Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem 2017. februárjában FACT névvel nemzetközi fesztivált indít. A név a Festival Arts Cinema Theatre szavak rövidítése. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége e két nagy művészeti ág együttes bemutatkozása, közös akciók, workshopok szervezése lehet. A szemlére meghívtuk a társművészeteket képviselő egyetemeket is – a színpadi látványban érdekelt tervezőket, az animációs és média-művészeket, a színpadi zene, a tánc és a mozgás eljövendő alkotóit. A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be filmjeiket, vizsgaelőadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt, hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

A fesztivál első évében négy külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatóit hívjuk meg: a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding, a prágai DAMU, a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale”, valamint a svájci Accademia Teatro Dimitri intézménye mellett bemutatkozik a Kaposvári Egyetem Színház szaka és a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem. A megnyitón az SZFE hallgatóinak díjnyertes filmjei mellett megtekinthetjük a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervezőinek kiállítását is. Az első FACT fesztivál idején Budapesten tartja éves konferenciáját az E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet.

PROGRAM

2017.02.03.Ódry SzínpadPadlásUránia FilmszínházVárkonyi - Nádasdy terem
15.00-16.00SZFE vizsgafilmek - Kis Hajni: Szép alak, Kovács István: Betonzaj, Szilágyi Fanni: A kamaszkor vége
16.00-17.00Megnyitó + díszlet-jelmez kiállítás (MKE)
17.00-18.00Az ingolstadti invázió (SZFE) - 120 perc
18.00-19.00
19.00-20.00
20.00-21.00A félkegyelmű (Bukarest) - 140 perc
21.00-22.00
22.00-23.00Szakmai beszélgetés
23.00-24.00H.A.N. (OFF program - SZFE) 50 perc
2017.02.04.Ódry SzínpadPadlásUránia FilmszínházVárkonyi - Nádasdy terem
11.00-17.30mikroSZPUTNYIK (Prága) - 11.00 - 13.30 között és 15.00 - 17.30 között 11 perc - negyedóránként
17.00-18.00The Woods (Prága) - 35 perc
18.00-19.0018.30 The Woods (Prága) - 35 perc
19.00-20.00
20.00-21.00Rómeó és Júlia (Kaposvár) - 140 perc
21.00-22.00
22.00-23.00Szakmai beszélgetés
23.00-24.00Arturo Ui feltartóztatható felemelkedése (OFF program - SZFE + Kaposvári Egyetem Művészeti Kar) - 90 perc
2017.02.05.Ódry SzínpadPadlásUránia FilmszínházVárkonyi - Nádasdy teremKlub
15.00-16.00
16.00-17.00
17.00-18.00Csikk (München) - 75 perc
18.00-19.00
19.00-20.00Insomnia (Verscio, Svájc) - 60 perc
20.00-21.00
21.00-22.00Roberto Zucco (SZFE) - 70 perc
22.00-23.00Szakmai beszélgetés
23.00-24.00Utolsó estém a Földön (OFF program - SZFE) - 80 perc

Előadások

A szépség fogja megmenteni a világot” – a híres mondás Dosztojevszkij A félkegyelmű című regényének főszereplőjétől, Miskin hercegtől származik. A bukaresti színésznövendékek előadása e mű kortárs megközelítését nyújtja, tele színnel és energiával, ahol minden egyes karakter saját zavaros és törékeny élettörténetének főszereplőjévé válik. A szerző által emlegetett világot megmentő szépség itt nem más, mint az emberi természet kiteljesedése a feltétlen szeretet szellemében. És még ha e szeretetnek nem is sikerül megnyugtatni a zaklatott lelkeket, “magja” mégis termékeny talajba hullhat és életeket változtathat meg. Éppen ezért döntött úgy a rendező, hogy nem határozza meg pontosan a cselekmény idejét és helyét, hanem a regényből kiválogatta azokat a nehéz helyzeteket, azokat a kritikus döntéseket, amelyeket a szereplőknek egyetemes élethelyzetekben kell meghozniuk. A színésznövendékeknek pedig ezekkel a helyzetekkel, ezekkel a döntésekkel kell megbirkózniuk.

