Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

HOGYAN KÉSZÜLJ A FELVÉTELIRE?

Kedves Felvételiző!

Kedves reménybeli, illetve leendő hallgató!

Köszönjük, hogy hozzánk adta be jelentkezését. A Színház- és Filmművészeti Egyetem örömmel és kíváncsian vár mindenkit, aki nálunk szeretne tanulni.

A járvány és a járvány miatti korlátozások tömege mindannyiunkat nehéz helyzetbe hoz. A hétköznapi élet gyökeresen megváltozott; sok más mellett az oktatás is fenekestül felfordult.

Miközben azon igyekszünk, hogy minden vállalást teljesítsünk, olyan módszereket is ki kell próbálnunk, amelyekkel korábban nem kísérleteztünk. Idén nagy valószínűséggel a tehetségek kiválasztását célzó felvételi/alkalmassági vizsgák sem bonyolíthatók olyan módszerekkel és ütemezésben, ahogyan ezt megszoktuk.

Az előre jelzett feltételeken és időbeosztáson is változtatnunk kell, de mindent megteszünk, hogy ezek a változások ne nehezítsék a kelleténél jobban a jelentkezők dolgát.

Kérjük, olvassa figyelmesen a friss tájékoztatót és a vezető tanárok ajánlásait, kérjük, hogy a továbbiakban is kövesse híradásainkat, hisz a jelenlegi helyzetben bármikor szükség lehet újabb változtatásokra.

Jó egészséget, stresszmentes és sikeres felvételi időszakot kívánok.

Upor László rektorhelyettes

A 2020/ 2021-es TANÉV ŐSZI FÉLÉVÉBEN INDULÓ KÉPZÉSEINK

SZÍNHÁZMŰVÉSZETI INTÉZET

További információ, kérdések:  Kabódi Anita     E-mail:   kabodi.anita@szfe.hu

A fizikai színház a testbeszéd hangsúlyozásával a formai és stílusbeli határok lebontására törekszik. Önálló fogalmazásmóddal hoz létre új értéket. Alkotói folyamatában nem válnak el a színészi, mozgásművészeti, színházrendezői és koreográfusi képességek, ezért valamennyi terület képzése egyformán hangsúlyos.

A felvételre jelentkezőknek készíteniük kell egy bemutatkozó táncos videót, amely 1 percnél nem lehet hosszabb, műfaja kötetlen. Az elkészült videó megosztási linkjét és egy kézzel írott önéletrajz elektronikus másolatát (pdf) 2020 február 15-ig kell beküldeni a kabodi.anita@szfe.hu email címre. A pdf fájlnévnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét és születési évét. A videó feltöltésére bármely videómegosztó használható.

A felvételi vizsga három fordulós. Az utolsó fordulót több napos közös munka előzi meg.

Első forduló: A megírandó műveltségi teszt egyik felében a jelentkezőknek számot kell adni általános tájékozottságukról, ismereteikről az irodalom, a képzőművészet, a zene, a filmművészet, a színházművészet és a táncművészet terén. A felvételi teszt másik felében egy előre megadott drámát kell elemezniük.

Második forduló: A személyes találkozás során részben a teszt értékelése, részben újabb kreatív feladatok megoldása vár a pályázókra.

Erre a fordulóra minden jelentkezőnek tudnia kell a megadott monológokat

1.ÖRKÉNY ISTVÁN: EGYPERCESEK

1 db szabadon választott novella.

 2.SZABAD SZÖVEG

Szabadon választott tetszőleges műfajú szöveg.

 3.SZÁLINGER BALÁZS: KALEVALA

Lányoknak

A lány panasza (15.-dik oldal)

(A színdarab megtalálható szinhaz.net, drámamelléklet 2008, szept.2.)

Fiúknak

Lemminkejnen monológja (18.-dik oldal)

(A színdarab megtalálható szinhaz.net, drámamelléklet 2008, szept.2.)

 4.TÉREY JÁNOS: HAGEN, AVAGY A GYŰLÖLETBESZÉD

Lányoknak

Brünnhilde monológja 8. jelenet. (13. oldal)

(A színdarab megtalálható http://old.szinhaz.net/pdf/drama/2004_04_drama.pdf

Fiúknak

Gunther monológja 7. jelenet (6. oldal)

(A színdarab megtalálható http://old.szinhaz.net/pdf/drama/2004_04_drama.pdf

TOVÁBBÁ

– 5 szabadon választott verset és

-5 szabadon választott prózai részletet,

-5 dalt,

– És fel kell készülniük 2 darab 2-3 perces otthon elkészített koreográfiával: egy kortárs, komolyzenei műre, valamint egy szabadon választott zenei műre.

Harmadik forduló: A  jelentkezők egy intenzív, többnapos együttélésen vesznek részt a későbbi oktatók vezetésével.
A felvételi vizsgákat, az egyetem  2020.április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli konkrét vizsganapról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címen értesít. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17.-ig nem kapja kézhez az értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Kabódi Anitához  a kabodi.anita@szfe.hu címen.

Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Fizikai színházi koreográfus

Befizetési határidő:  2020. február 15.

A felvételi vizsgákról további tudnivalók az Egyetem honlapján érhetők el, ahol a tartalom folyamatosan frissül.

www.szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire;

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Őszné Matkó Andrea,  E-mail: matko.andrea@szfe.hu

A prózai színész képzés célja olyan színművészek felkészítése, akik az elsajátított elméleti ismeretek és komplex gyakorlati készségek birtokában alkalmasak a hazai színházi műhelyekben, a filmes, televíziós és rádiós produkciókban, illetve filmszinkronizálási feladatokban magas szintű színművészeti tevékenység folytatására. Felkészültségük alapján kellő mélységű elméleti ismerettel és gyakorlati készséggel rendelkeznek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatásához.

A felvételi vizsgákat, az egyetem  2020.április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli konkrét vizsganapról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címen értesít.

Alkalmazkodva a megváltozott körülményekhez, egyetemünk módosította a felvételi vizsgák követelményeit.

Hegedűs D, Géza professzor úr levelét és az első forduló feladatait itt olvashatják.

Kedves Felvételiző!

Mielőtt folytatnám a rektorhelyettes úr által megkezdett levelet, először is bemutatkoznék: Hegedűs D. Géza vagyok. A 2020/21-es tanévben, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen induló prózai színész osztálynak én leszek az osztályvezető tanára. Mivel a koronavírus okozta járvány miatt a társadalmi élet minden területén – igy a felsőoktatásban is – megváltoztak a körülmények, egyetemünkön ehhez alkalmazkodva fogjuk lebonyolítani a felvételi vizsgákat.
Azt nyilván tudják, hogy a sikeres felvételihez vezető folyamat három fordulóból áll. Az első forduló lebonyolításához a digitális technikát hívjuk segítségül. Minden felvételizőtől azt kérjük, hogy az általa összeállított versek listájáról válasszon két verset, valamint a színdarab részletek listájáról egy színdarab részletet, illetve a dalok listájáról egy népdalt. Tehát két verset, egy monológot és egy népdalt. Ezeket az anyagokat egy pár mondatos bemutatkozás után, videófelvételen kell rögzíteni.
A videó felvételen először Önök teljes alakban bemutatkoznak, és pár mondatot mondanak magukról, majd a felvételt leállítják. Ezt követően ülve folytatják a felvételi anyagok rögzítését. Leülnek a kamera elé, s a listájukról szabadon választott két verset, egy monológot és egy népdalt, szűk közeli kivágásban – a kép alján a vállak teteje látszik, a kép teteje a fejtető fölött ér véget kicsivel -, lehetőleg a kamerába nézve, mintha közelről valakinek a szemébe néznének, elmondják, illetve eléneklik.
A felvételek hangminőségére, érthetőségére különösen figyeljenek oda. A filmeket töltsék fel a youtube-ra, ne tegyék nyilvánossá.
A beküldött videók technikai megkötései:
– Felbontás: Full HD (1920 x 1080)
– Képarany: 16:9, tehát fektetett telefonnal kell felvételt készíteni
– Képkockaszámra fontos, hogy figyeljenek (30FPS), ez minden telefonnál állítható a beállítások közt! Akinek régebbi típusú telefonja van, érdemes a hátlapi kamerát használni, mert általában jobb minőségű képet készít.
– Hangozzanak el a költők, írók nevei, valamint a versek és színdarabok címei is.

Őszné Matkó Andrea ( matko.andrea@szfe.hu) részére legkésőbb április 30-ig küldjék el az alábbi dokumentumokat: – a video youtube linkje (a fájl neve a nevükkel kezdődjön) – az önéletrajz, pdf formátumban (a fájl neve a nevükkel kezdődjön) – a repertoár lista, az eredeti kiírás szerint, pdf formátumban (a fájl neve a nevükkel kezdődjön)
Határidőn túl nem fogadunk el beküldött felvételi anyagot.

A felvételi első fordulójának eredményéről május 20-ig értesítést kapnak.

Kíváncsian várjuk a videókat!
Hegedűs D. Géza

Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Színművész

Befiztési határidő: 2020. február 15.

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

„PuppeTry” Bábművész MA képzés (angol nyelven) (Nappali)

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 20-áig az alább ismertetett módon, a nemzetközi honlapon, 2020. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre!

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 20.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.ma-puppetry.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A „PuppeTry” bábművész mesterszak angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA – képzés.

