Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Ma sokkal nehezebb lázadni

Interjú Geréb Zsófival – a 7 óra 7 végzős színházrendezőinkkel készült sorozatának következő darabja

Zsófi egy amatőr színházi munka, A lakatlan sziget című opera és a projekt LULU után vág neki a rendezői életnek.


 
 

Ma sokkal nehezebb lázadni

 
Sorozatunkban az idén 150 esztendős Színház- és Filmművészeti Egyetemen ebben a tanévben végzőket, Székely Gábor és Bodó Viktor színházrendező osztályának tagjait mutatjuk be.

Geréb Zsófia egy amatőrszínházi munka, A lakatlan sziget című opera és a projekt LULUután vág neki a rendezői életnek. Arról is beszélgettünk vele, hogy hol teszi majd ezt, és hogy mi a viszonya a provokációhoz, a feminizmushoz, az ösztönösséghez és az intellektushoz, és a kulturális közéletünkhöz úgy egyáltalán.

► Most végeztél a Színművészetin Székely Gábor és Bodó Viktor osztályában. Mit adott neked a két osztályvezető tanárod, mit tanultál tőlük?

A miénk volt Székely Gábor utolsó osztálya, ettől olyan érzésem van, mintha az összes eddig megszerzett tudásának, bölcsességének az esszenciáját adná/adta volna át nekünk. Azt hiszem, a többiek nevében is mondhatom: ő igazi mester számunkra. Mindent, amit szakmailag meg lehet tanítani a rendezésről, megtanított, és, remélem, ha nem is egyetemi keretek között, de tanulhatok majd még tőle. Viktor nem ilyen klasszikus tanár-egyéniség, ráadásul közben aktív rendező is, ezért nem tudott annyi időt velünk tölteni. Tőle inkább ellesni lehetett dolgokat. Tartottunk közösen workshopokat Rómában és Splitben, ahol láthattuk őt munka közben.

► Mit lestetek el ezeken a workshopokon Bodótól?

Images_28807
Fotó: Szita János
Geréb Zsófia

Főleg színészgyakorlatokat, színésztréningeket csináltunk. Viktor nagyon ösztönös rendező: sokszor ad olyan instrukciókat, amik külön-külön először elszálltnak hangzanak, de ő persze érzi, mikor és hol van ezeknek helye. Valószínűleg ő maga sem tudja, ez pontosan hogyan működik, emiatt valószínűleg ezt nem is egyszerű egzaktul megtanítani.

 

► Te mennyire érzed magadat ösztönös rendezőnek?

Nyilván nagyon sok mindent én is ösztönösen csinálok, de ha már választani kell, inkább intellektuális rendezőnek tartom magam. Kevésbé merem csak az ösztöneimre bízni a dolgot. De persze felmerül a kérdés, hogy egyáltalán létező kategóriák-e ezek? Miért kell besorolni bárkit is e szerint, főleg, hogy mintha értékkülönbség is lenne a kettő között, és nem az intellektus javára…

► A mai magyar rendezők közül ki volt rád nagy hatással? Mohácsi Jánossal dolgoztál együtt A velencei kalmárban…

Mohácsi nagyon jól bánik a színészekkel, szereti őket, és jó abban, hogy csapatot építsen. Olyan hangulatot tud teremteni, amiben a színészek bátrak és magabiztosak. Bár néha kicsit sok vagy túlpörgetett, a rendezéseiben mégis mindig van valami mélyen emberi. Régen, az SZFEelőtt, sokat jártam a Katonába, ott Ascher rendezései tetszettek nagyon. Az elemzőkészsége, a realizmusa irigylésre méltó. Sok mindenkitől tudok irigyelni dolgokat, Viktortól például a vizualitást, a hatások pontos használatát.

► Ha azt mondjuk, hogy „bodós” vagy „mohácsis” egy előadás, az nyilván jelent valami stílust. Van már szerinted olyan, amire azt mondhatjuk, hogy „gerébzsófis”?

Jó lenne, ha lenne, de még nagyon fiatal vagyok. Nem véletlenül vesznek fel idősebb embereket a rendező szakra, általában hamarabb kikristályosodik a stílusuk. A szakdolgozatvédésemen az egyik tanárom a provokáció szempontjából összekötötte a szakdolgozatomat a Luluval, ami a diplomarendezésem volt. A provokáció nekem azt jelenti, hogy olyan dolgokat hozok fel, amiket a színház ma valahogy nem mer, vagy nem szokott megtárgyalni. Ha valami, akkor ez az, ami kezd engem érdekelni, amit szívesen csinálok.

