Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Két SZFE-s diplomafilm az idei Camerimage-on

Freund Ádám: Földiek (operatőr: Gyuricza Mátyás) és Fatér Ambrus: Légmell (operatőr: Kóródi Dániel) című filmjei képviselik egyetemünket a világ elsőszámú operatőri fesztiválján.


Bejelentették az – egyelőre még nem teljes – mezőnyét a Camerimage-nak, és négy magyar film is meghívást kapott a november 11-18. között megrendezésre kerülő rangos eseményre. Szász János és Mundruczó Kornél nagyjátékfilmjei mellett két, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült diplomafilm méretteti meg magát a lengyelországi eseményen.

Freund Ádám rendező Gyuricza Mátyás operatőrrel készített filmje a Friss Hús fődíja, a diák Oscar-jelölés és a minap bejelentett chicagó-i és Uppsala-i meghívás után újabb remek sikert könyvelhet el a Camerimage diákfilmes mezőnyébe való bekerüléssel.

Fatér Ambrus rendező Kóródi Dániel operatőrrel készített filmje, a Légmell a Friss Hús Budapest Rövidfilmfesztivál különdíja után a görögországi Drama-ban megrendezett, EFA-jelölő fesztiválon szerepelt először nemzetközi mezőnyben idén szeptemberben. A Camerimage-on a diákfilmes panoráma szekcióban lesz látható.

Az 1993 óta megrendezésre kerülő, 2010 óta Bydgoszcz-ban tartandó seregszemlét november 11-18. között rendezik meg. A filmművészetis vizsgafilmek közül utoljára Kovács István: Betonzaj című filmje volt versenyben 2015-ben (operatőr: Dévényi Zoltán), míg tavaly egy vizsgafilm-válogatás képviselte egyetemünket a Camerimage-on.

A nagyjátékfilmek versenyében kiosztandó fődíjat, az Arany Béka-díjat eddig kétszer nyerte el magyar operatőr: Máthé Tibor a Woyzeck-ért, míg Pados Gyula a Sorstalanságért. Egyetemünk tanára, Máthé Tibor idén újrázhat, hisz Szász Jánossal készített új filmjét a fő versenyprogramban fogják vetíteni. (Itt eddig négy film részvételét jelentették be a szervezők, így még más magyar nagyjátékfilm bekerülése sem kizárt.) Máthé Tibor egykori növendéke, Rév Marcell volt az operatőre a Jupiter holdja című, Cannes-ban debütált filmnek, amely az európai panoráma szekcióban kapott helyet a Camerimage-on.