A félkegyelmű a mai világ alapvető regénye, az előadás pedig az alkotók azon vágyából született, hogy a világot a szépség felé vezessék.

Szereplők: Alexandru Făiniși, Kostas Mincu, Alexa Tofan, Alexandru Petcu, Ada Dumitru, Cozmin Dinu, Stama Alexandru, Marina Fluerașu, Alin Potop, Nicoleta Moscalenco, Victor Bădoi

Színpadra alkalmazta és rendezte: Bogdana Darie

Rendezőasszisztens és mozgás:  Romina Sehlanec

Fényterv: Gabriel Olteniceanu

Hang: Andreea Jicman

Osztályvezető tanár: Florin Zamfirescu

Játékidő: 140 perc 1 szünettel

Támogató:

románkultlogó

highres_nean3947
highres_nean4012
a-felkegyelmu
img_3850

Marieluise Fleisser: Ingolstadtban született (1901), ott is halt meg (1974). Többnyire ott is élt. Szülei kereskedők. Regensburgban, az Angol Kisasszonyok internátusában nő fel. 1919-ben Münchenbe kerül, színháztudományt tanul. Itt megismerkedik Brechttel. A hatására írni kezd, drámákat. Természetesen Ingolstadtról. A második drámájának berlini bemutatóját Brecht rendezi. 1929-ben. Óriási botrány. A szerzőt erkölcstelenséggel vádolják. Különösen az ingolstadtiak. Fleisser szakít Brechttel és abbahagyja az írást. Visszatér: Ingolstadtba.

Ingolstadt egy kis város, a Duna partján. 1926-ban pionírok érkeznek ide, hogy megépítsenek egy hidat a Duna fölött. A pionírok megjelenése teljesen felkavarja a kisváros életét. Ezt Fleisser meséli Brechtnek, akit lát fantáziát ebben a történetben. Írja színpadra ezt az inváziót, javasolja Brecht. A darabnak ne legyen igazi cselekménye. Legyen olyan, mint egy autó: álljon különböző alkatrészekből, de mégis lehessen vele menni. Fleisser szót fogad. Sétálni megy a pionírokkal, tapasztalatokat gyűjt.

A történet középpontjában Alma és Berta áll, két cselédlány. Körülöttünk csupa férfi: polgárok és pionírok. Berta beleszeret az egyik pionírba, Korlba. Alma prostituáltnak áll. A város tornaegyesületének fára lenne szüksége, hogy építsenek egy stéget. De nem kapnak a várostól. Ezért ellopják a hídra szánt fát a pioníroktól. Az őrmester tanácstalan. Korlt gyanúsítja a lopással, de nem tudja rábizonyítani. Egy városi ünnepségen megalázza mindenki előtt Korlt,aki elhatározza, hogy bosszút áll az őrmesteren.  Hogy az őrmester megint bosszút állhasson Korlon. Csakhogy a bosszú egyre kegyetlenebb. És az egész levét azok isszák meg, akiknek ehhez semmi közük: a civilek. Példázat az erőszakról. „Ingolstadt bármelyik másik város is lehetne.” Írja Fleisser. Akár még Budapest is.

