Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Kovács István Betonzaj című filmje nyert Csehországban

Október 21-23. között rendezték Csehországban a 16. Písek-i Nemzetközi Diákfilm Fesztivált, ahol idén újra SZFE-s film nyerte el a fődíjat, és három növendékünk is a helyszínen izgulhatta végig a rendezvényt.


Písek nem ismeretlen terep hallgatóinknak: tavaly három filmünk is versenyben volt, és Kis Hajni 2.em című dokumentumfilmje két díjat, köztük a fesztivál fődíját is begyűjtötte akkor. Hajnit a tavalyi siker után idén a fesztivál zsűrijébe is felkérték. Így a tegnap esti díjátadó ünnepségen ő nyújthatta át Kovács Istvánnak a fődíjat Betonzaj című alkotásáért.

Idén 53 versenyfilm szerepelt a píseki versenyprogramban a világ minden részéről, köztük a Színház- és Filmművészeti Egyetem két filmje is.

Nagy Zoltán Átváltozása egy éve a pekingi diákfesztiválon debütált, és azóta már számtalan helyre hívták meg a vándorcirkuszi környezetben játszódó rövidfilmet. A minap befejeződött Sedicicorto Nemzetközi Filmfesztiválon első díját is elnyerte az Átváltozás. A zsűri különdíját kapta a film, az indoklás szerint “egyedi atmoszférája, képi világa és a fiatal főszereplőket alakító színészek érzékeny játéka” miatt. A film novemberben Rio De Janeiro, Bogota és az olaszországi Soria fesztiváljai is műsorra tűzik. Zoli, aki jelenleg az SZFE Doktori Iskolájának növendéke, a csehországi Písekbe személyesen is el tudta kísérni filmjét.

Ugyancsak Písekbe utazott Kovács István, akinek Betonzaj című BA-s diplomafilmje az idei év talán legsikeresebb élőszereplős magyar kisjátékfilmje: a Filmhét után a BUSHO és a CineNewWave fődíjait is elnyerte, míg a nemzetközi porondon már lassan az összes kontinenst beutazta. Nemrég még Brazíliában versenyzett a Betonzaj, november elején a szöuli Asiana fesztiválon fog szerepelni, majd ezt követően az A-kategóriás Kairói Nemzetközi Filmfesztivál lesz soron.

A Betonzaj a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6×6-os képzésének első diplomázó osztályában készült, alkotói Kovács István rendező mellett Dévényi Zoltán operatőr, Gasztonyi Kálmán forgatókönyvíró, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező.

jirisadek_kovacsistvan_kishajni

Jiri Sadek, Kovács István és Kis Hajni