Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

OTDK műhelymunka

Az SZFE hallgatói 2015 tavaszán műhelymunkán vettek részt


A Színház- és Filmművészeti Egyetem OTDK-s műhelye 2015 tavaszán tanulmányi kirándulást tett Bécsben.

Egyetemünk tanárai a Wiener Festwochen programjából kiválasztottak három előadást, melyek a kortárs európai színház legismertebb, fiatal alkotói csapataival készültek. Castellucci Go down Moses alkotása köré Jákfalvi Magdolna vezetésével workshopot szerveztek Bécsben SZFE-s diákok számára. A műhelymunka során Bécs történeti gyűjteményeiben feltárták Mózes és az Ószövetség képi emlékekben megjelenített portréját. A múzeumokban tanulmányozták Mózes figurájának sajátos ikonográfiai jelenlétet, az előadás után pedig mindezt a Rafaello nevet viselő színházi társulat koncepciójában helyezték el.

A pályázat lehetővé tette az utazást, a szállást, a színházi es múzeumi belépők megvásárlását. Az SZFE hallgatóit a részvételben az NTP, az EMMI, az EMET és az OFI támogatta.  

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Tudományos Diákköre 2015. június 9-én műhelykonferenciát rendezett a technikai közvetítettség nyelvi, formanyelvi lehetőségeiről, a művészetre gyakorolt hatásáról, valamint az alkotói és befogadói folyamat változásáról. Az előadások a színház, a játék- és dokumentumfilm, továbbá a média területét vizsgálták.  A meghívott előadók jeles alkotóművészek, a művészet- és médiatudomány kiemelkedő képviselői, és az egyetem doktorandusz hallgatói voltak.

A pályázat jóvoltából megrendezett műhelykonferencia inspiráló élményt nyújtott a TDK műhelyben részt vevő színházi dramaturg, színházrendező, látványtervező, dokumentumfilmes és televíziós műsorkészítő hallgatók számára. 

2015 júniusában a TDK műhely filmes szekciójából Tomcsányi Árpád látogatta meg a Transilvania International Film Festivalt Kolozsváron. Árpád a TDK kutatásában irodalmi mű adaptációjával foglalkozik, ezért azt vizsgálta a fesztiválon, hogy a kortárs filmben hogyan dolgoztak fel irodalmi műveket, amely azzal a tanulsággal járt, hogy érdemes erőteljesebben elszakadni az irodalmi szövegtől. Ezen kívül a dokureality műfaját is tanulmányozta egy román filmen keresztül (Adrian Tofej: Be my cat – a film for Anne), ami egyúttal arra is példát mutatott számára,  hogy hogyan lehet olcsón, kevés eszközzel hatásos filmet készíteni.

A pályázat lehetővé tette az utazást, a szállást, belépők megvásárlását.

Június 10-én Körömi Gábor játszóházi workshopot tartott egyetemünkön. A délelőtt folyamán sajátélményű foglalkozás, majd délután mesék alapján történő feldolgozó foglalkozás tervezésére került sor. A programon színházi dramaturg és drámainstruktor hallgatóink vettek részt.