A szakra a jelentkezés az Európai Közösség Erasmus Mundus képzéseket felügyelő Ügynöksége (EACEA) által jóváhagyott módon és feltételekkel történik, elektronikusan. A képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki a fenti felvételi eljárást is sikerrel teljesítette.

A jelentkezés feltételei: BA diploma, angol nyelvvizsga bizonyítvány és a honlapon található jelentkezési lap kitöltése. (www.ma-puppetry.eu )

Csatolandó dokumentumok:

 • Állampolgárság igazolása (útlevél másolat fényképpel)
 • A korábban megszerzett egyetemi diploma és a tanulmányi eredmények átiratának eredeti és a kibocsátó egyetem által hitelesített másolata angol nyelven
 • Önéletrajz
 • Művészi portfólió (lehetőleg egy PDF fájl, beleértve szövegeket, fényképeket és linkeket; kérjük, ne töltsön fel teljes videókat!)
 • Motivációs levél, amely tartalmazza a szakma jövőképét is (legfeljebb 2 A4-es oldal)
 • Két ajánlólevél két tiszteletre méltó akadémiai vagy művészeti szakembertől angol nyelven. Az egyik ajánlólevél szerzőjének professzionális bábosnak vagy tiszteletbeli bábintézetnek kell lennie.

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet négy egyetem (a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a pozsonyi Academy of Performing Arts, a prágai Academy of Performing Arts és a białystoki Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art in Warsaw, Branch Campus in Białystok) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet a magyar, a másodikat a cseh, a harmadikat a lengyel, nyári kurzust a szlovák egyetemen töltik, valamint a negyedik félévet a négy intézmény valamelyikében. A nemzetközi PuppeTry EMJMD képzést sikeresen elvégző hallgatóknak a fent említett intézmények közös diplomát adnak ki.

A hallgatók Erasmus Mundus ösztöndíjra pályázhatnak, mely fedezi a teljes önköltséget és a megélhetési költségek jelentős részét.

ELMÉLETI ÉS MŰVÉSZETKÖZVETÍTŐ INTÉZET

További információ, kérdések: Kabódi Anita, e-mail: kabodi.anita@szfe.hu

A képzés célja: A drámainstruktor művészeti szervezetekben, a közművelődésben és a közösségi élet színterein dramatikus tevékenységet, illetve színházi munkaformákat is magukban foglaló eseményeket tervező, szervező és megvalósító művészetközvetítő szakember.

Magyarországon a színházi nevelés hagyománya rendkívül gazdag, gyakorlata nemzetközi összevetésben is kiemelkedően sokszínű. Az utóbbi években a terület iránti érdeklődés robbanásszerűen nőtt, a kőszínházi és független alkotói körökben egyaránt a szakmai elhivatottság egyfajta mércéjévé vált a színházi formákat használó, meghatározott nevelési célokat (pl. egyéni készségfejlesztést, közösségi problémák csoportos feldolgozását, művészeti alkotások értő befogadását) követő tevékenység.

A gyakorlatorientált képzésre társadalmi érzékenységgel bíró, kiemelkedő kommunikációs készségű, a közös gondolkodás és alkotás iránt nyitott fiatalok jelentkezését várjuk.

Saját vizsgák:

A felvételi vizsga három fordulóból áll, amelyekre előreláthatóan 2020. április 27. és június 19. között kerül sor.

Az egyes fordulók időpontjai az intézmény honlapján lesznek elérhetőek, illetve minden jelentkező személyre szóló értesítést kap.

Amennyiben 2020.04.17-ig nem kap értesítést, forduljon az egyetem Oktatásszervezési Osztályához (Kabódi Anita, e-mail: kabodi.anita@szfe.hu).

1.forduló (írásbeli): műveltségi teszt és kreatív írásbeli feladatok megoldása

A műveltségi teszt a felvételiző művészeti, kulturális, történelmi és társadalmi tájékozottságát méri fel, a kreatív rész az önkifejezést, a fantáziát és az interpretációs képességet vizsgálja.

2.forduló (szóbeli): egy szabadon választott színházi eseményről szóló 3–5 oldalas leírás elkészítése, majd ismertetése a felvételi bizottság tagjaival személyes beszélgetés keretében.

A személyes beszélgetés a beadott írás alapján a jelölt színházi gondolkodásának, szakmai érdeklődésének és kommunikációs készségének felmérésére irányul.

Az írás témájául szolgáló színházi esemény lehet hagyományos prózai, zenés, tánc- vagy mozgásszínházi előadás, beavató színházi program vagy színházi nevelési foglalkozás.

3.forduló (gyakorlati): közös drámajátékos, színjátékos és projektmunka

A közös munka célja a szak elvégzéséhez nélkülözhetetlen együttműködési készség, játékkedv és kreativitás felmérése. Ennek során a felvételizőknek egy adott témában elmélyült kutatómunkát is kell végezniük.

Az egyetemünk szakonként 4 000.- Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kérünk átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:   Név / drámajáték

Befizetési határidő: 2020. február 15.

A gyakorlati felvételi vizsgákról és az ösztöndíjrendszerről további tudnivalók elérhetőek egyetemünk honlapján. A tartalmat folyamatosan frissítjük.

www.szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 350 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Kabódi Anita, E-mail: kabodi.anita@szfe.hu

Drámainstruktor – színjátékos alapképzési, levelező szak 2020

 A képzés célja

Drámainstruktorok elméleti és gyakorlati képzése, akik művészeti intézményekben, a közművelődésben és a közösségi élet színterein képesek dramatikus tevékenységet, valamint színházi illetve bábszínházi munkaformákat is magukban foglaló művészetközvetítő eseményeket tervezni, szervezni és megvalósítani.

A Drámainstruktor – színjátékos specializáció célja a fenti, művészetközvetítői feladatokban való jártasság megszerzése mellett, az előadóművészeti eszköztár célirányos bővítése, továbbfejlesztése.

Alkalmassági és gyakorlati vizsgák: (2020. április 25 – június 19.).

Az egyéni meghallgatás időpontjáról minden jelentkező értesítést kap.

Amennyiben 2020. 04. 20-ig nem kap értesítést, forduljon az egyetem Oktatásszervezési Osztályához. (Kabódi Anita E-mail: kabodi.anita@szfe.hu)

Alkalmassági vizsga: a Felvételi Bizottság a beküldött dokumentumok alapján hozza meg döntését a gyakorlati vizsgán való részvétel lehetőségéről.

A felvételi folyamatban előnyt élveznek azok, akik legalább 2 éves hivatásszerű előadóművészeti, ill. színházi/bábszínházi gyakorlattal rendelkeznek.

Beküldendő dokumentumok

 • szakmai önéletrajz az eddigi művészeti-művészetközvetítői tevékenységek felsorolásával
 • motivációs levél
 • digitális anyag – DVD összeállítás az eddigi fontosabb munkákból, előadásokból
 • érettségi másolat
 • minősítővizsgák igazolása (MASZK) – ha van.

A dokumentumokat 2020. április 2-ig, 3 példányban (DVD 1 példány) kérjük eljuttatni Kabódi Anita részére. Postai cím: SZFE, 1088 Budapest, Vas utca 2/c.

Gyakorlati vizsga: két fordulós – egyrészt a Felvételi Bizottsággal folytatott személyes beszélgetés, amelynek során a jelentkező összegzi szakmai életútját és a képzéssel kapcsolatos elvárásait. A bizottság kiértékeli a jelentkező szakmai múltját bemutató DVD –n látható részleteket és meghatározza a gyakorlati vizsga második fordulójára előkészítendő színészi/bábszínészi feladatokat. A Felvételi Bizottság ezek alapján hozza meg döntését.

A felvételi vizsga tervezett szakaszai:

1.forduló: alkalmassági rész

2.forduló: motivációs beszélgetés (művészetközvetítési, színházi nevelési tapasztalatok és ambíciók) és gyakorlati vizsga (művészi beszéd, improvizáció, tárgyanimáció, ének, mozgás)

 Pontszámítás (Max. 200 pont)

 Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Színjátékos

Befizetési határidő: 2020. február 15.

Kérjük, kísérje figyelemmel az  SzFE honlapját, minden további információt ott közlünk.

A képzés önköltsége: 350 000.- Ft / félév

Kapcsolattartó/szakfelelős: Sziopisz Mária / Dr. Győrei Zsolt, cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 32/A., tel/fax: (1) 411-2919, email: sziopisz.maria@szfe.hu, honlap: http://www.szfe.hu

Részvétel feltétele: Bölcsészettudomány, művészet, művészetközvetítés, pedagógusképzés képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben, illetve főiskolai szintű képzésben szerzett oklevél, illetve bármely tanári szakképzettség.

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: színházi szaknevelő

Jelentkezési határidő 2020. április 10.

A jelentkezés lap letölthető itt!

Jelentkezés módja: honlapról letölthető jelentkezési lapon. Jelentkezés díja: 5000 Ft. Befizetés módja: Banki átutalással az egyetem számlaszámára:10032000-01493270-01110009. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: Név / SzíNe.

Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint fényképes szakmai önéletrajz, max. 2000 leütés terjedelmű motivációs levél, munkáltatói hozzájárulás (amennyiben a munkáltató téríti meg a képzés díját), 2 db igazolványkép.

