Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Rozgonyiné a legjobb magyar kisfilm a Busho-n

A 15. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Legjobb Magyar Fikciós Filmnek járó díját a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács felajánlásával idén Szeleczki Rozália nyerte Rozgonyiné című kisjátékfilmjéért. A Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült vizsgafilm Arany János Rozgonyiné című balladájának modern adaptációja, amely az Arany Emlékév keretében készült 2018-ban.

A kisjátékfilmet először az idei Friss Húson láthatta a közönség, ahol Szeleczki Rozália vizsgafilmje a zsűri különdíját nyerte el. A régi ballada adaptációját a Friss Hús zsűrije modernnek és innovatívnak nevezte indoklásában.

A Rozgonyiné egy különös este történetét meséli el, amikor a menyasszony (Törőcsik Franciska) vőlegénye (Göndör Laci) legénybúcsúztatóján köt ki. Arany János Rozgonyinéja a török ellen vív csatát, és sikerrel menti meg a férje és a király életét, a mai változatban pedig a menyasszony igyekszik helytállni egy hasonlóan maszkulin közegben, kérdés, hogy ha ez sikerül neki, azzal kockára kell-e tennie házasságát.

szeleczki_busho2019A díjazott kisjátékfilmet az SZFE idén diplomázott 6×7-es évfolyamának harmadéves hallgatói készítették, az évfolyamvezető tanár Szász János, az adaptációs kurzus vezetője Janisch Attila volt. A forgatókönyvet Dobány Péter és Szeleczki Rozália írták, az operatőr Podányi Dániel, a vágó Kovács Domonkos, a hangmester Mészáros Gábor, a gyártásvezető pedig Marity Bianka volt. A főszereplő Törőcsik Franciska és Göndör Laci, további szereplők Lazók Mátyás, Laboda Kornél, Baki Dániel, Georgita Máté Dezső, Korom Anna és Vándor Ádám voltak, és egy epizód erejéig Pokorny Lia is feltűnik a huszonegy perces vizsgafilmben. A film producerei Bosnyák Miklós és Janisch Attila (SZFE), koproducerei pedig Pusztai Ferenc és Pfeiffer Linda (KMH) voltak.

A Rozgonyiné kedvcsináló előzetese itt található: https://vimeo.com/320812515

A Legjobb Magyar Fikciós Filmnek járó díjat Kollarik Tamás és Varsányi Ferenc adták át a Médiatanács képviseletében a 2019. augusztus 31-én megrendezett díjkiosztón a Puskin Moziban. Szeleczki visszatérő díjazott a BuShon: tavaly másodéves vizsgafilmje, az egy Grimm mesét feldolgozó Csodapunci a Legjobb Cím díját kapta meg.

Szeleczki Rozália idén diplomázott Szász János és Janisch Attila osztályában. Diplomafilmje, a 2019-ben, a Filmteam koprodukciójában készült, ‘80-as években játszódó Mióta velem jár című alkotás először a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon lesz látható 2019 szeptemberében, ahol a CineNewWave kategóriában versenyez. (Mióta velem jár – Előzetes)