Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Toldi a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Jól debütált az első IV. éves fizikai színházi koreográfus osztály a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A vizsgaelőadást a neves koreográfus Horváth Csaba rendezte, aki osztályfőnöke a vizsgázó színinövendékeknek.


 

Arany János „Toldi” című elbeszélő költeményét öltötte markáns, táncos koreográfiával kortárs színházi nyelvezetbe, a világot megjárt, Harvard Egyetem dráma tagozatán is oktató Horváth Csaba koreográfus. A darabban a néhai Toldi Lőrinc kisebbik fia, Miklós (Horkay Barnabás és Nagy Norbert) tánccal és mozgással bizonyítja kiemelkedő fizikai képességeit: az embert próbáló mozdulatsorok olyan erőnlétet igényelnek, amelyekkel látszólag Miklós nem rendelkezik. Ennek ellenére válik a színpadon, erős, Lacfi Endre nádor csapata számára, utat mutató Toldivá.

 

A rendező főként az emberi testből építkezik, a zene és a tánc segítségével alkot, miközben a teljes mű elhangzik. A rendkívül kevés kellék segítségével is megelevenedik a táj minden zajával: látjuk a mezőt, a farkasokat, az éjjelt, amint „fekete ponyvából sátort von” az alvó Miklós felett. Találkozhatunk a Fortedance-ből már ismerős „keretes” résszel is: itt az ablakokat emelik le a vizsgázók, vagy „bújnak el” mögötte, miközben a néző, az ablaküveg segítségével mindent lát.

 

A hét vizsgázónak volt alkalma megmutatni azt, hogy igazán színpadra termettek, a koreográfia lehetőséget nyújtott az ének és a tánctudás bemutatására, a színpadi mozgásról nem is beszélve.

Forrás