Egyéb információk: A két féléves, háromszáz tanórás képzés során a hallgatók elsősorban a drámapedagógia, a színházi nevelés, emellett a színháztörténet, a dramaturgia, a színházelmélet területén bővíthetik ismereteiket, s közben olyan kreatív készségeiket is fejleszthetik, mint a színházi szakírás, a művészi beszéd, a színészi játék vagy éppen a rendezés. Az oktatók az egyetemen tanító tanárok közül kerülnek ki, többek közt: Csizmadia Tibor, Győrei Zsolt, Hegedűs D. Géza, Huszti Péter, Karsai György, Kiss Csaba, Nánay István, Ságodi Gabriella; a drámapedagógiai tárgyakat Golden Dániel, Gyombolai Gábor, Keresztúri József, Perényi Balázs, Róbert Júlia és Tóth Miklós tanítják.

A képzést kéthetente pénteken és szombaton tartjuk az Egyetem épületeiben. Két félév sikeres elvégzése, a szakdolgozat megírása és megvédése, valamint a szakmai gyakorlat teljesítése után a hallgatók oklevelet kapnak.

A képzés csak megfelelő számú jelentkező esetén indul!

A felvételi vizsga egyfordulós. A felvételi beszélgetésre a 2020. május 31. és július 3. közötti időszakban kerül sor; ezen a bizottság a jelentkező általános és színházi, drámairodalmi tájékozottságát, illetve motivációit vizsgálja.

Az Egyetem a jelentkezőket 2020. május 15-éig értesíti a konkrét vizsganapról. a megadott e-mail címen.

Amennyiben a jelentkező 2020. május 20-áig nem kapja kézhez az értesítőt, kérjük, hogy forduljon a kapcsolattartóhoz a fent megadott címen.  

Kérjük, kísérje figyelemmel az SZFE honlapját, minden további információt ott közlünk. szfe.hu / Tanulj nálunk / Hogyan készülj a felvételire

A képzés önköltsége: 200 000.- Ft / félév

FILM- ÉS MÉDIA INTÉZET

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A látványtervező művész mesterszakon olyan mozgóképes vizuális szakembereket képzünk, akik tanulmányaik elvégzése után a mozgókép-művészeti kulturális szakma bármely szegmensében el tudnak helyezkedni, a művész- és szórakoztató filmgyártástól a reklámfilmek készítéséig, a televíziózástól a vizuális effektek létrehozásáig, így mind a hazai, mind a nemzetközi filmes-vizuális kommunikációs műhelyek alkotó tagjaivá válhatnak. A 4 féléves mesterszak komplex tervezői feladatok megoldását igénylő vezető tervező művészképzést nyújt, tantárgystruktúrája erősen épít a film- és látványtervezői valamint építész szakok ismeretköreire, magában foglalja az egyetemen folyó képzés nagyobb főtantárgyait (színház- és mozgóképtörténet, színház- és filmesztétika, rendezői ismeretek, dramaturgia, digitális vágás, operatőri ismeretek, színházépítészet, film-látvány, filmtechnika, produceri-gyártási ismeretek), ugyanakkor kiegészül a vizuális oktatás köré szerveződő speciális – gyakorlati és elméleti – tantárgyakkal.

A gyakorlati felvételi vizsgán összesen 99 pont érhető el, mely az írásbeli vizsgafeladatok, a benyújtott portfólió és a szóbeli meghallgatás során elnyert pontszámokból tevődik össze. Tanulmányi pontszámot az egyetem nem számol, a gyakorlati vizsgán elért pontok kétszeres összege adja a felvételi összpontszámot.

I.forduló:

a) Műveltséget és tájékozottságot mérő vizsga, amely a vizuális műfajokban való jártasságot méri fel. Széleskörű művészettörténeti, történelmi ismereteket, illetve színházi és filmes tájékozottságot várunk el a pályázótól. (Teszt jellegű írásbeli, időtartam 2 óra, elérhető pontszám: 0–20 pont)

b) Kreativitást, rajzi készséget, térlátást felmérő vizsga. (Írásbeli, időtartam 3 óra, elérhető pontszám: 0–40 pont.)

Benyújtandó: 10–15 saját vizuális műalkotásból álló (a műfaji keret nincs meghatározva, szabadkézi rajz, önálló tervrajz, digitális műalkotás, fotó, makett, stb.) papíralapú vagy digitális portfólió (jpg, pdf, vagy ppt formátumban).

(Elérhető pontszám: 0–20 pont.)

Tervezett időpontja: 2020. május

II.forduló:

Szóbeli meghallgatás és beszélgetés a felvételi bizottság előtt. A beszélgetés keretében a jelentkező ismerteti addigi szakmai munkásságát és számot ad vizuális improvizációs és prezentációs készségéről is. (Elérhető pontszám: 0–19 pont.)

Tervezett időpontja: 2020. június

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

Kedves felvételizők, 

a rendező MA ra beküldendő film leadási határidejét két hónappal meghosszabbítjuk. Mivel az egész felvételi procedúrát újra kell gondolnunk, további értesítések várhatók, egyelőre csupán szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy semmiről sem késik le, ne forgasson, maradjon otthon, vigyázzon magára – igérjük, hogy nem fog lekésni semmiről!

Enyedi Ildikó osztályvezető


További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A SZFE Filmrendező művész mesterképzési szakára olyan 2019. júniusáig oklevelet szerző diplomások jelentkezhetnek, akik megfelelő filmes képzésben részesültek, és korábban megszerzett elméleti és gyakorlati tapasztalataikra alapozva szeretnék tovább mélyíteni tudásukat.

A 18/2016. EMMI rendelet alapján várjuk a mozgókép alapképzési szak kameraman, film- és televíziórendező szakirányain, a televíziós műsorkészítő alapképzési szakon, továbbá a képalkotás alapképzési szak mozgóképkultúra és média szakirányain végzetteket.

Egyéb diplomák esetén a mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 18 kredit az alábbi területekről:

filmtörténet területéről 6 kredit,

szabad bölcsészet területéről 6 kredit,

média design területéről 6 kredit.

A képzés célja, hogy a hallgatók autonóm alkotókká váljanak, képesek legyenek egyéni, magas színvonalú művészi alkotások létrehozására.

A felvételi vizsga célja az általános és filmes műveltség, filmtörténeti, zenei ismeretek, irodalmi tájékozottság, valamint a rendezői mesterség művészi elsajátításához szükséges legfontosabb képességek felmérése.

 1. április 5-ig a frank.zsuzsanna@szfe címre el kell küldeni egy fényképes szakmai önéletrajzot, egy korábbi, saját készítésű filmet (link formájában), valamint egy, maximum 6 perces rövidfilmet, melynek speciális paraméterei a következők: 
Kérjük, készítsen egy 2-3 perces, de maximum 6 perces szabad műfajú (narratív, dokumentum, experimentális, esszé…) filmet, aminek dramaturgiai értelemben meghatározó, kulcs eleme VALAMI SÁRGA (tárgy, növény, épület stb.). Kérjük, adjon címet alkotásának és jelezze a film műfaját is! A mű készülhet bármilyen technikával, akár telefonnal, illetve készülhet “rip off”, kész, létező mozgó vagy állóképekből szerkesztett etűd is, de mivel mesterszakra jelentkezik, a készítőnek jártasnak kell lennie a filmnyelv alapjaiban.

A felvételi négy – esetenként több részre tagolt – fordulóból áll. Minden forduló után a jelentkezők továbbjutásáról bizottság dönt.

A továbbjutókat az egyetem e-mailben értesíti.

1.FORDULÓ

Azok számára, akik – azon túl, hogy a felvételi követelményeknek megfeleltek – a “belépő” filmmel sikeresen szerepeltek. A felvételi bizottság személyes beszélgetés során felméri a jelentkező általános műveltségét, filmtörténeti ismereteit, olvasottságát, zenei érdeklődését, társművészetek ismeretét, valamint vizsgálja a felvételiző elemzőképességét és kreativitását.

A fordulón sikeresen továbbjutott jelentkezők önállóan elkészítendő filmes feladatot kapnak, melynek ötletét (szinopszis) a 2. fordulóra kell hozniuk.

2.FORDULÓ

a) Prezentáció, védés

Az elkészült, önállóan írt szinopszis, filmterv és/vagy a hozzá készített vizuális anyag bemutatása, a felvételiztető tanárokkal közös szakmai elemzés.

b) Írás

A továbbjutó felvételizőnek az értékelésben megadott szempontok figyelembevételével, vizsgakörülmények között kell megírnia a forgatókönyvét.

c) Értékelés

A felvételizők a felvételiztető tanárokkal közösen, konzultációk során fejlesztik a forgatókönyveket.

A második fordulóban részfeladatok alapján is lehetséges rosta.

3.FORDULÓ

 A Felvételi Bizottság egyénenként értékeli az előző forduló után megírt véglegesített forgatókönyveket.

A jelentkezők a felvételiztető tanárokkal folytatott konzultációkkal készülnek fel a forgatásra az elfogadott forgatókönyvekből, majd önállóan filmet készítenek.

4.FORDULÓ 

Az utolsó forduló hagyományosan olyan vizsgabizottság előtt zajlik, amelynek tagjai az összes leendő oktató. Ebben a körben kell közösen megnézni, majd megvédeni minden felvételizőnek egyenként az elkészített filmjét.