Szereplők:

Bajor Lili, Nagy Katica, Koroknai Sándor, Fehér András, Hevesi László, Konfár Erik, Hajdú Tibor, Kurely László, Szalay Bence, Koller Krisztián

Fordította: Szilágyi Bálint

Asszisztens: Szélinger Anna

Rendező: Szilágyi Bálint

Osztályvezető tanárok: Börcsök Enikő, Zsótér Sándor

Játékidő: 110 perc szünet nélkül

dsc_6414
dsc_6431
dsc_6372
dsc_6216

Mindenki ismeri ezt az érzést. Egy felejthetetlen nyár. Az első nagy szerelem ideje. A kaland ideje. A jó történetek ideje. A nyári szünidő alatt Maik édesanyja újabb kísérletet tesz, hogy legyőzze alkoholfüggőségét, apja pedig fiatal asszisztensével tölti az időt. Maik számára ez hat hét unalmat jelent. Ám csak addig, amíg Csikk hirtelen fel nem bukkan. Jogosítvány nélkül, lopott kocsival akarnak eljutni a romániai Havasalföldre, valahova nagyon-nagyon messze. Utazásuk alatt sok tapasztalat éri őket. Egy szemétdombon találkoznak Isával. De mindezt ők hárman fogják elmesélni.

Az előadás Wolfgang HERRNDORF azonos című regénye alapján készült, amely 2012-ben magyarul is megjelent. A kritika gyakran hasonlítja Salinger Zabhegyezőjéhez, ugyanis ahhoz hasonlóan szól kallódó fiatalokról, azok szerelmi történeteiről, egyszóval a felnövésről, a német szerző szellemes és könnyed stílusában.

Szereplők: Sveta Belesova, Daniel Holzberg, Klaus Steinbacher (IV. éves színészhallgatók)

Dramaturg: Katharina Nay eh.

Video: Phillipp Moschitz, Daniel Holzberg

Fények: Benjamin Schmidt

Hang: Matthias Schaaf

Rendezőasszisztens: Joel Heyd

Díszlet-, jelmeztervező, rendező: Philipp Moschitz

Játékidő: 70 perc szünet nélkül

csikk
csikk2
csikk3
csikk4

Fizikai színház babjátékkal és élő zenével kombinálva. Az előadás olyan huszadik századi szerzők, rendezők és koreográfusok verseiből és szövegeiből épül fel, mint Antonin Artaud, Jerezy Grotowski, Lábán Rudolf , Edward Gordon Craig és mások.

 Hét fiatal művész, aki éppen befejezte tanulmányait és munkát keres, elfoglal egy nagyváros ipari negyedében található “loftot”. Megosztják egymással a teret, az ételt és gondolataikat a művészetről és életről. Egy jobb világról álmodnak, változtatni szeretnének a művészet helyzetén, felejthetetlen előadást akarnak létrehozni, amely híressé teszi őket – de legalábbis annyi pénzt hoz számukra, amiből meg tudnak élni.

Kételkednek a művészet értelmében, önmagukban… Így kezdődik egy újabb álmatlan éjszaka…

 Előadók: Annette Fiaschi, Alessandra Francolini, Tereza Slavkovska, Santiago Bello, Robert Diaz, Igor Mamlenkov, Charles Tiendrebeogo

Rendező: Pavel Stourac

Művészeti közreműködők: Elia Moretti, Katerina Sobanova, Alessandro La Rocca – a  Theatre Continuo tagjai

Fény: Dante Carbini

Tanárok: Corinna Vitale, Richard Weihe

Játékidő: 65 perc szünet nélkül

insomnia_image1

A μMikro egy miniatűr színház, egyetlen néző számára. A prágai Alternatív és Báb Tanszék két harmadéves hallgatója, a látványtervező Tereza ČERNÁ és a színész Dominik MIGAČ közösen hozták létre ezt a különleges színházi teret, amelyben egy néző egyetlen 4,4 x 7 centiméteresen lyukon keresztül nézheti az előadást. A 11 perces előadás az első orosz űregység, az űrben szálló Szputnyik kalandjait dolgozza fel. A képregények technikáját idéző produkcióban az alkotók filmes eszközökkel is élnek, például snittekkel váltanak a jelenetek és nézőpontok között, miközben az általuk mozgatott papír elemekből és fényekből építik fel a mikrokozmoszt.

