Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A hideg gyermek

Mindössze egy szimpla paraván Karácsony Ilona Léna díszlete, mégis pompás játékteret létesít a három helyszínen játszódó történéseknek. A gyermekes szülők lakása, a nagy találkozások színtere:a WC, kajütablak, alul kivágás a csak lábbal játszott jelenetnek, fölül keretben Palya Gábor tátogó szájú Apu-Anyu bábjai.


 

Mindenkire jut egy báb- és egy élő szerep, így  FeHér Dávid  kukkolós lúzer esetlenkedik, Barbie fiú Ken-ként pedig  aggódó fiatal apa,  Andruskó Marcella  szemünk láttára szól az Anya és Tina lánya kettős regiszterében. A váltások villanásnyiak, a tempó töretlen, érzékletesen rajzolódnak fel a szituációk. A család a Madách-téri kávézóban üldögél, a Madách-téri  Public Pub toalettjében  a leendő párok drámai találkozásait lézer-ábraként kivetítve követhetjük. A félszeg Henning és a bakfis Tina kapcsolata dögunalomba torkollik,  Ivanics Tamás-t viszont annyira rabul ejti Léna öntörvényű létezése, hogy megkéri a kezét. Az extravagáns lány, akit  Spiegl Anna  metsző humorral,  tágspektrumú drámaisággal  állít elénk, szállóigévé vált mondattal válaszol: "nem lehetne, hogy csak basszunk?!?" Andruskó Marcella  virulens kreativitással érvényesíti  koncepcióját,  viharos sebességgel váltakoznak a bábos és az élőben adott jelenetek,  a játéktér,  illetve inkább sík,  minden pontja akkurátusan kihasználódik, az együttes kiválóan oldja meg  igen összetett feladatát.
Marius von Mayenburg abszurd komédiája a Krétakör hajdani előadásában  igazán nem tudott érvényesülni,  az ifjú rendező-színésznő munkája azonban  jeges zuhanyként élénkíti punnyadó fantáziánkat. Arányosan találja meg  az élő színészek és a bábok szerepeltetésének egyensúlyát,  a szingapúri vakáció morbid komikuma, a kihűlő félben haldokló gyermeke fölött vijjogó Erika hisztériája telitalálat remeklés.
Eredeti látvány, szellemes formai megoldások, a gazdag eszköztár frappáns használata és a nagyszerűen játszó színészek maradandó élménnyé teszik  Andruskó Marcella rendezését.

Forrás