Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Oscar-díjra jelölték Enyedi Ildikó filmjét

Oscar-díjra jelölte a Testről és lélekről című magyar filmet a legjobb idegen nyelvű alkotások között az amerikai filmakadémia, amely kedden Los Angelesben jelentette be a legrangosabb hollywoodi elismerés végső esélyeseit.


(MTI) – Enyedi Ildikó műve az Una mujer fantástica című chilei, A négyzet című svéd, a The Insult című libanoni és a Szeretet nélkül című orosz alkotással lesz versenyben a díjért.
Magyar film eddig két alkalommal kapott Oscar-díjat ebben a kategóriában, 1982-ben Szabó István Mephisto című alkotása, 2016-ban pedig Nemes Jeles László holokausztdrámája, a Saul fia.
“Zsinórban harmadik éve szurkolhatunk magyar filmnek az Oscaron. Gratulálok a Testről és lélekről alkotóinak az Oscar jelöléshez” – írta a bejelentés után a Twitter közösségi portálon Andy Vajna, a filmipar megújításáért felelős kormánybiztos, utalva ezzel arra, hogy tavaly a Mindenki című magyar rövidfilm is Oscar-díjat kapott.
A Testről és lélekről többek között elnyerte a fődíjat a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, főszereplője, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb női alakításért járó Európai Filmdíjat.
A díjátadót a phjongcshangi téli olimpia miatt a szokásos február helyett ezúttal március 4-én tartják a Los Angeles-i Dolby Színházban.
Az amerikai filmművészet legrangosabb elismeréseit 90. alkalommal adják át, a ceremóniát a világ több mint kétszáz országában közvetítik.
A legtöbb, 13 jelölést Guillermo del Toro A víz érintése című filmje kapta.

Budapest, 2018. január 23. Enyedi Ildikó filmrendezõ, forgatókönyvíró Budapesten 2017. november 10-én. Oscar-díjra jelölte Enyedi Ildikó Testrõl és lélekrõl címû filmjét a legjobb idegen nyelvû alkotások között az amerikai filmakadémia 2018. január 23-án Los Angelesben. A Testrõl és lélekrõl többek között elnyerte a fõdíjat a 2017-es Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, fõszereplõje, Borbély Alexandra pedig megkapta a legjobb nõi alakításért járó Európai Filmdíjat. MTI Fotó: Czimbal Gyula

MTI Fotó: Czimbal Gyula