Szereplők: Dominik Migač, Tereza Černá, Martin Cikán

Történet: Dominik Migač

Díszlettervező, rendező: Dominik Migač,, Tereza Černá

Tanárok: Robert Smolík, Braňo Mazúch

Játékidő: 11 perc – egy néző számára

15 percenként előadható

mikorszputnyik
mikrosputnik_oskar-helcel_009
mikrosputnik_oskar-helcel_002
mikrosputnik_oskar-helcel_010

A világirodalom leghíresebb szerelmi történetét most a Kaposvári Egyetem jelenleg negyedéves színművészei adják elő. A vizsgaelőadásban mindenki Rómeó és mindenki Júlia. Közösen próbálják megérteni és megtalálni a szerelmet. „Ég és föld lett benned eggyé” mondja Lőrinc barát Rómeónak. Ebből az állításból próbálták megfogalmazni a színinövendékek, hogy mi az a titok, amitől az ember földöntúlinak érzi magát a szerelemben, és miért kell hinnünk, hogy a halál így legyőzhető.

Ifj. Vidnyànszky Attila, Vecsei H. Miklós, Kovács Adrián és a kaposvári tavaly harmadéves Uray osztály közös munkája ez, az ötödik félév végén létrehozott vizsgaelőadás. Készült a Nemzeti Színházban, több helyszínen. A közös gondolkodást meghatározta a szövegközpontúság, a helyszínfüggetlenség… és a Beatles.

Szereplők: Benedek Dániel, Dér Mária, Dunai Csenge, Helvaci Ersan Dávid, Herczegh Péter, Horváth Julianna, Kónya Renáta, Mészáros Martin, Nagy Balázs, Nagy Márk, Szabó Nikolett, Szép Domán, Ticz András, Varga Bori

Rendező: Ifj. Vidnyánszky Attila, Vecsei H. Miklós

Zenei vezető: Kovács Adrián

Osztályvezető tanár: Uray Péter

Játékidő: 140 perc szünet nélkül

romeo1
romeo2
romeo4
romeo3

Lassan fakuló,

lassan úszó,

lassan szálló madarak

gondolkodnak lassan.

Arany kígyók

arany pelyheket ürítenek.

Hogy mi egy kígyó,

és mi nem,

nem tudod mondani.

Különös, nem igaz?

(Petr Nikl)

The Woods (Az Erdő) egy rövid előadás, amely a Piroska és a farkas, az Alice Csodaországban, és más fiatal hősnők kalandjait dolgozza fel. A főszereplő, Katherine, az erdőben kószál, közben pedig különös dolgok történnek vele. Az előadás egyszerre szól nemiségről és felnövésről, a távolságról ember és ember között, és a félelemről, amely elválaszt minket egymástól. Felteszi a kérdést: hol kezdődik a felnőttkor, és hol végződik a gyermekkor? És hol lépünk át egyikből a másikba?

Szereplők: Maelane Auffray, Petr Kolman, Sebastian Jacques, Adam Joura

Díszlet- és jelmeztervező: Karolína Kotrbová

Dramaturg: Petr Erbes

Rendező: Nina Jacques

Tanárok: Jiří Havelka, Jan Bažant, Lukáš Trpišovský, Martin Kukučka

Játékidő: 40 perc szünet nélkül

woods4
woods2
woods1
woods3

“Roberto 19 éves korában minden ok nélkül megölte az apját és az anyját. Pszichiátriai intézetbe került, de annyira normális volt, hogy szabadlábra helyezték. Aztán 26 éves korában ismét kiborul, és újra minden indíték nélkül gyilkolni kezd. Amikor letartóztatták, ment az utcán, a rendőrök pedig odaléptek hozzá, de nem is gondolták komolyan, hogy ő volna Roberto Zucco, hiszen az bujkál. Megkérdezték: ‘Ki maga?’, ő pedig azt felelte: ‘Gyilkos vagyok, az a foglalkozásom, hogy embereket öljek.” (Bernard-Marie Koltès)

Ez a valós történet, valamint Zucco angyalarcú alakja ihlette meg Koltès-t, aki lírai darabjában mutatja föl társadalom és egyén viszonyát, az elvárásokat, a ki nem mondott kérdéseket és az elhallgatott válaszokat.

