Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

VERS VIDEÓ VERSENY

A magyar költészet napján, április 11-én indul a Vers Videó Verseny! Most minden más. A magyar költészet napja is más. Az online térbe kényszerülve külön-külön, mégis együtt ünnepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, József Attila születésnapján. Ezen a napon indul ugyanis az egyetem hallgatói számára meghirdetett Vers Videó Verseny, amit az SZFE YouTube […]

A magyar költészet napján, április 11-én indul a Vers Videó Verseny!

Most minden más.

A magyar költészet napja is más.

Az online térbe kényszerülve külön-külön, mégis együtt ünnepel a Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, József Attila születésnapján. Ezen a napon indul ugyanis az egyetem hallgatói számára meghirdetett Vers Videó Verseny, amit az SZFE YouTube csatornáján mindenki nyomon követhet, sőt! bárki szavazhat is kedvencére a videó alá érkező like-ok formájában. A közönségszavazat nyertese a verseny végén az elismerés mellett közönségdíjban részesül.

A két kategóriában (versmondás videó és versfilm videó) beérkező pályaműveket neves és elismert művészekből álló öt tagú zsűri értékeli. Tagjai Hajduk Károly színművész, Ónodi Eszter színművész, Reisz Gábor filmrendező, Röhrig Géza költő, színész, filmrendező és Tóth Krisztina költő.

Tóth Krisztina a hallgatókhoz intézett levelében így ír:

 „Ez a mostani helyzet, úgy remélem, kedvez a versolvasásnak. Lelassult a fogyasztás, a napi ritmus. Nem görgetünk rögtön tovább, van idő megállni. Van idő arra is, hogy elővegyük régi, kedves költőinket és arra is, hogy új szerzőket fedezzünk fel magunknak. Ne akarjatok senkinek se megfelelni, tetszeni, csak belülre figyeljetek, csakis arra, megszólít-e benneteket az adott vers, és ha igen, miért. Tudjátok, nem az elismerés a tét, hanem az, hogy érvényes, tiszta lenyomatot hagyjatok a gondolataitokról és erről a különös, borzongató időszakról, amelyet most átélünk.”

A verseny első fordulójában magyar élő költő verseivel nevezhetnek a jelentkezők, a második fordulóban magyar holt költők versei következnek, a harmadik fordulóban pedig szabadon választott magyar verssel versenyezhetnek a döntőbe jutók.

Az első forduló április 16-án zárul, éjfélig lehet szavazni a közönségkedvencekre. Az elődöntőből a közönség egy produkciót juttathat tovább, a többi továbbjutóról a zsűri dönt. A további fordulókról a későbbiekben részletes tájékoztatást adunk.

A kategóriák első díjazottjainak és a közönségdíjasnak egy-egy Ebookot ajándékoz az egyetem.

Itt tekinthetőek meg a versmondás kategória jelöltjei:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEyzASoD74g_1ZOJ2o6BElTfWmYIGBnjW

Itt tekinthetőek meg a versfilm kategória jelöltjei:

https://www.youtube.com/playlist?list=PLEyzASoD74g8CO-KDbywrFR1Yu-_BDzbL

A Vers Videó Verseny szervezői: Bagossy László rendező, a Színházművészeti Intézet vezetője; Spilák Klára színművész, művészeti menedzser; Veszprémi Judit kommunikációs vezető és Zoltán Áron színművész, a Doktori Iskola hallgatója.