A végleges döntés az összes fordulóban nyújtott teljesítmény alapján történik.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

Kedves Felvételiző!
A Filmoperatőr MA szakra előzetesen beadandó anyag beküldési határidejét egy hónappal meghosszabbítjuk.
Az új határidő 2020. május 5.
Kövessék figyelemmel internetes felületeinket, a későbbiekben pedig a jelentkezéskor megadott e-mail üzeneteiket.

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A képzés célja, hogy a hallgatók a képzés során megszerzett elméleti és gyakorlati tudásuk birtokában autonóm alkotókká váljanak, és képesek legyenek magas szakmai színvonalú művészi alkotások operatőri munkájának elvégzésére.

Felvételi vizsga

A felvételi során vizsgáljuk a felvételiző:

 • jártasságát az alapvető operatőrszakmai ismeretekben
 • kreatív képességeit és alkotói szemléletét
 • művészi elkötelezettségét

2020. április 5-ig a jelentkezőnek a frank.zsuzsanna@szfe.hu címre be kell küldenie az alábbiakat:

– fényképes magyar nyelvű szakmai önéletrajz

– mozgóképes diplomamunka linkje – ennek hiányában 8-10 percnyi saját készítésű mozgóképes bemutatkozó anyag (showreel, videóklip, filmrészlet stb.)

– 15-20 db saját készítésű fotográfia

1.forduló

Személyes beszélgetés a Felvételi Bizottsággal, melynek során a jelentkezőknek elemzőképességükről és kreativitásukról kell bizonyságot tenniük.

Az első fordulót sikeresen teljesítő jelentkezők otthon elkészítendő feladatot kapnak.

2.forduló

a) A kapott feladat alapján készült, saját maguk által írt filmterv bemutatását a Felvételi Bizottsággal való konzultáció követi. A felvételizőknek a filmtervből egy rövidfilm forgatókönyvét kell megírniuk.

b) A Felvételi Bizottság értékeli és a felvételizővel együtt véglegesíti a megírt forgatókönyveket. A továbbjutó felvételizők az elfogadott forgatókönyvekből filmet készítenek.

3.forduló

A felvételiző bemutatja az elkészített filmet, amelyet a Felvételi Bizottság értékel.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2012 óta ötödször indít dokumentumfilm-rendező mesterszakot 2020-ban.

Osztályvezető tanárok: Almási Tamás Kossuth-díjas rendező, egyetemi tanár és Kékesi Attila Balázs Béla-díjas egyetemi docens. A kislétszámú képzés (6-8 hallgató) lehetővé teszi a diákok szakmai és művészi előmenetelének személyre szabott segítését.

A 4 féléves mesterképzés tanári karát meghatározóan aktív és elismert filmkészítők és elméleti szakemberek alkotják. A képzés középpontjában – az egyetem hagyományainak megfelelően – a gyakorlati munka áll. Alapvető cél, hogy az egyre összetettebb feladatok során lépésről lépésre fejlődjön a hallgatók szakmai hozzáértése, szociális érzékenysége és művészi látásmódja. A legrátermettebbek a képzés végére megtalálják egyéni kifejezés- módjukat.

A képzés színvonalát emelik a vetítésekkel egybekötött alkotói kurzusok, amelyeken nemzetközileg is ismert és elismert rendezők beszélnek tapasztalataikról, egyéni módszereikről. A terepmunkák során a DocNomads – angol nyelvű nemzetközi program – hallgatóival együtt készítenek filmeket. Az együttműködés az oktatás más területeire is kiterjed.

A végzett hallgatók alkalmasak lesznek a hazai, illetve nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódva igényes dokumentumfilmek létrehozására, megszerzett tudásuk képessé teszi őket a filmes, televíziós és egyéb mozgóképes területeken minőségi munkák elvégzésére, illetve a mozgókép kultúra oktatására és terjesztésére.

Végzett hallgatóink közül többen jelentős hazai és nemzetközi fesztivál sikereket értek el. Diplomájuk megszerzése után sokan az SZFE Doktori Iskolájában folytatják tanulmányaikat.

A képzés tágra nyitja kapuit az érdeklődők előtt, amelyre bármely BA végzettséggel lehet jelentkezni – ugyanakkor a felvételi folyamat során a jelentkezőknek bizonyítaniuk kell középszintű filmes felkészültségüket és a pálya iránti elhivatottságukat.

A felvett hallgatók becsatlakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem vérkeringésébe és aktív tagjává válnak a filmes, színházi és televíziós alkotóközösségnek.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A cél olyan sokoldalú televíziós szakemberek képzése, akik korszerű társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági és vizuális ismereteiknek köszönhetően a televíziós műsorok elkészítésének valamennyi munkafázisához (a kezdeti elképzeléstől, szerkesztésen, képi megvalósításon át a rendezésig) értenek.

A felvételi vizsgán a jelöltnek meggyőzően bizonyítania kell társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági, irodalmi, történelmi, tudományos, művészeti (különösképpen képzőművészet, film) érdeklődését, tájékozottságát, vizuális felkészültségét.

A készségek közül pedig elsősorban az írás-, beszéd- és vitakészséget, kapcsolatteremtő képességet, elemző, lényeglátásra való törekvést, emberi érzékenységet, kíváncsiságot vizsgáljuk.

Az 1. fordulóban megírandó teszt az alapműveltségen túl méri az olvasottságot, tájékozottságot a közéleti kérdésektől a történelmi, irodalmi, zenei, film- és tv-történeti ismeretekig.

A 2. forduló egyrészt a kreativitás felmérésére irányul, másrészt a jelentkező kamera előtti szerepléséből áll (magyarul, illetve az általa választott idegen nyelven), bizonyítva ezzel rátermettségét, verbális képességét, beszéde és orgánuma alkalmasságát, valamint idegen nyelvi ismereteit.

A 3. fordulóba jutott jelentkezők filmet készítenek, illetve a felvételi bizottsággal folytatott személyes beszélgetés során bizonyítják alkalmasságukat.

A fordulók között otthon elvégzendő feladatok is lesznek, melyeket a felvételizőknek magukkal kell hozniuk a következő alkalomra.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 800 000.- Ft / félév

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 9-éig az alább ismertetett módon a nemzetközi honlapon, 2020. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre! A nem magyar állampolgárok számára elegendő a nemzetközi jelentkezés. Magyar állampolgároknak a  szakon az önköltség összegén kívül 499 000.- Ft idegen nyelvi képzési hozzájárulást is fizetniük kell.

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS  HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 9.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.docnomads.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A „DocNomads” Dokumentumfilm-rendező művész mesterszak angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA – képzés.

A szakra a jelentkezés az Európai Közösség Erasmus Mundus képzéseket felügyelő Ügynöksége (EACEA) által jóváhagyott módon és feltételekkel történik, elektronikusan. A képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki a fenti felvételi eljárást is sikerrel teljesítette.

A jelentkezés feltételei: BA diploma, angol nyelvvizsga bizonyítvány, a jelentkező által korábban készített film max. 9 perces részlete és egy új, 3 perces film ” Látok, hallok, filmezek” címmel, valamint a honlapon található jelentkezési lap kitöltése. Az elkészített filmeket elektronikusan kell feltölteni: www.docnomads.eu

Csatolandó dokumentumok:

– a korábban megszerzett diploma angol nyelvre fordított és a kibocsátó egyetem által hitelesített másolata,
– a nyelvvizsga bizonyítvány másolata,
– elektronikus jelentkezési lap (www.docnomads.eu),
– motivációs levél,
– szakmai önéletrajz,
– digitális fotó,
– útlevél-másolat,

– lakcím-igazolás

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet három egyetem (a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a portugál Universidade Lusofona és a belga LUCA School of Arts – Brussels) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet a portugál, a másodikat a magyar, a harmadikat a belga egyetemen töltik, a negyedik félévet a három intézmény valamelyikében. A képzés végén a hallgatók hármas vagy közös diplomát kapnak.

A hallgatók Erasmus Mundus ösztöndíjra pályázhatnak, mely fedezi a teljes tandíjat és a megélhetési költségek jelentős részét.

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 21-éig az alább ismertetett módon a nemzetközi honlapon, 2019. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre! A nem magyar állampolgárok számára elegendő a nemzetközi jelentkezés.Magyar állampolgároknak a  szakon az önköltség összegén kívül 499 000.- Ft idegen nyelvi képzési hozzájárulást is fizetniük kell.

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 21.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.viewfinder-ma.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A “Viewfinder” Filmoperatőr művész mesterszak (MSZKFLO) – angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA képzés.

Bemenetként elfogadott BA diplomák: mozgókép alapképzési szak kameraman szakiránya, kameraman alapképzési szak, fotográfia alapképzési szak, valamint külföldi képzési rendszerek szerinti általános filmkészítési alapképzési szak(ok) (operatőri specializációval). A mesterképzésre elfogadható más BA-diploma is, amennyiben a jelentkező már kreditet szerzett operatőrként, ill. igazolható szakmai tapasztalatot szerzett operatőri stáb tagjaként.

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet három egyetem (a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a National Film School at the Institute of Art, Design and Technology, Dun Laoghaire,Dublin, Ireland  és a Baltic Film, Media, Arts and Communication School of Tallin University, Estonia) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet az ír, a másodikat a magyar, a harmadikat az észt egyetemen töltik, a negyedik félévet a három intézmény valamelyikében. A képzés végén a hallgatók hármas diplomát kapnak.

