Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A 3 Layers utolsó bábos konferenciája Kecskeméten

A 3 Layers program bábos munkacsoportja utolsó, disszeminációs konferenciáját tartotta meg Kecskeméten 2016. október 11-én. A rendezvény a Magyarországi Bábszínházak XIII. Találkozójának nulladik napján került megrendezésre a Ciróka Bábszínház Kistermében.


A négy partneregyetem közösen mutatta be a tervezett négy féléves közös képzésük programját a magyar bábművész szakmának. Az egyetemek képviselői a Bialystoki Akadémiáról Wieslaw Czolpinski, Marta Rau és Paulina Matusiak, Cseh országból, a DAMU-ról Michal Somos és Marek Becka, Szlovákiából az VSMU-ról Barbora Zamisková és Marika Kecskesova, valamint a munkacsoport vezetőiként a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemről Csató Kata és Ellinger Edina voltak. A konferencia bevezetéseként Ellinger Edina tartott egy átfogó tájékoztatót az SZFE 3 layers programjáról, valamint a tervezett bábos Erasmus Joint pályázat fontosságáról a hazai bábművészet szemszögéből. A következő programpont a három partneregyetem rövid prezentációja volt akadémiáik bábművész képzéséről. A jelenlévők számára tanulságos volt, hogy a bábszínpadi történetmesélést milyen metodikával oktatják a négy különböző ország egyetemein. A délután utolsó előadója Csató Kata volt, aki ismertette a tervezett négy féléves közös képzés tematikáját és tanmenetét. A szervezők lehetőséget biztosítottak arra, hogy a program ismertetése után a magyar bábművész szakma feltehette kérdéseit, és a disszeminációs konferencia nemzetközi szakmai diskurzussá alakult át.

Ez a beszélgetés bizonyítéka volt annak, hogy a magyar bábszínházi szakma nyitott Csehország, Lengyelország és Szlovákia bábszínházi formanyelvére, oktatási mechanizmusaira, továbbá, hogy a komoly szakmai tudással rendelkező magyar kollégák támogatják egy harmonizált, nemzetközi, angol nyelvű képzés lehetőségét.

A 3 Layers bábos munkacsoportja elégedetten zárta le a projektet, és bizakodóan tekint a jövőbe, hogy a közös program terve megvalósul egy Erasmus Joint pályázat keretei között.