Microsoft Office 365 Hallgatói Neptun Oktatói Neptun

ARANY-FILMEK – AZ SZFE FILMAJÁNDÉKA A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁN

A Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé teszi az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket. A Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé teszi az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket. vimeo.com/showcase/aranyfilm A 2017/2018-as tanévben, Arany János születésének kétszázadik évfordulóján, […]

A Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé teszi az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem április 11-én, a magyar költészet napja alkalmából két hétig elérhetővé teszi az intézmény filmes hallgatói által készített Arany-filmeket.

vimeo.com/showcase/aranyfilm

A 2017/2018-as tanévben, Arany János születésének kétszázadik évfordulóján, az SZFE 2015-ben indult, 6×7 filmes évfolyamának harmadéves hallgatói különleges vállalkozásban vettek részt. A versfilm projekt a diákok (rendezők, operatőrök, hangmesterek, vágók, dramaturgok és gyártásvezetők) közös munkájával olyan filmek készültek, amelyek mindegyike Arany János egy-egy, a hallgatók által szabadon választott versének adaptációja.

A feladat két részből állt, azaz mind a hét alkotócsapatnak két filmet kellett készítenie. Az egyik esetben a választott vers teljes egészében elhangzik filmben, azonban az alkotók a versmondást valamilyen szituációba helyezték, amely kifejezte, hogy egy mai huszonéves filmes számára mit jelentenek Arany János költeményei.

A másik esetben az adott vers tartalmi lényegét megértve kellett az íróknak és rendezőknek a versekhez asszociatívan kapcsolódó történeteket, adaptációs filmet alkotniuk.

A diákok olyan költeményeket kerestek megfilmesítésre, amelyek megragadták a képzeletüket és amelyek problémafelvetését magukhoz közelinek, filmnyelvileg megfogalmazhatónak gondoltak. Első körben a hét dramaturg és rendező hallgató közösen választotta ki azt a három-három Arany János verset, melyek filmes kiindulópontként mindkettőjüket érdekelték. E versek alapján a dramaturgoknak rövid szinopszisokat írtak, amelyekből a rendezők és az évfolyam hallgatói a szakvezető tanárokkal közösen kiválasztották azt hét tervet, melyekből a dramaturg hallgatók elkészítették a filmek forgatókönyveit.  Végül pedig a hét stáb, amely a 6×7 évfolyam hallgatóiból és külsős munkatársakból állt a rendezők irányításával leforgatta a hét adaptációs kisjátékfilmet és a hét verses filmet. Időközben több alkotás is számos fesztiváldíjat nyert, hozzájárulva ezzel az SZFE hírnevéhez.

Az Arany-projekt keretében feldolgozott költemények: Rozgonyiné, A méh románca, Családi kör, Tengeri hántás, Szülőhelyem, Elégiák, Az agg színész.

Témavezető tanár: Janisch Attila

Főgyártásvezető: Bosnyák Miklós

Osztályvezetők: Janisch Attila, Szász János, Nagy Viktor Oszkár, Németh Gábor, Forgách András, Kende János, Márk Iván, Lemhényi Réka, Sellő Hajnal, Balázs Gábor, Zányi Tamás, Hutlassa Tamás, Bosnyák Miklós

A filmek az Arany János Bicentenáriumi Emlékév alkalmából készültek, az Emberi Erőforrások Minisztériuma finanszírozásával és a Magyar Tudományos Akadémia Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiájának segítő támogatásával a Színház- és Filmművészeti Egyetem produkciójában. 

Projektek:

CSALÁDI KÖR

Rendező: Török Marcell

Operatőr: Fehér Ágoston

Író: Danski Fruzsina

Vágó: Majszin Éva

Hangmester: Necz Balázs

Gyártásvezető: Kossik Dániel

ARANY JÁNOS – CSALÁDI KÖR


ROZGONYINÉ

Rendező: Szeleczki Rozi

Operatőr: Podányi Dániel

Író: Dobány Péter

Vágó: Kovács Domonkos

Hangmester: Mészáros Gábor

Gyártásvezető: Marity Bianka

ARANY JÁNOS – ROZGONYINÉ


ÉLESZTŐ

Rendező: Nagy Lili

Operatőr: Tóth Máté

Író: Richolm Orsolya

Vágó: Pálfi Dániel

Hangmester: Kis Gergely

Gyártásvezető: Schnabel Annabella

ARANY JÁNOS – SZÜLŐHELYEM


HÚSZ

Rendező: Korom Anna

Operatőr: Vincze Alina

Író: Soós András

Vágó: Szórád Máté

Hangmester: Balogh Péter

Gyártásvezető: Muhr Anita

ARANY JÁNOS – TENGERI-HÁNTÁS


EMMA

Rendező: Rudolf Olivér

Operatőr: Kapitány Frigyes

Író: Kungl Zsigmond

Vágó: Balogh Máté

Hangmester: Seidl Domokos

Gyártásvezető: Nagy Walter

ARANY JÁNOS – A MÉH ROMÁNCA


AZ AGG SZÍNÉSZ

Rendező: Wrochna Marcell

Operatőr: Meister Natália

Író: Kádár Laura

Vágó: Kiss Viktória

Hangmester: Kissik Petra

Gyártásvezető: Kovács Krisztina

ARANY JÁNOS – AZ AGG SZÍNÉSZ


A KÖZELLÁTÁS VIZSGÁLATA

Rendező: Gyimesi Anna

Operatőr: Bedécs Lola

Író: Kocsányi András

Vágó: Kis André

Hangmester: Csizmadia Botond

Gyártásvezető: Juhász Renáta

ARANY JÁNOS – ELÉGIÁK