Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

Áprilisi programdömping az egyetemen

Az április a tavaszi programvirágzásé a 150 éves Színház- és Filmművészeti Egyetemen és az Ódry Színpadon. Új bemutatók, audio-narrációval kísért előadások, Hegedűs D. Géza újra a házi színpadon és különleges kottakiállítás várja az érdeklődőket az SZFE150 emlékév keretében.


Április 4-én, szombaton lesz a bemutatója Shakespeare Athéni Timon c. művének. Az Athéni Timon Shakespeare legellentmondásosabb darabja. Egyetemesen tragikus jelentősége az összes mű közül a legnyilvánvalóbb. Az Ódry színpad új bemutatójában a címszerepet Hegedűs D. Géza, az SZFE népszerű osztályvezető tanára játssza ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében. Mellette negyed- és ötödéves színművészhallgatók és Mátyássy Szabolcs és Kovács Adrián zeneszerzők lépnek színre. Hegedűs D. Géza évek óta először látható újra az egyetem házi színpadán. Hogy fér össze a körülöttünk burjánzó nyomor és háború a fogyasztói társadalom csillogásával? A fiatal alkotók többek között erre keresik a választ.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves bábrendező szakos hallgatója, Szilágyi Bálint rendezése Alszanak a halak? címmel egy egyszemélyes monodráma Prohászka Fanni negyedéves színművészhallgató előadásában, az élet kicsi, nagy és utolsó kérdéseiről. Jens Raschke műve 2012-ben a mühlheimi Gyerekdarab fesztivál fődíját nyerte el. Azóta több helyen bemutatták Németországban, Svédországban, Svájcban és Lengyelországban is. Magyarországon most látható először, premier április 3-án az Ódry színpadon.

Április 11-én és 12-én az Ódry színpad Brémai muzsikusok előadás először az SZFE történetében teljesen akadálymentesített lesz. A látássérült vendégek audio-narrációval hallgathatják, a hallássérültek felirattal nézhetik az előadásokat. A mozgássérült nézőket pedig, ahogy mindig, kerekesszékkel megközelíthető nézőtér és mosdó várja.

Az ötödéves színművészosztály április 17-18-án Brnóban vendégszerepel a színművészeti egyetemek nemzetközi találkozóján, az Encounter fesztiválon. A lassan 100. előadásához közeledő Hamletben Zsótér Sándor rendezésében a tizenegy hallgató több szereppel foglalkozik.  Ebben az előadásban színpad nézőtérré, a nézőtér színpaddá, a szünet öltözővé válik. A Hamlet májusban is látható lesz az Ódry színpadon.

Április 23-án „Párizsi élet – (nem csak) Pest-Budán” címmel nyílik kiállítás a magyarországi operett játszás az egyetemi könyvtárban őrzött dokumentumaiból. A kiállítást összeállította és bemutatja Dr. Bozó Péter az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársa. A kiállítás megnyitón Hegedűs D. Géza, rektorhelyettes hat hallgatóval állít össze közös műsort. Az idén 150. születésnapját ünneplő egyetemen Nádasdy Kálmán – korának meghatározó művészegyénisége, akkori főigazgató – kezdeményezésére jött létre a könyvtár zenei részlege. Jelenlegi állománya 9000 kotta és 2563 hangzódokumentum, melyből a készülő tematikus válogatás érdekes csemege lehet mindenérdeklődő számára. A kiállítás május végéig lesz látogatható az SZFE Vas utcai épületében.

Az SZFE150 ünnepi emlékév keretében május és június folyamán is további érdekes programok várhatók.