Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Hallgatói Önkormányzatunk levele Dr. Palkovics László miniszternek és a szakmai szervezeteknek

prof. dr. Palkovics László miniszter Innovációs és Technológiai Minisztérium Tisztelt Miniszter Úr! Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen ...


prof. dr. Palkovics László
miniszter
Innovációs és Technológiai Minisztérium

Tisztelt Miniszter Úr!

Értetlenül állunk az Egyetemünkre váró drasztikus és hirtelen bekövetkező átalakítás előtt. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a szakmai egyeztetések a hátunk mögött zajlanak. Sem a vezetőség, sem mi nem ismerjük a modellváltásra kiszabott szűk időkeret okát, sem a garanciákat az oktatás és alkotás szabadságát illetően a továbbiakban.

Bizonyára mind egyetértünk abban, hogy nem lehet egy intézmény érdekeit szolgálva döntéseket hozni, ha az intézmény képviselői nincsenek bevonva a diskurzusba. Ön több ízben úgy nyilatkozott, hogy az Egyetem fejlődése a cél, ezért kérjük, legyen nyitott a velünk való párbeszédre, engedje érvényesülni az Egyetem polgárainak véleményét.

Tisztában vagyunk az eddigi államtitkári tájékoztatók tartalmával, mégis számtalan megválaszolatlan kérdésünk maradt, amelyekre véleményünk szerint csak Ön tud konkrét, kézzelfogható válaszokat adni. Többek között szeretnénk biztosítékot kapni arra, hogy azt a képzést folytathatjuk, amit elkezdtünk, azokkal az oktatókkal, akik miatt felvételiztünk. Továbbá úgy tudjuk, hogy egy törvénymódosítási javaslat szerint a jövőbeni fenntartó alapítvány nevéből kikerülne az intézmény neve. Arról, hogy ez mit jelent, csak feltételezésekre hagyatkozhatunk, ezért lényegesnek tartjuk a pontos tájékoztatást, az okok, lehetséges következmények ismertetését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói ezúton meghívják Önt egy nyilvános egyeztetésre az Egyetem előtt álló modellváltással kapcsolatban.

Az általunk javasolt időpont: 2020. június 24. 15.00 óra, helyszín: Ódry Színpad.

Amennyiben ez az időpont nem megfelelő, kérjük, ajánljon egy Önnek alkalmasabbat, figyelembe véve azt, hogy a hallgatók számára elengedhetetlen, hogy a beszélgetésre június 28-áig bezárólag, azaz még a jövő hét folyamán sor kerüljön.

Olyan intézményben szeretnénk tanulni – és hallgatói eskünk is ezt kívánja meg –,
amely szakmai szempontok alapján működik. Ehhez elengedhetetlen a – szakmai
kiválóságokból álló – vezetőséggel való tárgyalás.

Reméljük, hogy a hallgatói kezdeményezés hatására létrejön a párbeszéd. Ha esetleg mégsem, az azt a rossz érzésünket erősítené, hogy nem számít az álláspontunk, és az Ön számára nem az Egyetem fejlődése a valódi cél.

Budapest, 2020. június 20.

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nevében tisztelettel:

Bódi Zsófia, dramaturg IV. sk.
Fahn Rebeka, drámainstruktor II. sk.
Jeney Luca Viktória, színész II. sk.

és a Hallgatói Önkormányzat részéről:
L. Nagy Attila, bábszínész III., alelnök sk.
Podlovics Laura, bábszínész III.sk. Tanulmányi és Kommunikációs Bizottság elnöke

Magyar Filmakadémia Egyesület
Novák Emil ügyvezető elnök
Szilágyi Nóra irodavezető

Magyar Színházi Társaság
Keszég László elnök
Vajda Márta ügyvezető titkár

Magyar Teátrumi Társaság
Vidnyánszky Attila elnök
Szabó László titkár

Nemzeti Filmintézet
Káel Csaba igazgatósági elnök

Tisztelt Címzettek! Tisztelt szakmai szervezetek!

Sajnáljuk, hogy nem kaptunk meghívást a korábban Dr. Palkovics László miniszter úr által szervezett, Egyetemünk jövőjéről szóló szakmai beszélgetésre, amelyen Önök is részt vettek.

Ezúton tisztelettel meghívjuk Önöket a fentebb olvasható egyeztetésre, ahol – ahogy egy korábbi levélben is jeleztük – érdeklődve várjuk az Önök kérdéseit, meglátásait az Egyetem jelenével és jövőjével kapcsolatban.

Mint ugyanazon szakmát képviselő szervezeteknek, a színház- és filmművészet jövője közös érdekünk. Reméljük, hogy az Önökkel folytatott párbeszéd során az eddig ismert, általános információkon túlmutató, valódi szakmai tárgyalás jöhet létre.

Budapest, 2020. június 20.

Az Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói nevében tisztelettel:
Bódi Zsófia, dramaturg IV. sk.
Fahn Rebeka, drámainstruktor II. sk.
Jeney Luca Viktória, színész II. sk.

és a Hallgatói Önkormányzat részéről:
L. Nagy Attila, bábszínész III., alelnök sk.
Podlovics Laura, bábszínész III.sk. Tanulmányi és Kommunikációs Bizottság elnöke