Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Véget ér a “3 layers projekt”

A „3 layers of the storytelling” projekt 7 európai egyetem együttműködésében zajlott  2014 szeptembere és 2017 augusztusa között. A projekt tartalmát a történetmesélés-ben játszott szerepük alapján összekapcsolt három, az Operatőri, a  Bábos és az Alkalmazott Színházi munkacsoport aktivitásai alkották.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem, a Dun Laoghaire Institute of Art, Design, Technology (Írország) és a Baltic Film and Media School of Tallin University (Észtország) által alkotott felsőoktatási konzorcium „Viewfinder” néven operatőri joint masterrel gyarapította az európai Erasmus Mundus Joint Master Degree-k sorát, melynek első osztálya 2017. szeptemberében Dublinban el is kezdte az első szemesztert.  www.viewfinder-ma.eu

Az SZFE, az Academy of Performing Arts (SK) a Puppetry Department of Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art (PL), valamint az Academy of Performing Arts (CZ) kidolgozta – az Erasmus Mundus közös mesterképzésekkel eddig lefedetlen színházi területen – a „PuppeTry” bábos  közös képzés indításához szükséges koncepciót, tananyagot, a szükséges konzorciumi alapdokumentumokat.

Az University of Arts Tg-Mures (RO) a fenti magyar egyetemmel 4 közös egyetemi modult dolgozott ki alkalmazott színházi területen. Ez utóbbit a román és a magyar egyetem először nemzetközi nyári egyetem, majd közös mesterképzés formájában tervezi oktatási portfóliójába beilleszteni.

A fenti közös képzések létrehozásában fontos szerepet játszottak a projekt során megvalósított egyéb aktivitások: oktatói, hallgatói mobilitások keretében megvalósuló 16 teszt-tanítás, műhelymunkák, tapasztalatcsere, a 9 nemzetközi projekt-találkozók, valamint a 2015. januárjában a teljes partnerség közreműködésével megvalósuló, 17 nemzetközi előadó és 124 hazai érdeklődő részvételével zajló szakmai konferencia, mely a projekt „történetmesélés” szálára fűzte fel a három terület elméleti, gyakorlati és pedagógiai kérdéseit.

A konferencia előadásait tartalmazó, az SZFE által kiadott kötet szabadon hozzáférhető dokumentumként további tudományos-szakmai-képzési kapcsolatokat kíván elindítani bábos, operatőri és alkalmazott színházi területen.

Ugyanezt a célt szolgálja a “3 layers projekt” másik két szellemi terméke: Vecsernyés János: Tudom, hogy nem tudod, hogy tudom – Intencionális  megközelítés a filmkészítésben  és Gimesi Dóra: Háromdimenziós hősök – A kortárs bábszínházi adaptáció néhány dramaturgiai kérdése. A kötetek az SZFE honlapján szabadon hozzáférhetőek lesznek.

dublin_viewfinder2

A projekt keretében kidolgozott közös képzések köré széles nemzetközi partneri hálózat kapcsolódik: a Viewfinder képzést 28 nemzetközi és nemzeti szakmai szervezet, filmes cég, európai és Európán kívüli felsőoktatási intézmény, a filmiskolák világszervezete, a CILECT, az operatőrök nemzetközi társasága, az IMAGO támogatja. Hallgatóit a kanadai York University, a jeruzsálemi Maaleh Film and Media School és a melbourne-i Victoria Colleges fogadja nyaranta rövid képzési időszakra. A képzés minőségét  a London Film School operatőri oktatója felügyeli.

A PuppeTry joint képzés megvalósítását 26 nemzetközi szakmai szervezet, bábszínház, valamint a bábosok nemzetközi társasága, az UNIMA támogatja.

Az alkalmazotti színházi munkacsoport 4 közös moduljának szakmai minőségét a London Holloway Univesity oktatója ellenőrizte.

A “3 layers projekt” eredményeit a bábos munkacsomag a Magyarországi Bábszínházak Találkozóján, Kecskeméten, az operatőri munkacsomag a Magyar Filmhéten, az Applied Theatre munkacsomag a Magyar Nemzeti Színházi Fesztiválon tárta a nagyobb szakmai nyilvánosság elé.

A projekt többek között hozzájárul az Európai   Közösség céljához, mely szerint a nemzetközi mobilitásban résztvevő hallgatók száma 2020-ig 20 %-kal emelkedjen.

NYITRA hallgatói -oktatói workshopok-2-page-001fotók_nyári szabadegyetem_Applied Theatre-page-001