► Miből írtad a szakdolgozatod?

A politikai provokáció megjelenéséről Elfriede Jelinek bizonyos drámáiban. Jelinek a kortárs osztrák drámairodalomban egy igen provokatív vonalat képvisel. Biztos nem véletlen, hogy erre vagyok rákattanva.

► A fiatalok jellemzően provokálnak, lázadnak, megújítanak. Közben, ahogy beszélgetünk fiatal zenészekkel, újságírókkal, fiatal emberekkel, például a Hegedűs–Marton-színészosztállyal, úgy tűnik, hogy ez ma nem annyira evidens.

 

Images_28806
Fotó: Antal Klaudia
Geréb Zsófia

Ma sokkal nehezebb lázadni. Most már nem az van, mint régebben, hogy bármiféle kettős beszéd menne az előadásokban. Hogy valami konkrét rendszer ellen lázadsz. Már magát a rendszert sem lehet érteni: azt, hogy mit akarnak a hatalmon levők. Bármit mondhatsz, nem tiltják be, csak egyszerűen nem adnak rá pénzt. Meg se nézik. Bármit csinálhatsz a színpadon, semmi nem fog történni. Annyi fog történni, hogy a következő évben nem kapod meg a működési támogatást, de közben Németországba hívnak dolgozni, és akkor elmész Németországba.

 

► Te elmennél Németországba?

Én elmegyek Németországba, felvettek Berlinbe operarendező mesterszakra.

► Gratulálok! Úgy lehetett tudni, hogy Miskolcra mész…

Közben ott is történtek kis bonyodalmak. Fölhívtam Szabó Mátét, és ő elmondta, hogy a bemutatók számát csökkentik jövőre, így én sem tudok most náluk rendezni. Illetve tudtam, hogy igazgatóváltás lesz, és hogy Béres Attila lesz az igazgató – és lám, tényleg. Vele már egész más volna együtt dolgozni. Az évad elején Kiss Csaba asszisztenseként dolgoztam már Miskolcon, és láttam, hogy vannak problémák, de az, ahogy ez a váltás történt, annyira nem európai és annyira nem szakmai, hogy már egyszerűen nincs kedve az embernek ilyen helyekre menni. Így kicsit elszálltak a munkalehetőségek, de közben Berlinbe is jelentkeztem, külföldi színházakhoz is kértem ajánlásokat, és végül Berlin bejött.

► Az évad elején rendezted Haydn: A lakatlan sziget című operáját, ami nagy siker volt. Ennek a rendezése közben jobban érezted magad?

Az, hogy mitől érzem jobban magam, nehezen meghatározható. A Lulu például egy szenvedős próbafolyamat volt, de minden nehézség ellenére nagyon jó. Nekem a zene ismerős terep, sokat tanultam klasszikus zenét: zenetagozatos iskolába jártam, tanultam zongorázni, kórusban és magántanárnál is énekeltem. Így már eleve nyugodtabban indultam neki a próbafolyamatnak, és mivel az operaénekesek kevésbé vannak hozzászokva a rendezőkhöz, úgy éreztem, sok minden, amit mondok, újdonság a számukra. Mindig fontos azt a bizonyos bizalmat megnyerni: amikor az ember egy társulattal dolgozik, mindig azzal kezdődik a folyamat, hogy meg kell érezniük, hogy kompetens vagyok, hogy bízhatnak bennem. Ez lány létemre általában kevésbé evidens. Itt például, elég sokat lendített a bizalmi kérdésen, amikor kiderült, hogy tudok kottát olvasni. Ami egyben azért szomorú, mert úgy látszik, nem evidens, hogy egy operarendező tud kottát olvasni. Sok esetben nem tudnak, ami azt is jelenti, hogy itt talán van egy kis piaci rés, amit érdemes lehet betölteni.

 

Images_28805
Fotó: Rákossy Péter
A lakatlan sziget

 

► Az emberek hajlamosak azt gondolni az operáról, hogy ez egy nagyon intellektuális dolog…

Szerintem inkább sznob. A zene jelenléte sokkal emocionálisabbá teszi a műfajt. Azért tűnik talán intellektuálisabbnak, mert a közönség nagy része valahogy eltávolodott az operától, és nem igazán tudják, mit kezdjenek vele. De maga a műfaj nem annyira intellektuális. Amit nehéz lehet megugrani, az nyilván a benne lévő erős stilizáció, illetve az, hogy unalmas: kosztümös emberek kifelé fordulva, egymásra rá se nézve, de közben nagyon intenzíven érezve, hosszasan, énekelve beszélik meg a dolgaikat. Ez egy rétegműfaj, amire a rendezői és az előadói hagyományok jócskán rásegítenek. Az általam rendezett kamaraoperánál pont az volt a tapasztalatom, hogy el lehet térni ezektől a merev struktúráktól, és testközelibbé lehet tenni az operát.

