Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Szemerédi Bernadett a Heti Válasz Filmklubban

András Ferenc idén harmincéves, Dögkeselyű című filmjével elindult a Heti Válasz Filmklub az Átrium Film-Színházban, ahol a Keselyűfészek c. vizsgaelőadás egyik szereplője, Szemerédi Bernadett adta elő a kultfilm színpadi adaptációjának egyik dalát.


 

A november 26-án újra megnyíló Átrium Film-Színház előtt a budai Margit körúton parkoló Volán taxi feliratú, régi 1200-es Lada taxi jelezte: különleges film vetítése zajlik a sokak számára máig Május 1. moziként ismert épületben. A Veterán Zsiguli Egyesület tagját, Smiglag-Nagy Pétert nem kellett sokáig kérlelni, hogy álljon kelet-európai oldtimerével az Átrium elé: ő is egyike azon sokaknak, akik máig rajongva nézik András Ferenc Dögkeselyű című társadalmi drámáját, s természetesen a híres jeleneteket, amelyekben kocka Ladák cikáznak például a Kerepesi úton.

 

András Ferenccel a Heti Válasz munkatársa, Lukácsy György beszélget

 

Ráadásul a rendező ezúttal elkísérte filmjét, hogy együtt nézze végig az először jelentkező Heti Válasz Filmklub nézőivel, akiknek kérdéseire a vetítés után válaszolt is. Az idén hetvenéves András Ferenc számára azonban nemcsak a legendás járgány volt az este egyetlen meglepetése. Ahogy a filmvetítést követő beszélgetésben elmondta: maga is érzékeli, hogy a harmincéves Dögkeselyűt a mai napig szívesen nézik az emberek, de hogy a film alapjául szolgáló, Munkácsi Miklós Kihívás című regényéből musical is készül, számára is új volt. Márpedig a Színház- és Filmművészeti Egyetemen éppen most zajlanak a Keselyűfészek című zenés előadás próbái. A Fekete György zeneszerző által komponált dalokból építkező történetet Varga Krisztina, a fizikai színházi rendező osztály hallgatója és Vécsei Anna dramaturg adaptálták színpadra. (A Keselyűfészek című darab bemutatója december 5-én lesz az Ódry Színpadon.) András Ferenc – és persze a filmklub nézői – exkluzív meglepetésben részesülhettek: az egyetemi vizsgaelőadás egyik szereplője, Szemerédi Bernadett ugyanis a rendező születésnapi köszöntésére elénekelte a darab egyik betétdalát, a Virágot lehel a hajnal című lírai éneket, amelyet a közönség nagy tapssal honorált.

 

Szemerédi Bernadett a darab egyik betétdalát énekli (Fotók: Fűrjes Viktória)

 

A Heti Válasz Filmklub szervezői a barátságos légkörű első alkalom után is mindent megtesznek, hogy a hetilap előfizetői – akik számára ingyenes a rendezvény – és a filmbarát érdeklődők a jövőben is hasonló élménnyel távozzanak az Átrium Film-Színházból. A 2013-ban havi rendszerességgel jelentkező filmklubban ezért a magyar filmkincs olyan remekei mellett, mint amilyen Almási Tamás Sejtjeink című, nagy hatású dokumentumfilmje vagy Bereményi Géza legendás Eldorádója, kortárs alkotásokat – például a berlini Ezüst Medve díjas Fliegauf Bence Csillogás című filmjét – is műsorra tűznek, és magyar bemutatókat is szerveznek. Dárday István rendező már elfogadta a Heti Válasz Filmklub meghívását, és Szalay Györgyivel közös, Ne hagyjátok a templomot, ne hagyjátok az iskolát munkacímen készülő dokumentumfilmjüket itt mutatják majd be.

Forrás