Szereplők:

Kovács Tamás, László Lili, Mészöly Anna, Ballér Bianka, Messaoudi Emina, Lestyán Attila, Vizi Dávid, Martinkovics Máté, Vilmányi Benett, Szántó Balázs

Dramaturg: Garai Judit

Tanársegéd: Horkay Barnabás

Rendezőasszisztens: Szelinger Anna

Rendező: Horváth Csaba

Osztályvezető tanár: Zsámbéki Gábor, Fullajtár Andrea

Játékidő: 90 perc szünet nélkül

kovács tamás
dsc_8020
dsc_7482
dsc_7402

A résztvevő egyetemek rövid bemutatása

Vizsgafilmek és  kiállítás

A film egy zárkózott, de gyermekien kíváncsi lelkű gimnáziumi takarítónőről szól, aki beleszeret az egyik végzős diáklányba. Szerelme a kezdetektől fogva reménytelen, de egy pillanatra mégis elhiszi, hogy ez lehetséges, és megpróbálja felvállalni érzéseit a lány előtt.

Szereplők: Egyed Brigitta, Milovits Hanna, Nagy Mari, Kis Lenke

Rendező: Kis Hajni

Írta: Kis Hajni, Daoud Dániel

Producer: Bosnyák Miklós

Operatőr: Nyoszoli Ákos

Vágó: Gorácz Vanda

Hangmérnök: Stark Ervin

Látványtervező: Nyitrai Anna

Zeneszerző: Pongor András

Gyártásvezető: Farkas Ádám

http://videa.hu/videok/filmklub/film-animacio/kis-hajni-szep-alak-teaser-aUZyvrbtx8gePlBf

szepalak1
szepalak2

A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány, akinek vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot. Épp ekkor, a felkészülés hajrájában derül ki, hogy terhes – és nem tudja, mitévő legyen…

Szereplők:Sztarenky Dóra, Mátray László, Szalontai Tünde, Galló Álmos, Dyékiss Dóra, Chamie Gina, Bakonyi Alexa

Rendező: Kovács istván

Forgatókönyv: Gasztonyi Kálmán

Producer: Major István, Bosnyák Miklós

Co-producer: Osváth Gábor, Romwalter Judit, Romwalter Richy

Line producer: Iványi Petra

Operatőr: Dévényi Zoltán

Vágó: Duszka Péter Gábor

Hangmérnök: Bodnár Wajda Dávid

Látványtervező: Rajk László

Gyártásvezető: Éder Mariann

http://videa.hu/videok/filmklub/film-animacio/betonzaj-elozetes-fjmZPAtpwRo7OaSW

betonzaj1
betonzaj3

Egy gyönyörű nyári napon két ikerlány találkozik egy fiúval egy tó partján. A féltékenység és a harag szétválasztja őket. Ez a pillanat jelöli a kamaszkoruk végét.

Szereplők: Kárpáti Liza, Szenteczki Zita, Olasz Renátó

Rendező: Szilágyi Fanni

Írta: Mán-Várhegyi Réka

Operatőr: Gulyás Nándor, Becsey Kristóf

Vágó: Kővári Szabolcs Olivér, Grünvalszky Ágnes

http://indavideo.hu/video/Szilagyi_Fanni_A_kamaszkor_vege

kamaszkorvege1
kamaszkorvege2

A látogatók a kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszék hallgatóinak féléves munkáiból láthatnak rövid válogatást. Az alap- és mesterszakos hallgatók színházi és filmes tervezési feladatai maketteket, látványterveket, storyboard-okat, ruhamodelleket, jelmezterveket, foglalnak magukban, amelyeket mestertanáraikkal történő konzultációk során önállóan dolgoznak ki.

