Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Kabaré | Ajánló

Kétezer tizenkettő 12. hó harmincegy óta megtekinthető az Ódry Színpad és a Nemzeti Színház közös együttműködésén alapuló Kabaré előadás a nemzeti Kaszás Attila termében. A darab szereplői az egyetem negyedéves színész osztályának növendékei. Néhány arc már ismerős is lehet a tapasztalt színházba járók számára az Örkényből, Bárkából vagy akár a Katona József Színházból (illetve természetesen az Ódry Színpadról).


Előre tisztázandó, hogy aki az eredeti nagymusicalt szeretné megnézni, ami letisztultan mutatja be Sally Bowles és Cliff Bradshaw egymásra találásának, problémáinak menetét – csak hogy minden spoiler alert nélkülözve legyen – az ne ezt az előadást nézze meg. Ugyanis , ahogy az Alföldi Róberttől, a darab rendezőjétől megszokott és mondhatni már elvárt, most egy is egy átformált, aktualizált és Zseniális átdolgozásról beszélünk.

Az előadásnak van egy kis egyetemi vizsga utóíze, a színészek még nem mozognak minden helyzetben annyira otthonosan a színpadon, bár javukra szóljon, hogy a lelkesedés még mindannyiukban benne van. Nagyjából egységes szerepnagyságokról beszélhetünk. Mindenki Sally és mindenki Cliff, talán még mi is akik ott ülünk körbe.

Fotó: Tóth Simon Ferenc

Térjünk át az előadás azon részére, ami miatt KIHAGYHATATLAN.
Először is: szükséges egyetemi vizsgákra járni. Ez alatt természetesen a Színház- és Filmművészeti Egyetem értendő (bár akinek kedvbe van hozzá biztos beengedik egy anatómia vizsgára is).
A következő évek színész nemzedékét ismerhetjük meg, a gyermekeinknek meg már Ők lesznek azok akikről áhítattal beszélnek egy-egy előadás után. Remek alakítást nyújtott Kádár Lilla, aki mind hangi adottságaival, mind a Schneider asszony szerepében nyújtott alakításával lehengerelte a közönséget. Kiemelendő még Fehér László és Bán Bálint színészi teljesítménye.

Valahogy úgy vagyunk vele, itt ezeken a határokon belül, hogy mindenki akar mondani valami nagyon okosat, de nem tud, mert nehéz megmondani, hogy mivel lehetne igazán megoldani a fennálló problémáinkat. Ez a darab se egy megoldási javaslatot kínál, bár miután kijön az ember a teremből, úgy érzi tennie kell valamit és tudja is mit és mégse… Olyan (nagyon zárójelben: gyönyörű) kritikát fogalmaz meg a mai magyar valósággal kapcsolatban és mindezt olyan bátran és néhány ember számára valószínűleg annyira gusztustalanul teszi, hogy az elborzasztó. De nem pont erre az elborzadásra van most szükségünk?
Az Ódry Színpadon januárban nincsenek előadások, de remélhetőleg februártól ismét megtekinthető lesz a nézők számára ez az előadás.

 

Forrás