Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Párizs, Marosvásárhely, Újvidék – Külföldi fesztiválokon léptek fel hallgatóink

Novemberben és decemberben a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei három fesztivál meghívásnak tettek eleget. November 18-25. között ötödik alkalommal rendezte meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a színművészeti egyetemek nemzetközi stúdiószínházi találkozóját. Az egy hetes rendezvényen a vendéglátók mellett Bulgáriából, Németországból, Angliából, Horvátországból, Ukrajnából, Olaszországból, Moldovából és Magyarországról (Budapest és Kaposvár) érkezett hallgatók különböző angol nyelvű […]

Novemberben és decemberben a Színház- és Filmművészeti Egyetem növendékei három fesztivál meghívásnak tettek eleget.

November 18-25. között ötödik alkalommal rendezte meg a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem a színművészeti egyetemek nemzetközi stúdiószínházi találkozóját. Az egy hetes rendezvényen a vendéglátók mellett Bulgáriából, Németországból, Angliából, Horvátországból, Ukrajnából, Olaszországból, Moldovából és Magyarországról (Budapest és Kaposvár) érkezett hallgatók különböző angol nyelvű worksopokon vettek részt, melyeken többek között a fizikai színházzal, különböző báb technikákkal, a commedia dell’ Arte műfajával ismerkedhettek, maszkos és sminkes ismereteket szerezhettek. Az SZFE részéről Forgács Péter rendező, osztályvezető tanár tartott foglalkozásokat Turning everyday stories into theatre (Mindennapi történetek színrevitele) címmel.

Esténként a csapatok saját produkcióikkal mutatkoztak be. Az SZFE-t a Zsámbéki Gábor és Fullajtár Andrea vezette másodéves színművész osztály képviselte, akik A kastély című vizsgaelőadásukkal léptek fel. A Bodó Viktor rendezte darab Franz Kafka azonos című regényének színpadi adaptációja, ami november 23-án este teltházas, nagy siker volt.

November 25-29. között zajlott a párizsi L’Universitè Paris Nanterre színházi fesztiválja, ahová meghívást kapott a most végzős fizikai színházi koreográfus-rendező osztály (osztályvezető tanár: Horváth Csaba) Piros ló- Gulag – Nowadays című estje. A három különböző táncetűdből álló előadás műsorra került az SZFE által életre hívott FACT nemzetközi fesztiválon 2019 februárjában, melyen részt vettek a párizsi szervezők is, akiknek oly annyira tetszett a produkció, hogy azonnal meghívták az idén tízedik születésnapját ünneplő nanterre-i fesztiválra. Az eseményen Franciaország különböző művészeti egyetemeinek színházzal foglalkozó hallgatói lépnek fel produkcióikkal. Újdonság volt, hogy most első alkalommal vett részt a programban külföldi társulat. Az SZFE növendékei a fesztivál díszvendégeként az utolsó, záró napon a 350 fős Bernard-Marie Koltès Színházban játszottak. A közönség állva, vastapssal ünnepelte a társulatot az előadás után.

A hallgatók egyébként a fesztivál vendégeiként tíz napon át Párizsban tartózkodtak, ahol Karsai György – az SZFE (és nem mellesleg a L’Universitè Paris Nanterre) egyetemi tanára, a két intézmény közötti kapcsolat életre hívója – ismertette meg a a fiatalokkal a várost és tartott rendhagyó történelem és művészettörténet órát többek között a Louvre-ban és a Picasso Múzeumban. A hallgatók abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy megtekinthették a világhírű Théâtre du Soleil alapítójának, Ariane Mnouchkine-nak Une chambre en inde című előadását is.

December 8-án Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színházban került bemutatásra a Charles Bukowski nagysikerű regényéből készült A kezdő című színdarab, amit Sándor Máté Dániel negyedéves rendezőszakos hallgatónk állított színpadra. Az Újvidéki Művészeti Egyetem által szervezett három napos (december 6-8.) stúdiószínházi fesztiválon a házigazdák mellett Belgrádból valamint Horvátországból, Szlovákiából és Magyarországról érkezett színművészeti egyetemisták adták elő munkáikat. Az SZFE először kapott meghívást a negyedik alkalommal megrendezésre került eseményen.

Az előadás végén a színészek ismertették a helyi közönséggel a Magyarországon jelenleg zajló folyamatokat, a színházakat és a kultúrát érő politikai támadásokat és az erre válaszul elindult a Kultúra Nemzeti Alap nevű mozgalmat és demonstrációt. A jelenlévő szerb és magyar nézők szolidaritásuk jelenként csatlakoztak a társulathoz a közös fotó elkészítéséhez.