Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

KEGYELEM – /Színház- és Filmművészeti Egyetem/

Egy mese, ami nem úgy ér véget, hogy a királyfi megmenti a királylányt, és a fehér lovon elvágtatnak „boldogan éltek, míg meg nem haltak”- ba.


 

Egy mese, amely nem adja meg nekünk azt a könnyebbséget, hogy egyértelműen elválasztja a „jót” és a „rosszat”, s bár sűrűn újraértékelünk, az utolsó pillanat is tartogat számunkra egy végső, de annál nagyobb becsapódást.

Egy mese, amely tulajdonképpen két mese.

Egy mese, ahol mindenki jót akar (de az már tisztázódott, hogy a „jó” az egy komplex fogalom, jelen esetben magunk sem tudjuk, kinek a jósága mellet voksoljunk).

S végül egy mese, mely nem azért van, hogy „álmodjatok szépeket”.

KEGYELEM - Színház- és Filmművészeti Egyetem

 A KEGYELEM című előadás Krasznahorkai László Herman, a vadőr című novellája és Agota Kristof A lift kulcsa című drámája alapján készült. A két rémmese összefésülhetőségét azok lényegének magja igazolja; veszélyes játék a lélek mélyén meghúzódó sötétséggel, félelemmel, kegyetlenséggel, viszonylagos hatalmi vágyakkal és az ezekből szinte sorsszerűen következő bűnnel. Pontosabban a kérdéssel, hogy mi a bűn? Mit nevezünk bűnnek? Hogyan és miben ölt testet? Éppen milyen viszonyrendszerben értékeljük a saját helyzetünket, gondolatainkat, cselekvéseinket? Ki és mikor ítéli meg a bűnt? Ha önmagunkkal beszélgetünk, hogyan is történhet egyik pillanatról a másikra az eddig elégedettséggel fémjelzett, jól működőnek és helyesnek minősített életünkkel, hogy belülről lángoló pokolba forduljon? 

KEGYELEM - Színház- és Filmművészeti Egyetem

Egy vadőr esetében az őt megbízó elvárásai szerinti cselekedet, abban való vak hit, s az ennek mentén kialakult elismerés egészen addig lehet a sajátja, míg szuverén lelkiismeretének hangja bele nem szól a történetbe, és ellene nem fordítja érdemeit.

KEGYELEM - Színház- és Filmművészeti Egyetem

Egy „várúrnő” addig számít saját maga urának is, míg úgy hiszi, kizárólag az ő érdekében szenvedi önzetlen férje (egyre gyarapodó) védelmezési szokásait. 

KEGYELEM - Színház- és Filmművészeti Egyetem

A rendezés a Színház- és Filmművészeti Egyetem IV. éves fizikai színházi koreográfus osztály hallgatójának, Widder Kristófnak a vizsgaelőadása. A darabban közreműködik az osztályból további öt tehetséges hallgató –Pallag Márton, Hegymegi Máté, Nagy Norbert, Horkay Barnabás, Czakó Máté – akik tánctudásukon kívül prózai oldalukat is megcsillogtathatják, valamint Kádár Lilla negyedéves színészhallgató. Talán nem meglepő, ha azt mondom, a csodás beszélő koreográfiák és mozgások látványa a borzongást egészen különleges, ambivalens élménnyé formálják. Amilyen közel áll egymáshoz szerelem és gyűlölet, vagy, ahogyan a kín számtalanszor – értehetetlenül és elviselhetetlenül – szép…

                                                                                      Schramek Andrea

Forrás