Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

A Nylon Group Amerikában és Kanadában

Az SZFE két volt hallgatója, Eke Angéla és Márkus Sándor néhány évvel ezelőtt hozta létre a Nylon Group nevű kortárs bábszínházi formációt. A Hungary's Got Talentben országos hírnévre tett csapat nyár elején az amerikai kontinsen járt. Úti élményeikről olvashatnak beszámolót:


A hónapokkal ezelőtt bizonytalan utazási terveink megvalósulni látszanak.   Sikerült a világkörüli turnénkat megkezdeni, ami a tervek szerint öt állomásos lesz. Amerika – Kanada, Németország, Lengyelország, Vietnám, Kenya. Az eddigi támogatásoknak köszönhetően három célpont útiköltsége fedezve van. Ezért nagyon hálásak vagyunk egy névtelenséget kérő Felajánlónak, az Eji-nek és a Balassi Intézetnek, illetve mindenkinek, aki eddig és ezután is bármilyen gesztussal támogatja nemzetközi művészeti törekvéseinket.

Az első állomás erősen indult. New York-ban előre egyeztetett találkozóink a jövőre vonatkozóan biztatóak és reményteljesek voltak. Kanadában, Trois Riviérben, a Le Sages Fous fesztiválon vettünk részt. Igazi megtiszteltetés volt számunkra, hogy részt vehettünk a rendezvényen, hiszen mindössze 11 bábos alkotó(csoportot) hívtak meg a világból: New Yorkból, Kanadából, Franciaországból, és Magyarországról minket. Többnapos szakmai programokon kellett prezentálnunk, hogy kik vagyunk, mi a művészetünk, ismertetni jövőbeli céljainkat, amire kerekasztal beszélgetések alkalmával reagáltak és koncepcionális kérdések megvitatására nyújtottak lehetőséget. Majd két előadás alkalmával nézői visszajelzéseket gyűjtött a fesztivál, amiket aztán mi is megkaptunk. Különleges szakmai fórumon tudtunk megnyilvánulni, és nemzetközi alkotókkal ismerkedtünk meg, cseréltünk eszmét, ez az út fontos esemény a Nylon Group pályafutásában.

Érdekes tapasztalás, hogy a tengeren túl is az alkotók hasonló problémákkal küzdenek, mint itthon. A hasonló méretű formációk, mint mi, vagy a pályakezdők ugyanúgy az érvényesülésért küzdenek, pályázatokra és támogatásokra vannak szorulva. De mivel más az oktatási és a művészeti szakszervezeti rendszer, nem lehet egyértelműen összehasonlítani az itthoni működéssel. Azonban az világosan kitűnt számunkra, hogy mennyire szerencsések vagyunk, hogy az egyetem után a mi tanáraink mentalitásában az „utógondozás” jelen van. Az osztályfőnökeink, mesterségtanáraink némelyike figyelemmel kísérik munkáinkat és hasznos tanácsokkal látnak el, Csizmadia Tibor, Meczner János, Molnár Piroska, Zsótér Sándor, Lénárt András kifejezetten jelen vannak az életünkben és három évvel diploma után is számíthatunk rájuk. Ez sem kiejezetten jellemző Amerikára, bár ott sokkal nagyobb a bázis, ahol a pályakezdőknek érvényesülniük kell.

A nyár hátralevő részében folytatódik a turné, legközelebb Stuttgartba megyünk egy színházi fesztiválra, majd a lengyelországi Lodz-ba, ahol díjazzák is a legkülönlegesebb produkciókat, így még jobban örülünk, hogy ezen a fórumon is megmutatkozhatunk. Az, hogy Vietnámba és Kenyába eljutunk-e, ebben a pillanatban még kérdéses.

Itthon a Művészetek Völgyében, a Momentán udvarban lehet legközelebb találkozni, erre az alkalomra egy új produkcióval készülünk, közösen a Momentán Társulattal.