Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Professzor Emeritus címet vehetett át Selmeczi György

Az oklevelet Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora adta át az intézmény 1956-os ünnepi megemlékezésén. A Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa Professzor Emeritus címet adományozott Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész, Egyetemünk társosztályfőnök oktatója részére. Selmeczi György 1952. március 8-án született Kolozsváron. 1971-ben nyert felvételt a bukaresti Zeneművészeti […]

Az oklevelet Rátóti Zoltán, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora adta át az intézmény 1956-os ünnepi megemlékezésén.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Szenátusa Professzor Emeritus címet adományozott Selmeczi György Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, zongoraművész, karmester, operarendező, érdemes művész, Egyetemünk társosztályfőnök oktatója részére.

Selmeczi György 1952. március 8-án született Kolozsváron. 1971-ben nyert felvételt a bukaresti Zeneművészeti Főiskolára, ahol Halmos György és Oláh Tibor voltak a mesterei. 1975-ben Budapesten folytatta tanulmányait: a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán, Kadosa Pálnál tanult. 1976-tól 1977-ig Párizsban Pierre Boulez, majd 1979-ben – szintén Párizsban – Daniel Charles irányításával dolgozott.


1976-ban Miskolcra költözött, ahol a Zeneakadémia miskolci tanárképző intézetében tanított. Megalakította és vezette a Miskolci Új Zenei Műhelyt, és a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója volt. Emellett még a budapesti 25. Színház zeneigazgatói posztját is betöltötte. Megalapította a Mérték Egyesületet, a Vetületek Kortárs Opera Fórumot, 1989-ben Budapesten újjáalakította a Camerata Transsylvanica kamarazenekart, létrehozta a Budapesti Kamaraoperát. 1995-ben megalapította az Auris Társulat és Művészeti Alkotóközösséget, melynek azóta is művészeti vezetője. 1996 és 2000 között a szolnoki Szigligeti Színház zeneigazgatója volt, miközben a Kolozsvári Állami Magyar Opera állandó vendégkarmestere, 2004-től művészeti vezetője.

2002-től a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenei tanszékének vezetője és a Nemzeti Színház zeneigazgatója. Magyarországon kívül Európa számos országában hangversenyezik karmesterként, zongoraművészként és zeneszerzőként. Hangfelvételek sora fűződik a nevéhez (saját művein kívül Liszttől Sztravinszkijig), ezeken kívül televíziós népszerűsítő sorozatot készített az operáról (Kolozsvári operamesék), tévés interjúsorozatot kortárs zenészekkel (Kortársaim). Részben az Auris Társulat közreműködésével számos opera- és más zenei előadást rendezett és vezényelt szerte az országban, Bizet-től Verdiig.

Díjai:
Artisjus-díj a legjobb kortárs zenei előadásért (1987, 1990, 2007)
A Budapesti Filmszemle díja a legjobb filmzenéért (1983, 1986)
A kecskeméti Animációs Filmszemle zeneszerzői díja (1995)
Erkel Ferenc-díj (1999)
Liszt Ferenc Hanglemez Nagydíj a „Liszt – Kései művek” című CD-ért, hangszerelte és vezényelte (2002)
Duna-díj (2008)
A Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (2010)
Érdemes művész (2012)
Kossuth-díj (2019)

B. Török Fruzsina

Fotó: Sch Fotó