A 2020/ 2021-es TANÉV ŐSZI FÉLÉVÉBEN INDULÓ KÉPZÉSEINK

SZÍNHÁZMŰVÉSZETI INTÉZET

További információ, kérdések:  Kabódi Anita     E-mail:   kabodi.anita@szfe.hu

A fizikai színház a testbeszéd hangsúlyozásával a formai és stílusbeli határok lebontására törekszik. Önálló fogalmazásmóddal hoz létre új értéket. Alkotói folyamatában nem válnak el a színészi, mozgásművészeti, színházrendezői és koreográfusi képességek, ezért valamennyi terület képzése egyformán hangsúlyos.

A felvételre jelentkezőknek készíteniük kell egy bemutatkozó táncos videót, amely 1 percnél nem lehet hosszabb, műfaja kötetlen. Az elkészült videó megosztási linkjét és egy kézzel írott önéletrajz elektronikus másolatát (pdf) 2020 február 15-ig kell beküldeni a kabodi.anita@szfe.hu email címre. A pdf fájlnévnek tartalmaznia kell a jelentkező nevét és születési évét. A videó feltöltésére bármely videómegosztó használható.

A felvételi vizsga három fordulós. Az utolsó fordulót több napos közös munka előzi meg.

Első forduló: A megírandó műveltségi teszt egyik felében a jelentkezőknek számot kell adni általános tájékozottságukról, ismereteikről az irodalom, a képzőművészet, a zene, a filmművészet, a színházművészet és a táncművészet terén. A felvételi teszt másik felében egy előre megadott drámát kell elemezniük.

Második forduló: A személyes találkozás során részben a teszt értékelése, részben újabb kreatív feladatok megoldása vár a pályázókra.

Erre a fordulóra minden jelentkezőnek tudnia kell a megadott monológokat

1.ÖRKÉNY ISTVÁN: EGYPERCESEK

1 db szabadon választott novella.

 2.SZABAD SZÖVEG

Szabadon választott tetszőleges műfajú szöveg.

 3.SZÁLINGER BALÁZS: KALEVALA

Lányoknak

A lány panasza (15.-dik oldal)

(A színdarab megtalálható szinhaz.net, drámamelléklet 2008, szept.2.)

Fiúknak

Lemminkejnen monológja (18.-dik oldal)

(A színdarab megtalálható szinhaz.net, drámamelléklet 2008, szept.2.)

 4.TÉREY JÁNOS: HAGEN, AVAGY A GYŰLÖLETBESZÉD

Lányoknak

Brünnhilde monológja 8. jelenet. (13. oldal)

(A színdarab megtalálható http://old.szinhaz.net/pdf/drama/2004_04_drama.pdf

Fiúknak

Gunther monológja 7. jelenet (6. oldal)

(A színdarab megtalálható http://old.szinhaz.net/pdf/drama/2004_04_drama.pdf

TOVÁBBÁ

– 5 szabadon választott verset és

-5 szabadon választott prózai részletet,

-5 dalt,

– És fel kell készülniük 2 darab 2-3 perces otthon elkészített koreográfiával: egy kortárs, komolyzenei műre, valamint egy szabadon választott zenei műre.

Harmadik forduló: A  jelentkezők egy intenzív, többnapos együttélésen vesznek részt a későbbi oktatók vezetésével.
A felvételi vizsgákat, az egyetem  2020.április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli konkrét vizsganapról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címen értesít. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17.-ig nem kapja kézhez az értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Kabódi Anitához  a kabodi.anita@szfe.hu címen.

Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Fizikai színházi koreográfus

Befizetési határidő:  2020. február 15.

A felvételi vizsgákról további tudnivalók az Egyetem honlapján érhetők el, ahol a tartalom folyamatosan frissül.

www.szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire;

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Őszné Matkó Andrea,  E-mail: matko.andrea@szfe.hu

A prózai színész képzés célja olyan színművészek felkészítése, akik az elsajátított elméleti ismeretek és komplex gyakorlati készségek birtokában alkalmasak a hazai színházi műhelyekben, a filmes, televíziós és rádiós produkciókban, illetve filmszinkronizálási feladatokban magas szintű színművészeti tevékenység folytatására. Felkészültségük alapján kellő mélységű elméleti ismerettel és gyakorlati készséggel rendelkeznek tanulmányaik doktori képzésben történő folytatásához.

A felvételi vizsga három fordulós. A jelentkezőknek az első fordulóra fel kell készülnie:

 • legalább 10, különböző szerzőtől szabadon választott, eltérő hangulatú vers (lírai, drámai, vidám stb.)
 • 5 színdarabrészlet (monológ)
 • 5 dal (népdal, kuplé, sanzon, operett, musical, stb.)
 • lehetőség van rövid, maximum 1 perces bemutatkozó video beküldésére, amely 1 percnél nem lehet hosszabb, műfaja kötetlen.

A video linkjét  február 15-ig lehet beküldeni a matko.andrea@szfe.hu email címre. Később beérkezett kisfilmeket nem foadunk el!

Bármely videomegosztó használható.

A felvételi vizsgák során saját hangszeren kísérheti önmagát, vagy zenei alap használható.  A második fordulótól korrepetitor áll a rendelkezésére, ezért hangnemhelyes kotta is hozható.

A teljesítendő feladatok miatt kényelmes ruházat javasolt.

Rátermettségét, felkészültségét a vizsgabizottság előtt színpadi szerepléssel kell bizonyítania. A végső elbírálást részvizsgák előzik meg: ének-zenei meghallgatás, a beszéd és orgánum alkalmasságának elbírálása, a fizikai adottságok, a mozgás- és tánckészség megítélése, valamint személyes beszélgetés az általános műveltség, az irodalmi, művészeti tájékozottság megismerésére.

A felvételi vizsgákat, az egyetem  2020.április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli konkrét vizsganapról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címen értesít. Amennyiben a jelentkező 2019. április 17.-ig nem kapja kézhez az értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Őszné Matkó Andreához a matko.andrea@szfe.hu címen.

Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Színművész

Befiztési határidő: 2020. február 15.

Kérjük, kísérje figyelemmel az  SzFE honlapját, minden további információt ott közlünk.

szfe.hu / Tanulj nálunk / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

„PuppeTry” Bábművész MA képzés (angol nyelven) (Nappali)

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 20-áig az alább ismertetett módon, a nemzetközi honlapon, 2020. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre!

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 20.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.ma-puppetry.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A „PuppeTry” bábművész mesterszak angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA – képzés.

A szakra a jelentkezés az Európai Közösség Erasmus Mundus képzéseket felügyelő Ügynöksége (EACEA) által jóváhagyott módon és feltételekkel történik, elektronikusan. A képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki a fenti felvételi eljárást is sikerrel teljesítette.

A jelentkezés feltételei: BA diploma, angol nyelvvizsga bizonyítvány és a honlapon található jelentkezési lap kitöltése. (www.ma-puppetry.eu )

Csatolandó dokumentumok:

 • Állampolgárság igazolása (útlevél másolat fényképpel)
 • A korábban megszerzett egyetemi diploma és a tanulmányi eredmények átiratának eredeti és a kibocsátó egyetem által hitelesített másolata angol nyelven
 • Önéletrajz
 • Művészi portfólió (lehetőleg egy PDF fájl, beleértve szövegeket, fényképeket és linkeket; kérjük, ne töltsön fel teljes videókat!)
 • Motivációs levél, amely tartalmazza a szakma jövőképét is (legfeljebb 2 A4-es oldal)
 • Két ajánlólevél két tiszteletre méltó akadémiai vagy művészeti szakembertől angol nyelven. Az egyik ajánlólevél szerzőjének professzionális bábosnak vagy tiszteletbeli bábintézetnek kell lennie.

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet négy egyetem (a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem, a pozsonyi Academy of Performing Arts, a prágai Academy of Performing Arts és a białystoki Aleksander Zelwerowicz National Academy of Dramatic Art in Warsaw, Branch Campus in Białystok) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet a magyar, a másodikat a cseh, a harmadikat a lengyel, nyári kurzust a szlovák egyetemen töltik, valamint a negyedik félévet a négy intézmény valamelyikében. A nemzetközi PuppeTry EMJMD képzést sikeresen elvégző hallgatóknak a fent említett intézmények közös diplomát adnak ki.

A hallgatók Erasmus Mundus ösztöndíjra pályázhatnak, mely fedezi a teljes önköltséget és a megélhetési költségek jelentős részét.

ELMÉLETI ÉS MŰVÉSZETKÖZVETÍTŐ INTÉZET

További információ, kérdések: Kabódi Anita, e-mail: kabodi.anita@szfe.hu

A képzés célja: A drámainstruktor művészeti szervezetekben, a közművelődésben és a közösségi élet színterein dramatikus tevékenységet, illetve színházi munkaformákat is magukban foglaló eseményeket tervező, szervező és megvalósító művészetközvetítő szakember.

Magyarországon a színházi nevelés hagyománya rendkívül gazdag, gyakorlata nemzetközi összevetésben is kiemelkedően sokszínű. Az utóbbi években a terület iránti érdeklődés robbanásszerűen nőtt, a kőszínházi és független alkotói körökben egyaránt a szakmai elhivatottság egyfajta mércéjévé vált a színházi formákat használó, meghatározott nevelési célokat (pl. egyéni készségfejlesztést, közösségi problémák csoportos feldolgozását, művészeti alkotások értő befogadását) követő tevékenység.

