Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

„A lelke, a gondolkodásmódja, a szíve nem változott az iskolának”

70 éve végzett Gyökössy Zsolt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett rendező ez alkalomból vehette át rubin diplomáját Rátóti Zoltán rektortól és dr. Szarka Gábor kancellártól az Egyetem tanévzáróján. 1948-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakára, Nádasdy Kálmán osztályába, tanulmányait a múlt század kellős közepén, 1952-ben fejezte be, […]

70 éve végzett Gyökössy Zsolt a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett rendező ez alkalomból vehette át rubin diplomáját Rátóti Zoltán rektortól és dr. Szarka Gábor kancellártól az Egyetem tanévzáróján.


1948-ban felvételt nyert a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházrendező szakára, Nádasdy Kálmán osztályába, tanulmányait a múlt század kellős közepén, 1952-ben fejezte be, a Rákosi-korszakban. A vidéki színházakban több Shakespeare- és Illyés Gyula darabot, valamint operetteket és zenés vígjátékokat jegyzett rendezőként. Televíziós szerkesztőként és rendezőként számos műsor készítésében vállalt szerepet, egyebek mellett 180 adás köthető a nevéhez a több mint 20 éven át futott Szeszélyes Évszakok kabaréműsorban. Munkássága elismeréseként 2004-ben a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki.

A rendező díszdiplomája átvételekor rövid beszédet tartott, melyben hangsúlyozta, a legfontosabb számára az Egyetem értékeinek, gondolkodásának állandósága, mely szerinte 70 éve folytatólagosan jellemzi az intézményt. Megítélése szerint a díszdiploma átadása egy gesztus, amely „… azt jelenti, hogy a lelke, a gondolkodásmódja, a szíve nem változott az iskolának, ilyet csak akkor adnak, ha szeretet is van benne.”

Egyetemi öregdiákunk elmondta, hogy első diplomájának története azok számára is érdekes lehet, akik nem élték át a magyar szocialista korszak – ahogy fogalmazott – „igen kemény” kezdetét. „Ez a főiskola mentett meg minket – most már furán hangozhat, még is igaz, hogy megmentett minket. A második évre már csak négyen maradtunk a színházrendező szakon, a színész évfolyamon tizenketten voltak, kiváló társulat. Mi csak a szakmával és tanulással foglalkoztunk, semmi mással, reggeltől estig. Délután egyig elméleti óráink voltak, utána estig gyakorlatok, de nem volt olyan este, amikor ne néztünk volna színházat.” – idézte fel.

Gyökössy közel hetven év távlatából tekintett vissza első diplomájának körülményeire, visszaemlékezéseiben kitért az akkori rendszer visszásságaira. A történetéből kiderült, hogy kevésen múlott, hogy diplomáját nem veheti át, hiszen a rendszer ellenségének bélyegezve még börtönbüntetés is várhat rá. Történt ugyanis, hogy a diplomavédése során egy több szálon futó félreértés sorozatnak köszönhetően az akkori pártvezetés tagjai szovjetellenességgel, nyugatpártolással vádolták meg. Az akkori alkotó társai összetartásának, valamint saját rögtönzőképességének köszönhetően végül egyből a helyszínen tisztázni tudta magát, így szerencsésen kézhez kaphatta diplomáját 1952-ben.

Ezúton is gratulálunk és további jó egészséget kívánunk egykori hallgatónknak.

FELHÍVÁS!

Intézményünk kiemelten fontos céljának tekinti, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen és jogelőd intézményeiben végzett, megbecsült művészeink részére Arany (50 év után), Gyémánt (60 év után), Vas (65 év után) és Rubin (70 év után) diplomákat állítsunk ki és adjunk át évről-évre.

Adatbázisaink esetenként – a több évtizedes időtáv okán – hiányosak lehetnek, ezért az elkövetkező időszakban is folytatjuk azt a feltáró munkát, melynek eredményeként valamennyi érintett átveheti a megérdemelt jubileumi oklevelét. Ezúton tisztelettel kérjük a színház- és filmszakma közösségét, valamint egykori diákjainkat, hogy segítsék Egyetemünket. Ha tudomásuk van olyan személyről, aki jogosulttá vált a jubileumi oklevélre, de azt még nem kapta meg, értesítsenek bennünket, kérjük írják meg nekünk az alábbi e-mail címre: kommunikacio@szfe.hu

Köszönjük segítségüket!