Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Víz, vár, szó – Vilmos naplója Gyuláról 4. rész

Egy sziget lakója vagyok (mint köztudott). Körül és belül is tekintélyes vizek áramlanak arrafelé: folyamok, tavak, patakok, folyók, csatorna, csermely, ...


Egy sziget lakója vagyok (mint köztudott). Körül és belül is tekintélyes vizek áramlanak arrafelé: folyamok, tavak, patakok, folyók, csatorna, csermely, ér és persze mindenütt a tenger. Írok is róluk gyakran.

H ZS hamlet Fiu

 

De nem képzeltem soha azt, amit a síkvidéki gyulai vár melletti bezöldült kis csatorna partján láttam, amikor Hamletet játszani érkezett egy csapat diák. A hírük megelőzte őket, most épp piros sipkás mesterükkel már ismertük egymást: volt jó és rossz ötlete is. Megbeszéltük akkor.

 

H ZS Hamlet Ofelia

A próbát nem láttam, bár tartottak kettőt is a verőfényben. Szerintem nem mertek szólni nekem, mert tudták, hogy csak estére áll össze és csak a fények teszik teljessé az előadásukat. Ráadásul a vérből is csak egy adagot hoztak, anélkül meg ne nézzem meg, ugyebár…

 

h ZS pirosszoknya Horatio

 

Volt 24 órájuk, hogy megtanuljanak vízi biciklizni, árkot ugrani, nyakig vízben kapálózva dikciót tisztán megtartani, mederből markolt sárral célba dobni, csónakot irányítani, lapáttal bánni.

 

H ZS ladik lany

 

A helyi vizeseknek is volt ezzel munkájuk, a kacsák, a békák, szúnyogok estére elhallgattak és bámulták, mi történik. Csak a lepkék próbálkoztak egy darabig.

H ZS trio

 

Milyen lett az én vizes Hamletem? Bravúros. Fiatal. Lázadó. Őszinte. Vad. Szerelmes. Okos. Lírai és drámai. Gyengéd és durva. Szőke és barna. Vékony és testes. Inas és húsos. Magas és alacsony.

 

H Zs Vizben 01

 

Pont, amilyennek írtam, éreztem, de még sosem láttam. Nem is fogom többé, de te sem, kedves Olvasó! Hélas…Egyetlen este volt, amikor számlálatlanul csobbant, zuhant, esett, ugrott, toccsant Hamletem a Várcsatornában.

 

H-Zs Vizben-VA 3

 

Mindig kijutott, mindig győzött. De meg kellett halnia és „…aztán a csend."

 

vege H ZS wwvege

 

Szerdán a Makrancos megzabolázása nagy eső után, igen hideg szélben zajlott. Teljes teltház, még az erkélyen is ültek, álltak a népek.

 

Makrancos3 foto KissZoltan

 

Rég volt, hogy ezt írtam, fiatalon és bohón. Úgy tapasztalom, hogy szelídebb nem lett a nép, de volt, aki jót nevetett. Ma már másképp nézem a nőket. Meg a férfiakat. Hallottam, ahogy az egyik páros a gender szót emlegeti. Utána kell néznem, hová fejlődött a nyelv és a házasság.

 

Makrancos2 BerekmeriKatalin foto KissZoltan

 

 

Makrancos hölgy, avagy a hárpia megzabolázása – Jelenetek az előadásból (fotók: Kiss Zoltán)

 

/Napló fotók: Ránki Júlia/