A gyakorlatorientált képzésre társadalmi érzékenységgel bíró, kiemelkedő kommunikációs készségű, a közös gondolkodás és alkotás iránt nyitott fiatalok jelentkezését várjuk.

Saját vizsgák:

A felvételi vizsga három fordulóból áll, amelyekre előreláthatóan 2020. április 27. és június 19. között kerül sor.

Az egyes fordulók időpontjai az intézmény honlapján lesznek elérhetőek, illetve minden jelentkező személyre szóló értesítést kap.

Amennyiben 2020.04.17-ig nem kap értesítést, forduljon az egyetem Oktatásszervezési Osztályához (Kabódi Anita, e-mail: kabodi.anita@szfe.hu).

1.forduló (írásbeli): műveltségi teszt és kreatív írásbeli feladatok megoldása

A műveltségi teszt a felvételiző művészeti, kulturális, történelmi és társadalmi tájékozottságát méri fel, a kreatív rész az önkifejezést, a fantáziát és az interpretációs képességet vizsgálja.

2.forduló (szóbeli): egy szabadon választott színházi eseményről szóló 3–5 oldalas leírás elkészítése, majd ismertetése a felvételi bizottság tagjaival személyes beszélgetés keretében.

A személyes beszélgetés a beadott írás alapján a jelölt színházi gondolkodásának, szakmai érdeklődésének és kommunikációs készségének felmérésére irányul.

Az írás témájául szolgáló színházi esemény lehet hagyományos prózai, zenés, tánc- vagy mozgásszínházi előadás, beavató színházi program vagy színházi nevelési foglalkozás.

3.forduló (gyakorlati): közös drámajátékos, színjátékos és projektmunka

A közös munka célja a szak elvégzéséhez nélkülözhetetlen együttműködési készség, játékkedv és kreativitás felmérése. Ennek során a felvételizőknek egy adott témában elmélyült kutatómunkát is kell végezniük.

Az egyetemünk szakonként 4 000.- Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kérünk átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:   Név / drámajáték

Befizetési határidő: 2020. február 15.

A gyakorlati felvételi vizsgákról és az ösztöndíjrendszerről további tudnivalók elérhetőek egyetemünk honlapján. A tartalmat folyamatosan frissítjük.

www.szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 350 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Kabódi Anita, E-mail: kabodi.anita@szfe.hu

Drámainstruktor – színjátékos alapképzési, levelező szak 2020

 A képzés célja

Drámainstruktorok elméleti és gyakorlati képzése, akik művészeti intézményekben, a közművelődésben és a közösségi élet színterein képesek dramatikus tevékenységet, valamint színházi illetve bábszínházi munkaformákat is magukban foglaló művészetközvetítő eseményeket tervezni, szervezni és megvalósítani.

A Drámainstruktor – színjátékos specializáció célja a fenti, művészetközvetítői feladatokban való jártasság megszerzése mellett, az előadóművészeti eszköztár célirányos bővítése, továbbfejlesztése.

Alkalmassági és gyakorlati vizsgák: (2020. április 25 – június 19.).

Az egyéni meghallgatás időpontjáról minden jelentkező értesítést kap.

Amennyiben 2020. 04. 20-ig nem kap értesítést, forduljon az egyetem Oktatásszervezési Osztályához. (Kabódi Anita E-mail: kabodi.anita@szfe.hu)

Alkalmassági vizsga: a Felvételi Bizottság a beküldött dokumentumok alapján hozza meg döntését a gyakorlati vizsgán való részvétel lehetőségéről.

A felvételi folyamatban előnyt élveznek azok, akik legalább 2 éves hivatásszerű előadóművészeti, ill. színházi/bábszínházi gyakorlattal rendelkeznek.

Beküldendő dokumentumok

 • szakmai önéletrajz az eddigi művészeti-művészetközvetítői tevékenységek felsorolásával
 • motivációs levél
 • digitális anyag – DVD összeállítás az eddigi fontosabb munkákból, előadásokból
 • érettségi másolat
 • minősítővizsgák igazolása (MASZK) – ha van.

A dokumentumokat 2020. április 2-ig, 3 példányban (DVD 1 példány) kérjük eljuttatni Kabódi Anita részére. Postai cím: SZFE, 1088 Budapest, Vas utca 2/c.

Gyakorlati vizsga: két fordulós – egyrészt a Felvételi Bizottsággal folytatott személyes beszélgetés, amelynek során a jelentkező összegzi szakmai életútját és a képzéssel kapcsolatos elvárásait. A bizottság kiértékeli a jelentkező szakmai múltját bemutató DVD –n látható részleteket és meghatározza a gyakorlati vizsga második fordulójára előkészítendő színészi/bábszínészi feladatokat. A Felvételi Bizottság ezek alapján hozza meg döntését.

A felvételi vizsga tervezett szakaszai:

1.forduló: alkalmassági rész

2.forduló: motivációs beszélgetés (művészetközvetítési, színházi nevelési tapasztalatok és ambíciók) és gyakorlati vizsga (művészi beszéd, improvizáció, tárgyanimáció, ének, mozgás)

 Pontszámítás (Max. 200 pont)

 Az egyetem szakonként 4 000 Ft, azaz négyezer forint felvételi vizsgadíjat szed, melyet a 10032000-01493270-01110009 számú számlára kell átutalni.
A közlemény rovatba kérjük beírni:  Jelentkező neve /Színjátékos

Befizetési határidő: 2020. február 15.

Kérjük, kísérje figyelemmel az  SzFE honlapját, minden további információt ott közlünk.

A képzés önköltsége: 350 000.- Ft / félév

Kapcsolattartó/szakfelelős: Sziopisz Mária / Dr. Győrei Zsolt, cím: 1088 Budapest, Szentkirályi u. 32/A., tel/fax: (1) 411-2919, email: sziopisz.maria@szfe.hu, honlap: http://www.szfe.hu

Részvétel feltétele: Bölcsészettudomány, művészet, művészetközvetítés, pedagógusképzés képzési területek valamelyikén legalább alapképzésben, illetve főiskolai szintű képzésben szerzett oklevél, illetve bármely tanári szakképzettség.

Szakirányú továbbképzésben megszerezhető szakképzettség neve: színházi szaknevelő

Jelentkezési határidő 2020. április 10.

A jelentkezés lap letölthető itt!

Jelentkezés módja: honlapról letölthető jelentkezési lapon. Jelentkezés díja: 5000 Ft. Befizetés módja: Banki átutalással az egyetem számlaszámára:10032000-01493270-01110009. A közlemény rovatba kérjük feltüntetni: Név / SzíNe.

Csatolandó dokumentumok: oklevélmásolat, valamint fényképes szakmai önéletrajz, max. 2000 leütés terjedelmű motivációs levél, munkáltatói hozzájárulás (amennyiben a munkáltató téríti meg a képzés díját), 2 db igazolványkép.

Egyéb információk: A két féléves, háromszáz tanórás képzés során a hallgatók elsősorban a drámapedagógia, a színházi nevelés, emellett a színháztörténet, a dramaturgia, a színházelmélet területén bővíthetik ismereteiket, s közben olyan kreatív készségeiket is fejleszthetik, mint a színházi szakírás, a művészi beszéd, a színészi játék vagy éppen a rendezés. Az oktatók az egyetemen tanító tanárok közül kerülnek ki, többek közt: Csizmadia Tibor, Győrei Zsolt, Hegedűs D. Géza, Huszti Péter, Karsai György, Kiss Csaba, Nánay István, Ságodi Gabriella; a drámapedagógiai tárgyakat Golden Dániel, Gyombolai Gábor, Keresztúri József, Perényi Balázs, Róbert Júlia és Tóth Miklós tanítják.

A képzést kéthetente pénteken és szombaton tartjuk az Egyetem épületeiben. Két félév sikeres elvégzése, a szakdolgozat megírása és megvédése, valamint a szakmai gyakorlat teljesítése után a hallgatók oklevelet kapnak.

A képzés csak megfelelő számú jelentkező esetén indul!

A felvételi vizsga egyfordulós. A felvételi beszélgetésre a 2020. május 31. és július 3. közötti időszakban kerül sor; ezen a bizottság a jelentkező általános és színházi, drámairodalmi tájékozottságát, illetve motivációit vizsgálja.

Az Egyetem a jelentkezőket 2020. május 15-éig értesíti a konkrét vizsganapról. a megadott e-mail címen.

Amennyiben a jelentkező 2020. május 20-áig nem kapja kézhez az értesítőt, kérjük, hogy forduljon a kapcsolattartóhoz a fent megadott címen.  