► A projekt_LULU* című előadásod témája a nőknek a társadalomban elfoglalt helyzete. Ez, úgy látom, hogy nagyon fontos téma a számodra. Szeretnél ezzel a témával továbbra is foglalkozni?

Az előadás nem csak a nők, hanem a férfiak társadalmi helyzetével is foglalkozik, mert ez a kettő szorosan összefügg. Azt nem szeretném, hogy én legyek a feminista rendező, bármit is jelentsen ez; bár általában rosszat jelent. Nem mondanám tehát, hogy ez a célom, de mivel nő vagyok, nyilván ezen keresztül is látom a dolgokat. Mint nő bizonyos problémákat jobban megtapasztalok, és ez aztán rendezőként is érdekel.

► Mondtad, hogy a feminizmus mindenképp rosszat jelent, de miért van ez így?

Luluban van egy rész, amikor élőben megkérdezzük a közönséget, feministáknak tartják-e magukat. Előtte az utcán is megkérdeztünk embereket, feministák-e, illetve hogy tudják-e, mi az a feminizmus. Az elsőre mindenki azt válaszolta: „Á, dehogy is.” Aztán, amikor feltettük a második kérdést, senki nem tudta megmondani, mi az, hogy feminizmus, csak azt, hogy ő nem az. Nem tudom, hogy micsoda, de valami rossz dolog, amit nem veszek magamra. Holott semmi mást nem jelent, mint hogy a nőket és a férfiakat egyenlő jogok illetik meg.

 

Images_27274
Fotó: Kállai-Tóth Anett
projekt_LULU* – Rózsa Krisztián és Sodró Eliza

 

► Hogy vette a közönség, hogy megmozgatod? Magyarországon ez nem annyira divatos húzás.

Az eddigi legjobb élményem Szegeden volt, amikor a Thealter minifesztiválján játszottunk. Annyira oldott volt a hangulat, hogy a teszt alatt is sok volt az interakció, és valódi párbeszéd-szituáció alakult ki. Ha valami, akkor ez nagy lehetősége a színháznak: ott van jelen időben hatszáz vagy épp ötven ember, akikkel dialógusba tudsz lépni.

► Legutóbb a POSzTon egy interaktív játék kapcsán volt egy botrány vagy egy felfújt történet. [Az Újvidéki Színház Bánk bán-előadásán.] Az egyik érv az volt, hogy az interakció nem egy választható helyzet a nézők számára. Mennyire fontos, hogy ez választható legyen, illetve ha megvettem a jegyet, az egész este élményét választottam, és onnantól ez egyben jár?

Ez minden esetben szituációfüggő. Ott az történt, hogy vagy bent maradtál vagy kijöttél. Nálunk vagy ülve maradsz vagy felállsz. Így persze nem lehet kimaradni a játékból, muszáj ott és akkor valahogy reagálni, valahogy dönteni. Alkotóként rá kell érezni, hogy meddig lehet ezt jóérzéssel csinálni. Nyilván belül dönthet úgy bárki, hogy nem játszik. Ők általában ülve maradnak, hiszen az a megszokott nézői magatartás a színházban. Olyan kérdéseket kell feltenni, ami esetén ez a passzív attitűd sem hozza bántó helyzetbe a nézőt. Mi úgy csináltuk, hogy a két állítás közül mindig a szerintünk durvábbiknál kellett aktivizálódni, vagyis aki ülve maradt, arra nem a durvábbik állítás lett ráhúzva. „Az áldozat kihívő öltözködésével tehet-e arról, hogy megerőszakolják?” – itt, aki igennel felelt, annak kellett felállnia. Aki passzivitásból ülve maradt, arra nem húztuk rá ezt az állítást. Ez egy nagyon érzékeny kérdés.

Közben meg azt is gondolom, hogy a rendezők azért választják ezt az eszközt, én is azért választottam, mert tudom, hogy másként nem fognak reagálni az emberek.

A teljes interjú itt olvasható: http://7ora7.hu/hirek/ma-sokkal-nehezebb-lazadni