Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Tanévnyitóra

Novák Eszter évnyitó beszéde, 2020. szeptember 14. A Színház és Filmművészeti Egyetem megnyit egy olyan tanévet, amelyet egy világjárvány és egy erőszakosan, erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás fémjelez. A folyamatból három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség. Az oktatók és hallgatók, akiknek az egyetlen dolguk az volna, hogy ma jókedvűen, kipihenten belevessék magukat […]

Novák Eszter évnyitó beszéde,
2020. szeptember 14.

A Színház és Filmművészeti Egyetem megnyit egy olyan tanévet, amelyet egy világjárvány és egy erőszakosan, erőltetett menetben végrehajtott és végrehajtatott modellváltás fémjelez.
A folyamatból három dolog biztosan hiányzott: szakértelem, tisztesség és emberség.
Az oktatók és hallgatók, akiknek az egyetlen dolguk az volna, hogy ma jókedvűen, kipihenten belevessék magukat a munkába, kialvatlanok, elkeseredettek, dühösek, mert át vannak verve és nem akarják befogni a szájukat. Ki-ki a maga módján küzdeni akar, szíve mélyén pedig csak egyszerűen dolgozni.
De ebben az intézményben a művészettel foglalkozunk, a művészetnek pedig az a dolga, hogy beszéljen. Az a felelőssége, hogy ne hallgasson.
Az egyetem száz sebből vérzik: jól finanszírozott hazugság-gyár próbálja hónapok óta hitelteleníteni, értékeit alapjaiban kérdőjelezik meg, a korábban garantált autonómiáját teljesen elvesztette, a szenátus és a vezetőség lemondott, nagy mesterek, oktatók hagyták itt az elfogadhatatlan helyzetet, az itt maradtak, a megalázottak szívében harag van. A harag termékeny energiája.
A kormány, akinek a szándékait végrehajtották, a miniszterelnökséget vezető miniszter által azt üzente, hogy ez már nem az ő dolguk, nem a kormány felelőssége. A végrehajtó miniszter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, azt üzente, hogy ez már nem az ő felelőssége. Az egyre meredekebb hazugságokat és téveszméket terjesztő kuratóriumi elnök is azt üzeni, hogy ez nem az ő felelőssége. Mi kinek üzenjünk?
Arra kérjük Magyarország miniszterelnökét, hogy pörgesse vissza az időt: hallgassa meg az egyetem képviselőit.
Hallja meg annak a négyszáz művésznek a hangját, aki még a törvény megszavazása előtt tisztességes tárgyalást kért az egyetem számára.
Hallja meg az egyetemi autonómia védelmében lemondott szenátus üzenetét, szólítsa fel a törvényalkotókat, hogy teremtsék meg az autonómia garanciáit a nemzeti felsőoktatási törvény cikkelyeiben.
Vegye észre sok-sokezer magyar ember, magyar művész, tudós, tanár, egyetemi tanár, tanszékek, magyar és külföldi színházak, színházi és filmes szakmai szervezetek, határon túli magyar egyetemek, szakszervezetek, egyetemi hallgatók, hallgatói önkormányzatok szolidaritását. Hallgassa meg véleményüket!
Függessze fel a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumát, és kezdjük elölről. A lemondott szenátusi tagok, a felmentési idejüket töltő vezetők és a hallgatók fél éve készen állnak a tárgyalások megkezdésére.
Novák Eszter

 2020. szeptember 14.