Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Verekedéstől a videóklipig

A Színház-és Filmművészeti Egyetem hallgatóiból álló csapat tavaly kezdett el klipeket forgatni. Mind az öt munkájuk tarolt az év végi toplistákon, sőt még Pekingbe is eljutottak. Pedig nem volt egyszerű az út: lakótelepeken, barokk templokon és salaktengereken át vezetett. (A vs.hu portréja Koblicska Örs, Damokos Attila, Nagy Marcell és Freund Ádám klipjeiről)


 

Koblicska Örs, Damokos Attila, Nagy Marcell és Freund Ádám 2011 őszén dolgozott együtt először. A Színművészeti elsős televíziós műsorkészítő osztályába járó Koblicska és Freund vizsgafilmjének alapötlete az volt, hogy a két értelmiségi felkutat két csóró, roma srácot, és egy napra szerepet cserélnek velük. A két nap sztoriját feldolgozó dokumentumfilm első részében a színműsök hédereltek a pesterzsébeti lakótelep szürke bugyraiban, aztán füvet vettek a Keletinél az araboktól, délután gördeszkásokat inzultáltak, este pedig keverteztek. Másnap a telepi srácok csináltak végig egy igazi belvárosi napot: Roland és Árpi egy lájtos ebéddel indított az Építészpincében, a Szomszédokat megálmodó Horváth Ádám óráján filmet vágott, aztán kibírt egy kortárs színházi előadást, végül berúgott a Trapézban. Bár az este egy apróbb verekedéssel végződött, a találkozás mindkét félben pozitív nyomokat hagyott.

 

A film sajnos azóta is a vágóasztalon hever, de a készítőket eléggé összehozta a projekt. Egész pontosan annyira, hogy a nagyjából tízfős csapat a tavalyi év legmenőbb klipjeit csinálta meg. A társaság egyik titka az, hogy a rendezők nem húzzák a szájukat, ha a fahrt-sínt kell tologatniuk egész nap, és az operatőrök sem kezdenek zokogni tizennyolc óra munka után. Sőt, ha a kölcsönkapott, negyvenmillió forintos optika elkezd dőlni a föld irányába, legalább ketten vetődnek alá a stábból, hogy elkerüljék az évtizedekig tartó kártérítés fizetését.

videoklip_4

Ez konkrétan a Balaton partján történt, ahol első videójukat, a The Idoru zenekar Idoru Must Be Destroyed című számához készült kisfilmet forgatták. Az elhagyatott elmegyógyintézetre hajazó Sándor-villában és egy stégen játszódó történetet a klipet rendező Koblicska a tanulási fázis részének tekinti, pedig a klip rogyásig van töltve ötletekkel. Akad itt balerinának öltöztetett szőrős dobos, feldúltan kóválygó csirke, és egy remek víz alatti snitt is.

 

Az első igazi siker azonban annak köszönhető, hogy Damokos Attila le akart fogyni. Miközben a csapat másik operatőrével, a sovány Nagy Marcellel futott a Margitszigeten, megszületett a Homunculus ötlete. A kétperces műért Nagy Marcell Aranyszem-díjat kapott Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrtől, míg a film a Fashion Video Fesztiválon különdíjat nyert, Damokost és Nagyot pedig meghívták a Pekingi Diákfilmfesztiválra.

 

A születés-Szűz Mária-divat háromszögben játszódó történet elképesztő képi világáért és sajátos atmoszférájáért a ruhákat biztosító Nanushka és a zenét szerző Gryllus Ábris is felelős. A legnagyobb húzás azonban a két főszereplő kiválasztása volt. Különösen igaz ez a Tarr Béla kedvenc színészének számító Derzsi Jánosra.

– Megszereztem a számát, de három napig csak néztem a telefonomat. Aztán Marcell addig cseszegetett, hogy végül felhívtam. Zavartan bemutatkoztam, elmondtam, hogy ki vagyok, és hogy egy nagyon szép fekete lány ölében kéne feküdnie félmeztelenül. Mondta, hogy jól van, akkor nyugodtan tegezzél. Aztán megkérdezte, hogy mikor lesz a forgatás. – mesélte Damokos.

Derzsi csak annyit kért, hogy küldjenek érte egy taxit. A beszélgetés további része így zajlott:

– Damokos: Persze! Hol laksz?
– Derzsi: A nővéremnél.
– Damokos: Értem, de a taxit hova küldjük?
– Derzsi: Ja, azt ide a Corner kocsmába.

