beszélgettünk, amikor a Miniszterelnökség által indított Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatását elnyerte. Berecz Péter az interjúban jelezte, hogy Manchesterbe készül, hogy ott forgassa le az egyetemi vizsgafilmjét. A film azóta elkészült, melyet január végén a vizsgabizottság jelesre értékelt, az ATV […]

Berecz Péter, a Színház- és Filmművészeti Egyetem televíziós műsorkészítő szakos hallgatójával a múlt év végén beszélgettünk, amikor a Miniszterelnökség által indított Nemzet Fiatal Tehetségeiért Ösztöndíj támogatását elnyerte.

Berecz Péter az interjúban jelezte, hogy Manchesterbe készül, hogy ott forgassa le az egyetemi vizsgafilmjét. A film azóta elkészült, melyet január végén a vizsgabizottság jelesre értékelt, az ATV pedig 2022. február 25-re műsorára tűzte.

Gratulálunk a sikeres vizsgádhoz! Miről szól a filmed?
Egy észak-koreai disszidens, Jihyun Park történetét meséli el, aki a szüleit és testvérét hátrahagyva kétszer szökött meg a világ legelzártabb országából. Végül az Egyesült-Királyságba került és Manchesterben telepedett le. Ez már önmagában is izgalmas történet, de a hölgy igazán attól vált híressé, hogy 2021 tavaszán helyi képviselőnek jelentkezett Manchesterben, Bury térségében. Nem csak az ő, hanem az ország életében is történelmi volt, hogy egy észak-koreai disszidens induljon el választáson Angliában. Itthon nem kapott nagy visszhangot, de a világsajtóban futótűzként terjedt a híre.

Akkor ez egy dokumentumfilm.
A műfaját tekintve egy televíziós riport dokumentumfilm, hogy egész pontosak legyünk.

Hogy sikerült tévé képernyőre vinni a vizsgafilmedet?
A kezdetektől szerettem volna, ha ez a történet nyilvánosságot kapjon, így az Intézetvezetőm, Sára Balázs támogatásával, megannyi egyeztetés és tárgyalás után, a munkahelyem az ATV is a projekt mellé állt.

Az ATV Heti Napló című műsorában dolgozol, a filmed mégsem ebbe a műsorba került, hanem önálló alkotásként kezelik.

Mondanom sem kell, hogy milyen nagy dolog ez számomra. Nem is magam, hanem a film támája és üzenete miatt.

Ha röviden kellen összefoglalnod, mit mondanál, miről szól a filmed?
Az élni akarásról, a reményről és az újrakezdésről, legalábbis történeti szinten. A történet mögött azonban, egy olyan ember portréja rajzolódik ki, aki szeretet nélkül nőtt fel és a személyes tragédiáin keresztül tanulta meg, hogy mi a szeretet és mi a hála. Egy napon pedig, amikor a közösség – amely befogadta és gondoskodott róla – bajba kerül, felvállalja a küzdelmet értük, hogy visszaadhassa mindazt a jót, amit tőlük kapott. Példa értékű történet, főműsoridőben!

Mikor láthatjuk pontosan?
Idén február 25-én pénteken 21.55-kor. Ha valaki véletlenül lemaradna róla, akkor rá egy napra, február 26-án, szombaton 13.15-kor megnézheti az ismétlést.

A film előzetese hétfőtől már elérhető az ATV YouTube csatornáján: https://youtu.be/oFRqtoYqtzs

A film adatlapja:

Film címe:
Isten hozott Manchesterben!
Alcím:
Jihyun Park története a munkatáborból a szabad világig
Időtartam:
25 perc
Műfaj:
Televíziós riport dokumentumfilm
Stáb:
Rendező: Berecz Péter
Vezető operatőr, vágó: Meggyes Bence
Operatőr: Czakó András
Hangmérnök: Gyöngyösi Ádám (SZFE)
Producer: Csáky Attila
Vezető tanár: Zilahy Tamás