Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Óriási SZFE siker a Montreali Filmfesztiválon

A 47. alkalommal megrendezett Montréali Filmfesztivál nemzetközi versenyében a Joó Tamás producer irányításával készült Donkey Xote nyerte a filmakadémiák kategóriájának fődíját.


Joó Tamás az SZFE mozgóképtudományi szakán 2001-ben végezett Szabó István rendező osztályában, 2004-ben pedig producer oklevelet kapott a párizsi Fémicrew_photos és a
ludwigsburgi Filmakademie közös programján. Jelenleg doktorjelölt az SZFE DLA programjában.

A filmet főszereplője a Jászai-díjas Kovács Lajos és a hollywoodi Ary Katz, az utómunkák öt országban, Magyarországon kívül Svédországban, Cipruson, az Egyesült Királ
yságban és az USA-ban folytak.

Az alkotás koprodukciós partnere a stockholmi filmakadémia volt, amelynek a filmrendezője, Bánovits Ottó jelenleg is hallgatója

http://www.ffm-montreal.org/en/press-releases/157-awards-47th-student-film-festival-2016.html

Idézetek a főszereplőktől, a stábtól
Kovács Lajos, főszereplő:
“Bánovits Ottó filmjében az érintett meg mélyen, ahogyan a két tökéletesen különböző ember találkozik egymással, és gondolkodásmódjukat, életüket, értékrendjüket ez gyökeresen megváltoztatja úgy, hogy mégis önmaguk maradhatnak!”

lajos_kovacs_ary_katz_main_cast

Ary Katz, főszereplő:
“I took on the film as an adventure. An adventure into the heart and soul of a new character. An exploration of a new country and culture. An opportunity to collaborate with a wonderful new team of film makers with no connection to the Hollywood system. It was all wayyyy outside the box, and that’s where I love to live!”
Fordítás:
“Ezt a filmet kalandnak szántam. Kalandnak egy új szerep szívébe és lelkébe. Egy új ország és kultúra felfedezésére. Lehetőséget kaptam, hogy egy csodálatos új filmkészítő csapatattal dolgozzak együtt, olyanokkal, akiknek nincs kapcsolatuk a hollywoodi rendszerrel. Különleges és eredeti élményekben volt részem, ez az, ahogy élni szeretek!”
Bánovits Ottó, rendező:
“Ez a film nagyon sokstill_1at jelentett nekem. Nem volt egy könnyű szülés, de úgy éreztem, hogy lelke van és ezt éreztek az emberek is, akik részt vettek benne. Mind a színészek, mind a stáb és a szponzorok egyaránt. Ez mindnyájunk filmje… közösen, együtt…”
Szandtner Dániel, operatőr:
“Nagy öröm és kihívás volt forgatni a Donkey Xote-t. Első pillanattól tetszett a történet, a forgatókönyv képi megvalósításának feladata. Fontosabb jeleneteknél volt szerencsém “valóságban” leforgatni az adott szituációkat, nem kellett trükköket igénybe vennünk az utómunka során. Operatőrként a legközelebb lehettem a két fantasztikus színészhez, Ary Katzhoz és Kovács Lajoshoz, testközelből tapasztalhattam
eltérő munkastílusukat, mely életre szóló élményt jelentett.”
Roszik Gergely, vágó:
“Előző közös filmünkhöz hasonlóan legfontosabb törekvésünk az volt, a filmnek “lelke” legyen, és ez maradéktalanul megvalósult. Rendkívül inspiráló olyan stábbal dolgozni, ahol mindenki a technikai profizmusukon túl szívvel is dolgozott.”
Joó Tamás, producer:
“Ez a vidám és érzelmes kisjátékfilm az emberi kapcsolatok fontosságáról szól, arról hogy a kilátástalannak tűnő helyzetekben is megvan az emberi kapcsolatok lehetősége.”
Skovrán Tünde színésznő, koproducer:
“A Donkey Xote igazi, nemzetközi “szerelem-projekt” volt. Szarajevóban találkoztunk Ottóval, ahol a film spontán ötlete született, onnan ki-ki hazautazott saját országába Svédország, Magyarország, Románia, majd a sors engem Hollywoodba sodort, és nem adtuk fel. A megpróbáltatások ellenére sem veszítettük önfeledtségünk és a játék örömét. Meg is lett az eredménye és mérhetetlenül boldog vagyok, hogy része lehettemlajos_kovacs ennek a munkafolyamatnak!”

http://magyar.film.hu/filmhu/hir/donkey-xote-dijat-nyert-montrealban.html