 

_videoklip_5

 

A következő kisfilm  Freund Ádám első rendezése volt. A megvalósítással azonban akadt némi probléma. Freund vízióiban egy szerkezetkész ház jelent meg, ahol a történet egyetlen snittben (vágás nélkül) fut végig. Ezzel csak az volt a baj, hogy általában mire beszerezték a megfelelő engedélyeket, az épületeket szép csendesen befejezték. Végül nyolc hónap után a Práter utcában találtak egy házat, amely valószínűleg azóta is pont úgy áll, mint a forgatás idején.

Az egy snitt végül csupán azért nem jött össze, mert a mintegy tizenhét órás forgatás végére, reggel hétre felkelt a nap. A Németh Jucival közös dal lett a Quarton az év videoklipje, a csapat igazi nagy dobása azonban mégis egy másik rockzenekarhoz kötődik.

 

Az Our Youth frontemberének van egy haverja, akinek a családja évente egyszer eltölt két hetet egy régi kastélyban a francia-német határon. Tavaly nyáron éppen ebédeltek, amikor a kertben feltűnt egy öreg francia figura. A családfő behívta az öreget, aki elmesélte, hogy a második világháború idején a kastélyban hadikórház működött. Ő egy gyomorlövéssel került ide, és az egyik nővér ápolásának köszönheti csupán, hogy túlélte a harcokat. A dologból hamar szerelem lett, össze is házasodtak, évente egyszer pedig visszatértek a kastély kertjébe, ahol egy fába karcolták az évet, amikor megismerkedtek. Több mint hat évtizeden keresztül, minden nyáron egyszer elmentek a fához, és csavarogtak egy kicsit a kastély kertjében. Tavaly tavasszal aztán a nő meghalt, és a férfi immár özvegyként tért vissza a fához, hogy végleg elbúcsúztassa a feleségét.

 

_videoklip_3

 

Amikor az énekes elmesélte az öreget a klipet rendező Koblicskának, ő még egyet csavart a sztorin. A hazatérés-motívumra felépített történet megírásában a filmesek szabad kezet kaptak, a zenekar csupán annyit kért, hogy legyen északi hangulatú. Finoman fogalmazunk, ha azt mondjuk: összejött.

A látványban Izlandot is simán leverő oroszlányi hűtőtó világa nem csupán a látvány miatt sajátos. Miután egy kiállításon láttak egy fotósorozatot a tóra épített házakból, Koblicska, Nagy Marcell és a kreatív stáb leutazott a helyszínre terepszemlét tartani. Már hazafelé tartottak, amikor Nagy kiszúrta a hőerőmű salaktározóját. A töltés azonban hiába néz ki elképesztően jól, sajnos életveszélyes. Ugyanis ha az ember rossz helyre lép, nagyjából húsz méter mélyre süllyed a talajban. A forgatás hajnali része így abban az izgalmas hangulatban zajlott, hogy vagy elkészül egy remek videoklip, vagy az egész társaság ott hal meg az erőmű salakjában.

 

Végül senki nem halt meg, viszont véglegesen rátaláltak arra a saját nyelvre, amely azóta is a csapat védjegye. A már említett nevek mellett itt kell megemlékezni Duszka Péter vágóról, Tasnádi Zsófi látványtervezőről és Dévényi Zoli operatőrről is.

A csapat eddigi utolsó klipjében a legnagyobbat például Krista Tamás, a gyártásvezető alkotta. Sonya Kitchenfloor című számához ugyanis a következő, rendkívül könnyen és olcsón megszerezhető helyszíneket sikerült kitalálni: Szépművészeti Múzeum, Petőfi Irodalmi Múzeum, a Váci utcai Szent Mihály barokk templom, valamint a Sugarshop, ahol eddig még soha senki nem forgathatott. Ja, volt még egy hűtőház meg egy uszoda is.

A forgatás részletei titkosak, de annyi nyilvánosságra került, hogy egyik helyszínen sem voltak túl boldogok a méteres pudingcsíktól, amit az énekesnő maga után húzott. De pudingcsík ide vagy oda, a képi világ ismét nagyon eredetire sikerült, köszönhetően például a rendezőt és az operatőrt egyaránt az idegösszeomlás szélére kergető ronda bőrmacskának.

 

A társaság azóta leforgatta Revue és Polar Dear közös számának klipjét is. A szűk magnak számító Koblicska-Damokos-Nagy Marcell trió jelenleg a Nemzeti Színház fiatal színészeiről forgat rövidfilmeket, közben pedig saját művészeti stúdiójuk létrehozásán dolgozik. A srácok szerint ez az egyetlen lehetősége annak, hogy elkerüljék az éhenhalást. Mert azért mégiscsak az a legfontosabb, hogy az ember fennmaradjon a víz tetején.

A pesterzsébeti lakótelepen ugyanúgy, mint az oroszlányi salaktengerben.

 

Forrás