A kiállítás a fesztivál ideje alatt látogatható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

OFF programok

Hermaphrodita mítosza egy olyan erős szerelemről szól, amiben egy férfi és egy nő ténylegesen egy lénnyé olvad össze. Androgyné a kezdetben létező harmonikus egység szétszakadásáról férfira és nőre. Narcissosé egy olyan férfiról, aki saját magába lesz szerelmes. Ezen történetek egymásba olvasásából jön létre egy negyedik, amely a tánc és a bábszínház kettőséből született, és felteszi a kérdést: Mennyire határozza meg életünket az, hogy milyen testbe születünk? Mit jelent férfinak illetve nőnek lenni? És mi van a kettő között?

Előadja: Kovács Domokos

Konzulens: Fejes Kitty

Külön köszönet: Kádár Hanna

16
5

A budapesti és a kaposvári negyedéves színművész hallgatók közös munkája és önálló kezdeményezéseként Bertolt Brecht 1941-es darabját adják elő, amelyben a német szerző újraírja Hitler felemelkedését a zöldségkereskedőket sakkban tartó gengsztervezér történetében. Ismét bizonyítást nyer, hogy Brecht még ma is látni, kételkedni és gondolkodni tanít, és cselekvésre szólít fel.

Szereplők: HORVÁTH Julianna, MARTINKOVICS Máté, MÉSZÁROS Martin, MÉSZÖLY Anna, NAGY Márk, VARGA Bori

Gianni, a zenész: KERESZTES Sándor

Fordította: UNGÁR Júlia

Látvány: PIGNITZKY Ádám

Jelmez: VIRÁG Vivien

Rendező: NAGY Márk

Bertolt Brecht örököseinek az engedélyét a Suhrkamp Verlag AG (Berlin) és a Hofra Kft. közvetítette.

Külön köszönet Ungár Júliának, Bálint Isvánné Anikónak, Herczeg Tamásnak és a Nemzeti Színház igazgatóságának.

Támogató: NKA Színházművészet Kollégiuma

Az előadás a MASZK Egyesület menedzsmentjében és támogatásával készült.

Sorvezető – a MASZK Egyesület beavató színházi nevelési programja

P2310630
P2310902

Az ország déli részén létezik egy hely. A Cethal Gyomra. Furcsa dolgok történnek, veszélyes dolgok. Senki nem tud semmit és nem lát semmit. Itt vergődik hét huszonéves fiatal. Az egyik elindul, hogy megold minden problémát. A másik depresszív, nem érdekli semmi. Ketten szövetkeznek egy másik ellen, aki mással szövetkezik mindenki ellen. Van egy nő, aki férfiakat akar, van egy férfi, aki pénzt akar; más hatalmat, más semmit, más pedig mindent…

Szereplők: BAKI Dániel, DÓRA Béla, FIGECZKY Bence, MÉSZÖLY Anna, OLASZ Renátó, PATKÓS Márton, WASKOVICS Andrea

Dramaturg: HORVÁTH János Antal

Koreográfus: HORKAY Barnabás

Hangmester: STARK Ervin

Jelmeztervező: SZABÓ Márton

Rendező: OLASZ Renátó

utolsóestém
utolsóestém2

Az előző nap összefoglalója

A félkegyelmű és H.A.N.

Szubjektív beszámoló a megnyitóról és Az ingolstadti invázióról

Hasznos tudnivalók

A látogatók a kiállításon a Magyar Képzőművészeti Egyetem Látványtervező Tanszék hallgatóinak féléves munkáiból láthatnak rövid válogatást. Az alap- és mesterszakos hallgatók színházi és filmes tervezési feladatai maketteket, látványterveket, storyboard-okat, ruhamodelleket, jelmezterveket, foglalnak magukban, amelyeket mestertanáraikkal történő konzultációk során önállóan dolgoznak ki.

A kiállítás a fesztivál ideje alatt látogatható az Uránia Nemzeti Filmszínházban.