Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Vincent D’Onofrio tartott mesterkurzust az SZFE hallgatóinak

"Tegnap egy nagyszerű amerikai karakterszínész, Vincent D'Onofrio tartott az SZFE színész és filmrendező hallgatóinak egy lenyűgöző mesterkurzust" - Janisch Attila írása.


"Nagyon intenzív és nagyon személyes bevezetés volt ez, az amerikai filmszinészet műhelyébe, titkaiba és módszertanába. D’Onofrio neve önmagában talán nem hangzik annyira ismertnek, de ez is csak a különbséget jelzi az amerikai filmek sztárszínészei és a karakterszínészi között. A karakterszínész mindig, minden szerepében más, ezért a karakterre inkább emlékszünk, mint a színészre magára. D’Onofrio legelső, de örökre a nézők emlékezetébe őrzött karaktere Kubrick Full Metal Jacket című filmjében a brutális kiképzés alatt öngyilkos közlegény volt.. Ezt követően több, mint 70 film és számos sorozat főszerepei és epizódszerepei következtek, a legkülönbözőbb karaktereket megformálva bennük. Sorozatgyilkosoktól kezdve (Chained, The Cell), filmdrámák (The Whole Wilde Word) és romantikus komédiák karaketerein át (Happy Accidents), a Men in Black groteszk alien figurájáig D’Onofrio színészi palettája szinte kimeríthetetlen.

Tehát ő tartott mesterkurzust a hallgatóinknak, teljesen ingyenes felajánlásként. D’Onofrio már több hónapja Budapesten forgat, egy új amerikai sorozat főszerepét alakítja, és már annyira hiányzott neki a tanítás, hogy ő keresett meg (!!!) a lányomon keresztül, aki az asszisztense, hogy lehetne-e egy mesterkurzus-workshopot tartania a mi hallgatóinknak. Merthogy nem csupán egy nagyszerű színészről van szó, hanem megszállottan szenvedélyes tanárról is, aki a New York University-n tanítja a mesterségét.

Hát így esett, hogy a tervezett hat óra helyett egy több, mint kilenc órán át (!!!) tartó hihetetlen sordrású és intenzitású workshopot, mesterkurzust tartott mintegy ötven színész és filmrendező hallgatónknak. A színészekkel, akik rövid jelenetekkel és monológokkal készültek a foglalkozásra, egyenként, hosszan és személyesen foglalkozott. Nem rendezett, hanem tudást, módszert, technkákat adott át és ismertetett. 
"Életem egyik legnagyobb élménye volt ez a tegnap este." – írta a facebook oldalán az egyik színész növendék. És talán nem túlzás azt állítani, hogy mindannyian így voltunk ezzel. Színészek és rendezők, hallgatók és tanárok, mi mind akik összegyültünk az SZFE Hevesi termének falai között, hogy felszippantsuk minden morzsáját annak tudásnak, amit Vincent D’Onofrio önzetlenül, szeretettel és szenvedéllyel adott át nekünk.

Sajnos ritka az ilyen találkozás. Bár minden nap megismétlődne. Vagy nem csak néhány órán át tarthatna.

D’Onofrio maga is annyira élvezte a gyerekekkel való munkát, hogy búcsúzóul azt mondta: ha bármikor újra Budapesten forgat biztosan újra jön hozzánk tanítani, de akár egy egész hétre is ideutazik, csak a repülőjegyét és a szállását kellene fizetnie az SZFE-nek. 
Egy biztos, egy ilyen emberrel és tanárral együtt tölthető órák mindent megérnek!

Köszönet Vincent D’Onofrio! "