Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Megjelent az Uránia Folyóirat

A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21-én ünnepélyes keretek között mutatták be az Színház- és Filmművészeti Egyetem új alapítású tudományos ...


A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 21-én ünnepélyes keretek között mutatták be az Színház- és Filmművészeti Egyetem új alapítású tudományos kiadványát, az Uránia interdiszciplináris folyóiratot.

Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány Kuratóriumának elnöke elmondta: az Uránia folyóirat hatalmas vállalás, nagyon fontos lépés azon az úton, hogy kialakuljon egy szellemi műhely, amelynek segítségével szaktudományos, elméleti szinten is megmutatjuk azt az óriási szellemi potenciált, amit a hozzánk kapcsolódó tudósok, művészek, kutatók képviselnek.

Az Uránia címmel szemeszterenként megjelenő, lektorált, szabad hozzáférésű interdiszciplináris folyóirat alapításával elérkezett az ideje, hogy oktatóink – más egyetemekhez hasonlóan – saját publikációs felületen is közzétehessék művészeti-tudományos közleményeiket. A kiadvány angol nyelvű mutációja lehetővé teszi a szerzők számára, hogy nemzetközi színtéren is bemutatkozzak – mondta Antal Zsolt főszerkesztő, egyetemi docens, a Németh Antal Drámaelméleti Intézet vezetője.

A főszerkesztő tájékoztatása szerint a színház-mozgókép-média tematikára fókuszáló kiadvány átfogja az egyetem által oktatott művészeti-tudományos és szakmai területeket. A névválasztásban szerepet játszott az egyetem évszázados hagyományában számontartott, reprezentatív főépület, az Uránia, amelyben a 19. század végén kapott helyet az Uránia Tudományos Színház, a későbbi Uránia Filmszínház és a magyar színművészeti képzés.

A folyóirat bemutatásán részt vett Balázs Géza nyelvészprofesszor, a szerkesztőbizottsági tagja, Fazekas István szerző, egyetemi docens, Lukácsy György szerző, művésztanár, aki az esemény moderátori szerepét is ellátta.

Szalay Ágnes, elsőéves zenés-színész hallgató a Feljött már az esthajnali csillag című népdallal, Beszterczey Attila, a békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, a drámainstruktor szakra felvételt nyert hallgató, Reményik Sándor Templom és iskola versével tették emlékezetessé a folyóirat bemutatását.

Fotók: Schwarczenberger Ludván Gyöngyi

2022.01.24.