Kérjük, kísérje figyelemmel az SZFE honlapját, minden további információt ott közlünk. szfe.hu / Tanulj nálunk / Hogyan készülj a felvételire

A képzés önköltsége: 200 000.- Ft / félév

FILM- ÉS MÉDIA INTÉZET

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A látványtervező művész mesterszakon olyan mozgóképes vizuális szakembereket képzünk, akik tanulmányaik elvégzése után a mozgókép-művészeti kulturális szakma bármely szegmensében el tudnak helyezkedni, a művész- és szórakoztató filmgyártástól a reklámfilmek készítéséig, a televíziózástól a vizuális effektek létrehozásáig, így mind a hazai, mind a nemzetközi filmes-vizuális kommunikációs műhelyek alkotó tagjaivá válhatnak. A 4 féléves mesterszak komplex tervezői feladatok megoldását igénylő vezető tervező művészképzést nyújt, tantárgystruktúrája erősen épít a film- és látványtervezői valamint építész szakok ismeretköreire, magában foglalja az egyetemen folyó képzés nagyobb főtantárgyait (színház- és mozgóképtörténet, színház- és filmesztétika, rendezői ismeretek, dramaturgia, digitális vágás, operatőri ismeretek, színházépítészet, film-látvány, filmtechnika, produceri-gyártási ismeretek), ugyanakkor kiegészül a vizuális oktatás köré szerveződő speciális – gyakorlati és elméleti – tantárgyakkal.

A gyakorlati felvételi vizsgán összesen 99 pont érhető el, mely az írásbeli vizsgafeladatok, a benyújtott portfólió és a szóbeli meghallgatás során elnyert pontszámokból tevődik össze. Tanulmányi pontszámot az egyetem nem számol, a gyakorlati vizsgán elért pontok kétszeres összege adja a felvételi összpontszámot.

I.forduló:

a) Műveltséget és tájékozottságot mérő vizsga, amely a vizuális műfajokban való jártasságot méri fel. Széleskörű művészettörténeti, történelmi ismereteket, illetve színházi és filmes tájékozottságot várunk el a pályázótól. (Teszt jellegű írásbeli, időtartam 2 óra, elérhető pontszám: 0–20 pont)

b) Kreativitást, rajzi készséget, térlátást felmérő vizsga. (Írásbeli, időtartam 3 óra, elérhető pontszám: 0–40 pont.)

Benyújtandó: 10–15 saját vizuális műalkotásból álló (a műfaji keret nincs meghatározva, szabadkézi rajz, önálló tervrajz, digitális műalkotás, fotó, makett, stb.) papíralapú vagy digitális portfólió (jpg, pdf, vagy ppt formátumban).

(Elérhető pontszám: 0–20 pont.)

Tervezett időpontja: 2020. május

II.forduló:

Szóbeli meghallgatás és beszélgetés a felvételi bizottság előtt. A beszélgetés keretében a jelentkező ismerteti addigi szakmai munkásságát és számot ad vizuális improvizációs és prezentációs készségéről is. (Elérhető pontszám: 0–19 pont.)

Tervezett időpontja: 2020. június

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

Kedves felvételizők, 

a rendező MA ra beküldendő film leadási határidejét két hónappal meghosszabbítjuk. Mivel az egész felvételi procedúrát újra kell gondolnunk, további értesítések várhatók, egyelőre csupán szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy semmiről sem késik le, ne forgasson, maradjon otthon, vigyázzon magára – igérjük, hogy nem fog lekésni semmiről!

Enyedi Ildikó osztályvezető


További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A SZFE Filmrendező művész mesterképzési szakára olyan 2019. júniusáig oklevelet szerző diplomások jelentkezhetnek, akik megfelelő filmes képzésben részesültek, és korábban megszerzett elméleti és gyakorlati tapasztalataikra alapozva szeretnék tovább mélyíteni tudásukat.

A 18/2016. EMMI rendelet alapján várjuk a mozgókép alapképzési szak kameraman, film- és televíziórendező szakirányain, a televíziós műsorkészítő alapképzési szakon, továbbá a képalkotás alapképzési szak mozgóképkultúra és média szakirányain végzetteket.

Egyéb diplomák esetén a mesterképzésbe való belépéshez szükséges minimális kreditek száma 18 kredit az alábbi területekről:

filmtörténet területéről 6 kredit,

szabad bölcsészet területéről 6 kredit,

média design területéről 6 kredit.

A képzés célja, hogy a hallgatók autonóm alkotókká váljanak, képesek legyenek egyéni, magas színvonalú művészi alkotások létrehozására.

A felvételi vizsga célja az általános és filmes műveltség, filmtörténeti, zenei ismeretek, irodalmi tájékozottság, valamint a rendezői mesterség művészi elsajátításához szükséges legfontosabb képességek felmérése.

 1. április 5-ig a frank.zsuzsanna@szfe címre el kell küldeni egy fényképes szakmai önéletrajzot, egy korábbi, saját készítésű filmet (link formájában), valamint egy, maximum 6 perces rövidfilmet, melynek speciális paraméterei a következők: 
Kérjük, készítsen egy 2-3 perces, de maximum 6 perces szabad műfajú (narratív, dokumentum, experimentális, esszé…) filmet, aminek dramaturgiai értelemben meghatározó, kulcs eleme VALAMI SÁRGA (tárgy, növény, épület stb.). Kérjük, adjon címet alkotásának és jelezze a film műfaját is! A mű készülhet bármilyen technikával, akár telefonnal, illetve készülhet “rip off”, kész, létező mozgó vagy állóképekből szerkesztett etűd is, de mivel mesterszakra jelentkezik, a készítőnek jártasnak kell lennie a filmnyelv alapjaiban.

A felvételi négy – esetenként több részre tagolt – fordulóból áll. Minden forduló után a jelentkezők továbbjutásáról bizottság dönt.

A továbbjutókat az egyetem e-mailben értesíti.

1.FORDULÓ

Azok számára, akik – azon túl, hogy a felvételi követelményeknek megfeleltek – a “belépő” filmmel sikeresen szerepeltek. A felvételi bizottság személyes beszélgetés során felméri a jelentkező általános műveltségét, filmtörténeti ismereteit, olvasottságát, zenei érdeklődését, társművészetek ismeretét, valamint vizsgálja a felvételiző elemzőképességét és kreativitását.

A fordulón sikeresen továbbjutott jelentkezők önállóan elkészítendő filmes feladatot kapnak, melynek ötletét (szinopszis) a 2. fordulóra kell hozniuk.

2.FORDULÓ

a) Prezentáció, védés

Az elkészült, önállóan írt szinopszis, filmterv és/vagy a hozzá készített vizuális anyag bemutatása, a felvételiztető tanárokkal közös szakmai elemzés.

b) Írás

A továbbjutó felvételizőnek az értékelésben megadott szempontok figyelembevételével, vizsgakörülmények között kell megírnia a forgatókönyvét.

c) Értékelés

A felvételizők a felvételiztető tanárokkal közösen, konzultációk során fejlesztik a forgatókönyveket.

A második fordulóban részfeladatok alapján is lehetséges rosta.

3.FORDULÓ

 A Felvételi Bizottság egyénenként értékeli az előző forduló után megírt véglegesített forgatókönyveket.

A jelentkezők a felvételiztető tanárokkal folytatott konzultációkkal készülnek fel a forgatásra az elfogadott forgatókönyvekből, majd önállóan filmet készítenek.

4.FORDULÓ 

Az utolsó forduló hagyományosan olyan vizsgabizottság előtt zajlik, amelynek tagjai az összes leendő oktató. Ebben a körben kell közösen megnézni, majd megvédeni minden felvételizőnek egyenként az elkészített filmjét.

A végleges döntés az összes fordulóban nyújtott teljesítmény alapján történik.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

Az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

Kedves Felvételiző!
A Filmoperatőr MA szakra előzetesen beadandó anyag beküldési határidejét egy hónappal meghosszabbítjuk.
Az új határidő 2020. május 5.
Kövessék figyelemmel internetes felületeinket, a későbbiekben pedig a jelentkezéskor megadott e-mail üzeneteiket.

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A képzés célja, hogy a hallgatók a képzés során megszerzett elméleti és gyakorlati tudásuk birtokában autonóm alkotókká váljanak, és képesek legyenek magas szakmai színvonalú művészi alkotások operatőri munkájának elvégzésére.

Felvételi vizsga

A felvételi során vizsgáljuk a felvételiző:

 • jártasságát az alapvető operatőrszakmai ismeretekben
 • kreatív képességeit és alkotói szemléletét
 • művészi elkötelezettségét

2020. április 5-ig a jelentkezőnek a frank.zsuzsanna@szfe.hu címre be kell küldenie az alábbiakat:

– fényképes magyar nyelvű szakmai önéletrajz

– mozgóképes diplomamunka linkje – ennek hiányában 8-10 percnyi saját készítésű mozgóképes bemutatkozó anyag (showreel, videóklip, filmrészlet stb.)

– 15-20 db saját készítésű fotográfia

1.forduló

Személyes beszélgetés a Felvételi Bizottsággal, melynek során a jelentkezőknek elemzőképességükről és kreativitásukról kell bizonyságot tenniük.

Az első fordulót sikeresen teljesítő jelentkezők otthon elkészítendő feladatot kapnak.

2.forduló

a) A kapott feladat alapján készült, saját maguk által írt filmterv bemutatását a Felvételi Bizottsággal való konzultáció követi. A felvételizőknek a filmtervből egy rövidfilm forgatókönyvét kell megírniuk.

b) A Felvételi Bizottság értékeli és a felvételizővel együtt véglegesíti a megírt forgatókönyveket. A továbbjutó felvételizők az elfogadott forgatókönyvekből filmet készítenek.

3.forduló

A felvételiző bemutatja az elkészített filmet, amelyet a Felvételi Bizottság értékel.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A Színház- és Filmművészeti Egyetem 2012 óta ötödször indít dokumentumfilm-rendező mesterszakot 2020-ban.

