Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Színház- és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottságának közleménye

A bizottság 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének. Megállapította, hogy az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter […]

A bizottság 2019. december 8-i ülésén összegezte és lezárta a Gothár Péter elleni etikai eljárást, és egyöntetű döntést hozott, melynek értelmében Gothár Péter oktatói szerződésének azonnali hatályú megszüntetését javasolja az SZFE vezetésének.

Megállapította, hogy az egyetem vezetésének nem volt tudomása a nyilvánosságnál korábban Gothár Péter más intézményben megtörtént ügyéről, nem tudott továbbá semmilyen Gothár Péter által elkövetett etikai vétségről az egyetemen sem.

Az Etikai Bizottság megállapította még, hogy az SZFE-hez továbbra sem érkezett semmilyen etikai vétségre vonatkozó bejelentés.

Megállapította, hogy az ügy következményeként ugyanakkor súlyosan sérült az Etikai Kódex 5.3 paragrafusának a jó hírnév megőrzésére szolgáló irányelve.

A bizottság javaslatának célja egyrészt az európai ismertségű egyetem jó hírének és morális integritásának megóvása; másrészt az oktatás zavartalan menetének mielőbbi helyreállítása, az etikai vétségek kezelésére irányuló egyetemi eljárásrend iránti bizalom megerősítése.

Hangsúlyozzuk, hogy Gothár Péter művészi munkája, szaktudása az egyetem mindenkori vezetősége számára, indokolttá tette több mint harminc éve tartó oktatói alkalmazását. Szükségesnek látjuk kimondani, hogy határozottan szét kell választani a magyar film- és színházművészetben létrehozott megkerülhetetlen életmű értékelését az emberi vétségek megítélésétől.

Szükségesnek látjuk azt is kinyilvánítani, hogy tanár és diák, rendező és színész viszonylatában (csakúgy, mint bármilyen más hierarchikus kapcsolatban) az alárendelt személyes méltóságát sértő bárminemű viselkedés teljességgel elfogadhatatlan, és nincs olyan művészi vagy pedagógiai cél, amely az ilyen határátlépéseket elfogadhatóvá tenné.

Tekintettel a felfokozott médiaérdeklődésre és az egyetem megzavart belső nyugalmára, szükséges leszögezni a következőket:

az Etikai Bizottság nem nyomozati szerv; nem folytatott nyomozást, illetve bizonyítási eljárást, ez nem feladata és erre sem eszközzel, sem felhatalmazással nem rendelkezik. Tevékenységének célja nem az „igazságszolgáltatás”, hanem az ártalomcsökkentés.

Az Etikai Bizottság javaslatot tett olyan intézkedési terv kidolgozására, amely erősíti a hallgatóknak az etikai vétségek kezelésére irányuló bizalmát.

A jelenlegi helyzet zavart értelmezésekből, túlfűtött indulat-teli megnyilvánulásokból összeálló megítélése miatt, feltétlenül javasoljuk a megértést segítő közösségi feldolgozást, szakértő vezette nagycsoportos beszélgetésekkel. A 2020-as februári szemeszterkezdéskor oktatóknak és hallgatóknak szóló szemléletformáló, az egyetem etikai egységét és integritását erősítő kurzusok meghirdetését látjuk szükségesnek.

——————–

Upor László rektorhelyettes az Etikai Bizottság ajánlását elfogadta, Gothár Péter szerződését a mai nappal megszüntette.

Az ügyet ezzel lezártnak tekintjük, és szeretnénk a továbbiakban a jövő feladataira koncentrálni. Miközben új programok kidolgozásával azon leszünk, hogy az oktatási és munkakörnyezetet a lehető legbiztonságosabbá tegyük, szeretnénk, ha az SZFE dolgozói és hallgatói az oktatással és az alkotó munkával foglalkozhatnának. Ebben kérjük a sajtó és a közvélemény megértő segítségét.