Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Összművészeti tudományos konferencia Győrben

Június 14-én először került megrendezésre a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett szervezésében a Művészet/Elmélet elnevezésű tudományos konferencia, Győr városában. A szervezőbizottságban és a konferencia előadói között a Színház- és Filmművészeti Egyetem is képviseltette magát. A rendezvény célja a magyar művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolódási-együttműködési lehetőségeinek vizsgálata volt. […]

Június 14-én először került megrendezésre a Magyar Művészeti Akadémia, a Széchenyi István Egyetem és a Győri Balett szervezésében a Művészet/Elmélet elnevezésű tudományos konferencia, Győr városában. A szervezőbizottságban és a konferencia előadói között a Színház- és Filmművészeti Egyetem is képviseltette magát.

A rendezvény célja a magyar művészet, a tudomány és a felsőoktatás kapcsolódási-együttműködési lehetőségeinek vizsgálata volt. A közös kezdeményezésre formálódó összművészeti tudományos konferencia szervesen kapcsolódott a XVII. Magyar Táncfesztivál programsorozatához. A rendezvény házigazdája és elnöke Kucsera Tamás Gergely professzor, a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja, a Széchenyi István Egyetem egyetemi tanára, tiszteletbeli elnöke pedig Kiss János, a Győri Balett korábbi igazgatója, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja és alelnöke voltak.

A konferencia hétfős szervezőbizottságában a Színház és Filmművészeti Egyetemet Vidnyánszky Attila a kuratórium elnöke, Rátóti Zoltán rektor, Szarka Gábor kancellár és Antal Zsolt oktatásfejlesztési és tudományos rektorhelyettes képviselte.

A konferencián egyetemünk több oktatója is előadott, kerekasztal beszélgetésben vett részt. Balázs Géza professzor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára „A művészet nyelvének születése – Művészet- és nyelvelméleti megközelítés” címmel tartott előadást.  A nyelvészprofesszor a nyelvről, mint kezdetektől fogva a művészet lényegének tekinthető eszközről beszélt, kiemelve a mimézis, a társadalmi, az alkotó és a játékhoz hasonlóan élvezetet (örömöt) jelentő tevékenységformákat. Majd a művészet és nyelv több síkon való összekapcsolódásáról értekezett.


Balázs Géza professzor, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára

Antal Zsolt egyetemi docens, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet igazgatója tartott felvezető előadást, „Kulturális menedzsment, mediatizált kultúra – élmény minden tekintetben?” címmel.  Az előadó kiemelte, hogy a digitális tartalomgyártás korában kulcsszerepbe kerültek az értékmegőrzés, az érték teremtés és az értéktovábbadás hármasságát magukra vállaló, ennélfogva közszolgálati szerepet betöltő állami kulturális intézmények. Mint mondta, ezen szervezetekre hárul a felelősség, hogy a globalizáció negatív hatásaival szemben megőrizzék a kultúra nemzeti karakterét, és megteremtsék annak 21. századi, az újmédiatér és a közösségi hálózatok által támasztottkövetelményeknek megfelelő verzióját.

Antal Zsolt egyetemi docens, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektorhelyettese és a Németh Antal Drámaelméleti Intézet igazgatója

A konferencia kerekasztal beszélgetéssel zárult „Kultúra-média-élmény(szerűség)” címmel. A kerekasztalbeszélgetést Antal Zsolt vezette Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója és a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Fülöp Péter, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója részvételével. A beszélgetés résztvevő példákkal mutatták be a művészeti intézmények menedzsmentjét érintő stratégiai feladatokat, különös tekintettel a Covid utáni helyzetre és a megszerzett tapasztalatokra. A résztvevők kitértek a művészeti intézmények szakemberutánpótlásának kérdéskörére, azon belül a közoktatás és felsőoktatás feladataira és jelentőségére és a Színház- és Filmművészeti Egyetem ezen területen hamarosan megvalósuló képzésfejlesztéseire.

Antal Zsolt, Kis Domonkos Márk, a Déryné Program igazgatója és a Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Fülöp Péter, a Kaposvári Csiky Gergely Színház igazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója 

Forrás: https://www.mma-mmki.hu
Képek: Májer Csaba József