Osztályvezető tanárok: Almási Tamás Kossuth-díjas rendező, egyetemi tanár és Kékesi Attila Balázs Béla-díjas egyetemi docens. A kislétszámú képzés (6-8 hallgató) lehetővé teszi a diákok szakmai és művészi előmenetelének személyre szabott segítését.

A 4 féléves mesterképzés tanári karát meghatározóan aktív és elismert filmkészítők és elméleti szakemberek alkotják. A képzés középpontjában – az egyetem hagyományainak megfelelően – a gyakorlati munka áll. Alapvető cél, hogy az egyre összetettebb feladatok során lépésről lépésre fejlődjön a hallgatók szakmai hozzáértése, szociális érzékenysége és művészi látásmódja. A legrátermettebbek a képzés végére megtalálják egyéni kifejezés- módjukat.

A képzés színvonalát emelik a vetítésekkel egybekötött alkotói kurzusok, amelyeken nemzetközileg is ismert és elismert rendezők beszélnek tapasztalataikról, egyéni módszereikről. A terepmunkák során a DocNomads – angol nyelvű nemzetközi program – hallgatóival együtt készítenek filmeket. Az együttműködés az oktatás más területeire is kiterjed.

A végzett hallgatók alkalmasak lesznek a hazai, illetve nemzetközi vérkeringésbe bekapcsolódva igényes dokumentumfilmek létrehozására, megszerzett tudásuk képessé teszi őket a filmes, televíziós és egyéb mozgóképes területeken minőségi munkák elvégzésére, illetve a mozgókép kultúra oktatására és terjesztésére.

Végzett hallgatóink közül többen jelentős hazai és nemzetközi fesztivál sikereket értek el. Diplomájuk megszerzése után sokan az SZFE Doktori Iskolájában folytatják tanulmányaikat.

A képzés tágra nyitja kapuit az érdeklődők előtt, amelyre bármely BA végzettséggel lehet jelentkezni – ugyanakkor a felvételi folyamat során a jelentkezőknek bizonyítaniuk kell középszintű filmes felkészültségüket és a pálya iránti elhivatottságukat.

A felvett hallgatók becsatlakoznak a Színház- és Filmművészeti Egyetem vérkeringésébe és aktív tagjává válnak a filmes, színházi és televíziós alkotóközösségnek.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 950 000.- Ft / félév

További információ, kérdések: Frank Zsuzsanna, e-mail: frank.zsuzsanna@szfe.hu

A cél olyan sokoldalú televíziós szakemberek képzése, akik korszerű társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági és vizuális ismereteiknek köszönhetően a televíziós műsorok elkészítésének valamennyi munkafázisához (a kezdeti elképzeléstől, szerkesztésen, képi megvalósításon át a rendezésig) értenek.

A felvételi vizsgán a jelöltnek meggyőzően bizonyítania kell társadalomtudományi, közéleti, kulturális, gazdasági, irodalmi, történelmi, tudományos, művészeti (különösképpen képzőművészet, film) érdeklődését, tájékozottságát, vizuális felkészültségét.

A készségek közül pedig elsősorban az írás-, beszéd- és vitakészséget, kapcsolatteremtő képességet, elemző, lényeglátásra való törekvést, emberi érzékenységet, kíváncsiságot vizsgáljuk.

Az 1. fordulóban megírandó teszt az alapműveltségen túl méri az olvasottságot, tájékozottságot a közéleti kérdésektől a történelmi, irodalmi, zenei, film- és tv-történeti ismeretekig.

A 2. forduló egyrészt a kreativitás felmérésére irányul, másrészt a jelentkező kamera előtti szerepléséből áll (magyarul, illetve az általa választott idegen nyelven), bizonyítva ezzel rátermettségét, verbális képességét, beszéde és orgánuma alkalmasságát, valamint idegen nyelvi ismereteit.

A 3. fordulóba jutott jelentkezők filmet készítenek, illetve a felvételi bizottsággal folytatott személyes beszélgetés során bizonyítják alkalmasságukat.

A fordulók között otthon elvégzendő feladatok is lesznek, melyeket a felvételizőknek magukkal kell hozniuk a következő alkalomra.

A felvételi vizsgákat az egyetem 2020. április 20. és július 3. között tartja.

A felvételi három fordulós, az egyes fordulókon belüli vizsgák napjáról az egyetem valamennyi jelentkezőt a felvi.hu felületen megadott e-mail címén értesíti. Amennyiben a jelentkező 2020. április 17-ig nem kapja kézhez a felvételi értesítőt, kérjük, hogy e-mailben forduljon Frank Zsuzsannához a frank.zsuzsanna@szfe.hu címen.

A felvételi vizsgadíj szakonként 4000 Ft, azaz négyezer forint, melyet az egyetem 10032000-01493270-01110009 számú számlájára kell átutalni 2020. február 15-ig. A közlemény rovatba kérjük beírni: jelentkező neve / szak

Kérjük, kísérje figyelemmel az egyetem honlapját, minden további információt ott közlünk: szfe.hu / Tanulj nálunk! / Hogyan készülj a felvételire?

Állami ösztöndíjra nem jogosult hallgatók részére a képzés önköltsége: 800 000.- Ft / félév

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 9-éig az alább ismertetett módon a nemzetközi honlapon, 2020. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre! A nem magyar állampolgárok számára elegendő a nemzetközi jelentkezés. Magyar állampolgároknak a  szakon az önköltség összegén kívül 499 000.- Ft idegen nyelvi képzési hozzájárulást is fizetniük kell.

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS  HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 9.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.docnomads.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A „DocNomads” Dokumentumfilm-rendező művész mesterszak angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA – képzés.

A szakra a jelentkezés az Európai Közösség Erasmus Mundus képzéseket felügyelő Ügynöksége (EACEA) által jóváhagyott módon és feltételekkel történik, elektronikusan. A képzésre csak az a jelentkező vehető fel, aki a fenti felvételi eljárást is sikerrel teljesítette.

A jelentkezés feltételei: BA diploma, angol nyelvvizsga bizonyítvány, a jelentkező által korábban készített film max. 9 perces részlete és egy új, 3 perces film ” Látok, hallok, filmezek” címmel, valamint a honlapon található jelentkezési lap kitöltése. Az elkészített filmeket elektronikusan kell feltölteni: www.docnomads.eu

Csatolandó dokumentumok:

– a korábban megszerzett diploma angol nyelvre fordított és a kibocsátó egyetem által hitelesített másolata,
– a nyelvvizsga bizonyítvány másolata,
– elektronikus jelentkezési lap (www.docnomads.eu),
– motivációs levél,
– szakmai önéletrajz,
– digitális fotó,
– útlevél-másolat,

– lakcím-igazolás

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet három egyetem (a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a portugál Universidade Lusofona és a belga LUCA School of Arts – Brussels) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet a portugál, a másodikat a magyar, a harmadikat a belga egyetemen töltik, a negyedik félévet a három intézmény valamelyikében. A képzés végén a hallgatók hármas vagy közös diplomát kapnak.

A hallgatók Erasmus Mundus ösztöndíjra pályázhatnak, mely fedezi a teljes tandíjat és a megélhetési költségek jelentős részét.

A szakra a magyar állampolgároknak két módon kell jelentkezniük. 2020. január 21-éig az alább ismertetett módon a nemzetközi honlapon, 2019. február 15-éig a felvi.hu honlapról elérhető magyar elektronikus felvételi eljárás keretében. Aki csak az egyik eljárásban jelentkezik, az nem vehető fel a képzésre! A nem magyar állampolgárok számára elegendő a nemzetközi jelentkezés.Magyar állampolgároknak a  szakon az önköltség összegén kívül 499 000.- Ft idegen nyelvi képzési hozzájárulást is fizetniük kell.

A TELJES MÉRTÉKBEN ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS HATÁRIDEJE: 2020. JANUÁR 21.

A JELENTKEZÉS TELJES EGÉSZÉBEN A www.viewfinder-ma.eu HONLAPON KERESZTÜL TÖRTÉNIK.

A “Viewfinder” Filmoperatőr művész mesterszak (MSZKFLO) – angol nyelvű, európai együttműködésben megvalósuló MA képzés.

Bemenetként elfogadott BA diplomák: mozgókép alapképzési szak kameraman szakiránya, kameraman alapképzési szak, fotográfia alapképzési szak, valamint külföldi képzési rendszerek szerinti általános filmkészítési alapképzési szak(ok) (operatőri specializációval). A mesterképzésre elfogadható más BA-diploma is, amennyiben a jelentkező már kreditet szerzett operatőrként, ill. igazolható szakmai tapasztalatot szerzett operatőri stáb tagjaként.

A képzés 4 féléves, angol nyelvű Erasmus Mundus mesterképzés, melyet három egyetem (a Színház- és Filmművészeti Egyetem, a National Film School at the Institute of Art, Design and Technology, Dun Laoghaire,Dublin, Ireland  és a Baltic Film, Media, Arts and Communication School of Tallin University, Estonia) valósít meg. A felvett hallgatók az első félévet az ír, a másodikat a magyar, a harmadikat az észt egyetemen töltik, a negyedik félévet a három intézmény valamelyikében. A képzés végén a hallgatók hármas diplomát kapnak.