Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Szent Vitus életét feldolgozó „ős-operát” mutattak be a Színművészeti Egyetem növendékei Pilisborosjenőn

A darab ősbemutatóját 2022. június 17-én este tartották a Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett harmadéves zenés színművész osztály növendékei Pilisborosjenőn, a Szent Vitusról (Vid) elnevezett plébániatemplom kertjében. A középkori forrásokból táplálkozó Szent Vitus-játék 2020-ban született meg a faluközösség tiszteletére. Az ókeresztény vértanúnak, Pilisborosjenő védőszentjének életétét feldolgozó egyfelvonásos darab a középkori misztériumjátékok formanyelvét és […]

A darab ősbemutatóját 2022. június 17-én este tartották a Novák Eszter és Selmeczi György által vezetett harmadéves zenés színművész osztály növendékei Pilisborosjenőn, a Szent Vitusról (Vid) elnevezett plébániatemplom kertjében.

A középkori forrásokból táplálkozó Szent Vitus-játék 2020-ban született meg a faluközösség tiszteletére. Az ókeresztény vértanúnak, Pilisborosjenő védőszentjének életétét feldolgozó egyfelvonásos darab a középkori misztériumjátékok formanyelvét és a korai folklorisztikus színjátszás kompozíciós gyakorlatát ötvözi a kortárs zenés színház elemeivel és az operajátszás mai formájával.

A legenda szerint a szicíliai Vitus tanítója és dajkája révén korán megismerkedik Krisztus tanításaival és már tizenkét éves korában megtagadja apjának, hogy élő áldozatot mutasson be a Római Birodalom isteneinek. Élete emiatt veszélyben forog, ezért nevelőivel elhajózik Rómába, ahol térít és betegeket gyógyít. Híre a császárhoz is eljut, aki nagybeteg fia gyógyítására szólítja fel és cserébe kegyelmet ígér az újhitű fiúnak. Vitus meggyógyítja a fiút, a császár mégis tűzhalálra ítéli, miután továbbra sem hajlandó leölni az áldozati állatokat. Vitust angyal ragadja el és kimenti lelkét a tűzből.

Az osztály az elmúlt másfél évben áttekintette teljes egészében a nagy dalkultúrákat, a magyar népdaloktól a gregoriánokon és a klasszikus anyagokon át egészen napjaink differenciált dalkultúrájáig. A francia sanzon-kultúra, az orosz románc kultúrája, a berlini kabaré dalkultúrája, a pesti kuplé kultúrája: ezt mind egy sorozatban felvonultattuk másfél év alatt. Óriási teljesítmény volt ez az osztálytól és ennek most mintegy betetőzése ez a misztériumjáték, vagy „ős-opera”, amelyben összegződik mindaz, amit eddig megtanultak. A misztériumjáték az európai teatralitásnak az ősforrása. Ebből született meg az európai színház tulajdonképpen. – mondta Selmeczi György osztályvezető, a darab szerzője.

Az előadást Novák Eszter rendezte, a koreográfiát Blaskó Borbála, Harangozó Gyula-díjas magyar balettművész, táncpedagógus állította össze. Közreműködtek a Camerata Seniorum tagjai és az In Medias Brass rézfúvós kvintett Selmeczi György vezényletével. Az új librettó szövegét Selmeczi János irodalomtörténész írta.

Szereplők: Baranyi Emma, Berkó Boglárka, Fekete Patrícia, Fülöp Kristóf, Illés Adrián, Juhász Bence, Kerek Dávid, Kovács Dorottya, Krasznai Vilmos, László Bernadett, Liber Ágoston Tibor, Nemes Tibor, Polák Ferenc, Sas Zoltán, Szaplonczay Mária, Szász Gabriella, Tóth Dominik, Turi Péter, Varga-Járó Sára, Vatamány Atanáz László

A következő előadás időpontja: 2022. augusztus 20. 20:00 óra,

Helyszín: Szentendre Teátrum, Városház tér 3.

Fotók: Eöri Szabó Zsolt